Agrișele: fără țepi
Nu trebuie să îți fie frică de țepi atunci când mănânci agrișe. Unele fructe au peri fini, dar nu afectează gustul. Cauți o idee de rețetă? O poți găsi aici, alături de multe lucruri interesante despre agrișe.
Agrișele au următoarele proprietăți speciale
Odată o plantă sălbatică, agrișele (Ribes uva-crispa) sunt foarte apreciate și le putem găsi în grădinile noastre. Aparțin genului Saxifraga și se cultivă ca arbust, gard viu și arbore. În sălbăticie, agrișele cresc în tufișuri și la marginea pădurilor. Plantele înfloresc primăvara, iar florile pot fi verzi sau roșii. Florile sunt polenizate de albine și bondari. Ramurile arbuștilor de agrișe sunt acoperite cu țepi. Frunzele au circa 3 centimetri lățime. Au formă rotundă sau pentagonală. Fructele apar între lunile iunie și august.
Există soiuri diferite de agrișe
În funcție de soi, pot fi dulci sau acrișoare. De asemenea, pot avea peri pe coajă, coaja fină, groasă sau subțire. Dacă nu sunt coapte, au un gust neplăcut. Cu cât sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci. Se pot diferenția și în funcție de culoare și de formă. Fructele pot fi galbene, albe și roșii. Unele sunt rotunde, altele ovale.
De unde provin agrișele?
Agrișele sunt originare din Eurasia și Africa de Nord. Apar în cărțile de botanică încă din secolul al XIV-lea. În prezent, cele mai multe agrișe provin din Germania – țara cu cea mai mare producție de agrișe din lume. Cu toate acestea, fructele se pot întâlni pe aproape tot continentul european. Cresc chiar și în Caucaz, Asia Mică, Himalaya, China și Africa de Nord. În Alpi, agrișele se pot întâlni până la o altitudine de 1.500 de metri. Alături de Germania, Rusia și Polonia sunt cultivatori importanți.
Când este sezonul agrișelor?
Sezonul agrișelor durează din mai până în august. În această perioadă, majoritatea fructelor din comerț provin din Germania și Polonia.
La ce pot fi folosite agrișele și cum se depozitează?
Agrișele coapte cu coajă subțire se pot consuma simple sau în salata de fructe. Agrișele cu coaja mai groasă sunt ideale pentru prăjituri și preparate la cuptor. De asemenea, sunt foarte bune pentru marmeladă, gem și compot.
Modalitatea ideală de depozitare a agrișelor
Desigur, agrișele sunt mai gustoase consumate imediat. Cu toate acestea, se pot depozita fără probleme timp de până la o săptămână în frigider, dacă nu sunt prea coapte. Agrișele pot fi și congelate.
Ce conțin agrișele
Indiferent că sunt albe, galbene sau roșii, diferitele soiuri de agrișe nu sunt numai gustoase, ci și foarte sănătoase. Conțin vitamina C și potasiu, care pot îmbunătăți funcționarea inimii și a sistemului nervos. De asemenea, conțin și fibre bune pentru digestie.
kcal: 37 kcal
Carbohidrați: 7,1 g
Proteine: 0,8 g
Grăsimi: 0,2 g
Vitamina A: 18 µg
Vitamina B1: 0,02 mg
Vitamina B2: 0,02 mg
Vitamina B6: 0,02 mg
Vitamina C: 34 mg
Vitamina E: 0,6 mg
Calciu: 29 mg
Fier: 0,6 mg
Potasiu: 203 mg
Magneziu: 15 mg
Sodiu: 1 mg