Pulpa de porc: cea mai mare bucată de carne din porc
Pulpa de porc reprezintă o bucată din partea posterioară a porcului. Datorită mărimii lor, ambele pulpe de porc reprezintă aproximativ 25% din animal; fiecare pulpă cântărește între 5 și 10 kg, în funcție de vârsta în momentul tăierii și de greutatea porcului.
Pulpa de porc are următoarele proprietăți speciale
Pulpa de porc este cea mai mare bucată de carne de la porc. Este vorba despre o bucată din partea posterioară a porcului. Pulpa este compusă din coapsă, șold și zona pelviană. De cele mai multe ori, pulpa se servește tăiată în bucăți. Este împărțită în partea inferioară, superioară, nucă și șold. Datorită consistenței sale, fiecare parte se potrivește pentru o formă diferită de preparare.
Carnea mai este denumită jambon. Pulpa de porc întreagă, cu șorici, grăsime și oase, se numește jambon cu os. Acesta este folosit pentru a face specialități din jambon, cum ar fi Jamon Serrano și jambonul de Parma.
De unde provine pulpa de porc?
Porcul domestic se trage din porcul domesticit din Asia de Vest, care a ajuns în Europa în urmă cu aproximativ 8.500 de ani.
Când este sezonul pulpei de porc?
Pulpa de porc este disponibilă pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită pulpa de porc și cum se depozitează aceasta?
Partea rotundă a pulpei de porc care mărginește partea inferioară și se află în fața genunchiului porcului se numește nucă, datorită formei sale. Din cauza formei sale naturale, este deseori pusă în saramură într-o singură bucată și vândută sub formă de șuncă din nucă. Datorită cărnii sale slabe, pulpa se poate prepara foarte bine și sote.
În plus, pulpa de porc se poate prelucra și într-o singură bucată. De exemplu, se taie în funcție de dimensiune și se elimină părțile de grăsime proeminente, se pune în saramură sau se usucă la aer și se servește sub formă de jambon cu os. Jambonul italian de Parma și Jamon Serrano din Spania se remarcă în special ca variante foarte aromate ale jambonului de porc.
Cum se depozitează pulpa de porc
Carnea crudă și încă neprocesată a pulpei de porc se păstrează în frigider timp de 2-3 zile. În cazul în care nu a fost ambalată ermetic, pulpa de porc trebuie să fie păstrată cât mai ermetic posibil, de exemplu, într-un recipient închis. Este important ca recipientul să fie clătit în prealabil cu apă caldă pentru a nu rămâne germeni. Carnea congelată se poate păstra chiar și până la un an, cu condiția ca lanțul frigorific să nu fi fost întrerupt sau carnea să fi fost congelată imediat.
Ce conține pulpa de porc
Pulpa de porc conține vitamine și minerale importante. Conține vitaminele B importante, respectiv B1, B2, B3, B5 și B6. Unele dintre mineralele importante pe care le conține sunt magneziul, calciul și fosforul.
kcal: 136 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 21,2 g
Grăsimi: 5,6 g
Vitamina A: 0,01 µg
Vitamina B1: 0,9 mg
Vitamina B2: 0,23 mg
Vitamina B6: 0,5 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,41 mg
Calciu: 2 mg
Fier: 1,09 mg
Potasiu: 300 mg
Magneziu: 25 mg
Sodiu: 75 mg