Spata de porc: o bucată de carne versatilă
Spata de porc este o bucată populară de carne de porc, care este apreciată atât pentru aroma sa bogată, cât și pentru numeroasele sale întrebuințări culinare. Având o aromă intensă și o textură fragedă, aceasta este ideală pentru diferite tipuri de preparare, cum ar fi prepararea prin fierbere, prăjire, pe grătar și chiar pentru a prepara Pulled Pork.
Spata de porc are următoarele proprietăți speciale
Spata de porc se caracterizează printr-un gust plin și intens. Dacă este pregătită în mod corespunzător, aceasta poate fi foarte suculentă și fragedă, ceea ce o face deosebit de populară pentru preparatele cu gătire lentă sau înăbușite. Spata de porc poate fi preparată în diferite moduri, de exemplu, prin prăjire, înăbușire, pe grătar sau prin gătire lentă. Aceasta conține grăsime care se topește în timpul procesului gătire și care lasă carnea suculentă și fragedă. În plus, carnea de porc, și în special spata de porc, reprezintă o sursă bună de proteine, vitamine și minerale.
De unde provine spata de porc?
Porcul este una dintre cele mai vechi animale de fermă domesticite, fiind crescute și sacrificate în multe țări din întreaga lume. De aceea nu există o origine geografică specifică pentru spata de porc.
Porcul este crescut în diferite țări și culturi. Acest lucru înseamnă că alimentația, rasa și condițiile de creștere a acestora pot varia, la fel și calitatea și gustul lor.
Când este sezonul spatei de porc?
Sezonul spatei de porc variază în funcție de regiune și de condițiile climatice. Cu toate acestea, grație practicilor moderne de creștere a animalelor și metodelor moderne de refrigerare, carnea de porc este, în general, disponibilă pe tot parcursul anului.
În unele regiuni pot exista diferențe sezoniere, de exemplu, fermierii preferă să-și sacrifice animalele în anumite perioade ale anului. Datorită acestui lucru, în unele regiuni, spata proaspătă de porc este disponibilă mai frecvent în lunile de toamnă și de iarnă.
La ce poate fi folosită spata de porc și cum se depozitează aceasta?
Spata de porc oferă multe posibilități de creație culinară. Aceasta este potrivită pentru înăbușire și prăjire, precum și ca ingredient principal pentru Pulled Pork, un preparat îndrăgit, pentru care carnea se gătește lent și se mărunțește. De asemenea, spata de porc se folosește în tocănițe, supe și gulaș. Când este transformată în carne de porc tocată, aceasta se folosește în diferite preparate precum rulade, chiftele și mezeluri.
Spata de porc trebuie păstrată în frigider la temperaturi cuprinse între 0 și 4 grade Celsius și consumată în 1-2 zile după cumpărare sau preparare. Carnea poate fi congelată, de asemenea, iar, pentru decongelarea în siguranță, aceasta trebuie ținută în frigider.
Ce conține spata de porc
Ca și alte tipuri de carne, spata de porc are atât avantaje, cât și dezavantaje pentru sănătate, în funcție de modul de preparare și de cantitatea consumată. Unele dintre avantaje sunt următoarele: este o sursă deosebită de proteine, fiind ideală pentru dezvoltarea musculaturii și alte funcții ale organismului. De asemenea, aceasta conține diverse vitamine și minerale, precum vitamina B6, vitamina B12, niacină, fosfor, zinc și seleniu. Dezavantaj: spata de porc are un conținut ridicat de grăsimi. Din acest motiv, numărul de calorii este ridicat, în special în preparatele prăjite sau Pulled Pork. În plus, produsele din carne de porc procesate, cum ar fi slănina sau șunca, pot conține nitrați.
kcal: 215 kcal
Glucide: 0 g
Proteine: 18,8 g
Grăsimi: 15,7 g
Vitamina A: 0,94 µg
Vitamina B1: 0,98 mg
Vitamina B2: 0,2 mg
Vitamina B6: 0,39 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,44 mg
Calciu: 8 mg
Fier: 1,1 mg
Potasiu: 0,32 mg
Magneziu: 21 mg
Sodiu: 69 mg