Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Înlocuitor de ou: alternative vegane

Vrei să faci o prăjitură, dar nu ai ouă în casă? Sau poate ai adoptat un stil alimentar vegan, așa că nu consumi ouă? De aici vei afla ce ingrediente se pot folosi ca înlocuitor de ou și ce înlocuitor se potrivește unui anumit fel de mâncare. Alternativele nu sunt numai vegane, dar și practice. De asemenea, vor da o notă proaspătă unor rețete mai vechi.

Fundal gri, pe o suprafață de lemn finisată și lucioasă, cu un prosop de bucătărie verde, pe o tavă de copt rotundă este așezată o prăjitură tăiată și asezonată cu felii de pară. De asemenea, în imagine: o jumătate de pară, o felie de prăjitură pudrată cu zahăr, un bol cu piure de mere.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Oul este un liant natural care crește umiditatea felurilor de mâncare
  • Înlocuitorii de ou vegani pot aduce ceva nou rețetelor vechi.
  • Îți vom oferi sfaturi pentru a putea înlocui oul în orice rețetă.
Definiție

Ce proprietăți au ouăle? 

În prăjituri, ouăle au rol de liant și, de asemenea, fac prăjiturile moi și pufoase. Cu toate acestea, multe alte alimente au exact aceleași proprietăți. Avantajele: sunt sănătoase, adecvate persoanelor care suferă de alergii la ou, vegane și ușor de integrat. Cu înlocuitorul de ou adecvat, poți modifica fără probleme orice rețetă. De la oul de in la piureul de mere sau chiar drojdia inactivă în locul oului: aici vei găsi toți candidații pentru preparatele sărate, dulci, pentru produse de patiserie sau pentru prăjituri fără ou.


Înlocuitori de ou, pe scurt

Zece modalități de a înlocui ouăle

Verde și nutritiv: avocado

Când este bine copt, avocado este un înlocuitor de ou vegan foarte bun, datorită texturii sale cremoase. Gustul este, de asemenea, asemănător cu cel al oului. Alături de amestecul condimentul indian Kala Namak, care are un gust puternic de ou, este aproape imposibil să deosebești avocado servit pe pâine, de exemplu, de un ou adevărat.

O alternativă clasică: oul din semințe de in

Semințele pisate de chia și de in sunt considerate superalimente, deoarece sunt bogate în fibre și vitamine. De asemenea, sunt un liant excelent în gastronomia vegană: amestecate cu apă, se pot folosi la diferite tipuri de pâine sau de produse de patiserie. De asemenea, sunt ideale și pentru prăjituri. O lingură de semințe amestecate cu trei linguri de apă reprezintă echivalentul unui ou.

O alternativă bună la toate? Tofu!

Tacâmuri aurii, o farfurie neagră pe fundal alb, un bol mic cu ceapă verde tăiată, în stânga sus. Pe farfurie: omletă vegană din tofu cu ceapă verde, două jumătăți de pâine prăjită, asezonate cu omletă.
Bun la toate: poți folosi tofu chiar și pentru omlete

Datorită versatilității sale, tofu are un loc consacrat în lista de cumpărături. Textura, culoarea și gustul sunt asemănătoare puiului fiert și se poate folosi astfel în locul ouălor. Folosind condimentele adecvate, poți face chiar și o omletă din el. Cu toate acestea, se poate folosi și pentru a înlocui ouăle în preparate la cuptor, precum quiche sau alte caserole. Astfel, 75 de grade de tofu silken pasat vor înlocui un ou. Un mare avantaj este că tofu se gătește la fel ca ouăle adevărate de găină și oferă alimentelor o notă picantă. Poți face „omletă” și dintr-un amestec de năut, paste gătite și condimente. Poți folosi lapte de soia pentru a face maioneză fără ou.

Secretul: pasta de tomate

Cine s-ar fi gândit că pasta de tomate este un liant la fel de bun ca oul de găină? Înlocuirea în sosuri este foarte simplă. Folosește o lingură de pastă de tomate în loc de un ou și, dacă vei prăji pasta de tomate, vei obține o notă fructată intensă.

Alternativa universală: Înlocuitorul de ou pudră

O altă opțiune ar fi înlocuitorul de ou pudră. Este preparat din amidon de porumb sau de cartofi și, la fel ca semințele de in, se poate amesteca cu câteva linguri de apă. Chiar și făina albă de grâu, care acționează, de asemenea, ca un liant, poate fi folosită. De aceea, sosurile se pot îngroșa cu făină de grâu sau amidon și nu au nevoie de ou. Chiar și pudra de roșcove se poate folosi ca înlocuitor pentru îngroșarea consistenței și în deserturile cremoase, asemenea unui praf de ou, deoarece are un gust neutru. 

Cea mai accesibilă alternativă: fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz conțin fier și fibre, dar sunt perfecți și ca înlocuitor de ou în chiftele, chifle, lipii din cartofi sau clătite. În apă sau în aluat se înmoaie și își măresc volumul, căpătând în scurt timp o consistență de gel. Tot ce trebuie să faci este să adaugi trei sau patru linguri de ovăz (fin) pentru un ou în preparatul tău, să aștepți câteva minute și apoi poți continua procesul de gătire.

Înlocuitor vegan cu o aromă deosebită: bananele

Bananele coapte sunt, probabil, cel mai cunoscut înlocuitor de ou folosit în prăjituri, deserturi și dulciuri. De regulă, o jumătate de banană înlocuiește un ou. Astfel, poți folosi până la două banane pe care altfel le-ai fi aruncat, pentru că erau prea coapte. Cu toate acestea, ține cont că gustul de banană va fi foarte puternic. Dacă nu îți place gustul, poți folosi piure de dovleac, deoarece nu are un gust atât de puternic și chiar imită culoarea gălbenușului de ou.

Liantul din mere

Piureul de mere este, de asemenea, ideal pentru preparatele dulci. De ce este deosebit: conține pectină de origine vegetală, aceasta fiind un agent de gelifiere natural. Folosește 75 de grame de piure de mere per ou și înlocuiește astfel până la trei ouă. De regulă, piureul de fructe sau legume poate oferi o porție suplimentară de vitamine și va face aluatul mai aerat, fiind astfel un înlocuitor foarte apreciat de părinți. Cum ar putea cel mic să refuze un tort de ciocolată, chiar dacă are și ceva legume? 

Aquafaba: bezea vegană din năut

Năutul nu este bun numai pentru omlete. În bucătăria vegană, este folosit pentru bezea. Aquafaba se poate face din apa în care a fiert năutul. Amestecă 100 ml din această supă cu o linguriță de roșcove și una de cremă tartar. Astfel, vei crea o spumă de ouă vegană, la fel ca bezeaua normală, care se poate folosi în deserturile vegane. În acest mod, poți prepara spumă de ciocolată, topping-uri pentru prăjituri, dar și Kaiserschmarr, un fel de clătite tăiate în bucăți și servite cu zahăr și gem de fructe. După ce adaugi zahăr, nici nu îți vei da seama că nu este bezeaua de ouă clasică.

Pentru aluaturi aerate: oțet și bicarbonat de sodiu

Amestecul de o lingură de oțet de mere și o lingură de bicarbonat de sodiu poate face minuni în prăjiturile fără ou. Prăjiturile sunt extraordinar de pufoase, fără a adăuga nici măcar un ou. Nu îți face griji: Nu vei simți gustul de oțet după coacere.


Idei de rețete

Rețete fără ou? Inspiră-te de aici!

Nu contează dacă preparatele sunt dulci sau sărate: preparatele gătite pe aragaz sau la cuptor pot fi delicioase și fără adaosul de ou, deoarece există multe modalități de a-l înlocui. Cu alternativa corectă, omleta, vafele sau prăjiturile vor fi gata în cel mai scurt timp! Încă te gândești la ce rețete fără ou ai putea găti? Sigur vei găsi ceva în colecția noastră de rețete.

Rețete delicioase fără ou