7 sfaturi pentru a mânca sănătos, fără efort
Conținutul pe scurt
- Nu este nevoie să petreci mult timp în bucătărie pentru a avea mâncare sănătoasă zi de zi.
- Află de aici sfaturi despre cum poți prepara gustări delicioase și sănătoase cu cât mai puțin efort.
- Vei afla și ce alimente ar trebui să ai mereu în casă.
1. Bazează-te pe produse gata preparate și sănătoase
La următoarea sesiune de cumpărături, mergi la raionul de alimente congelate. Acolo vei găsi o multitudine de alimente semipreparate sănătoase, cărora le poți adăuga câteva ingrediente proaspete în cel mai scurt timp. Poți îmbunătăți un smoothie sau un bol de müsli fără să fie nevoie să tai fructe. Trebuie doar să decongelezi câteva fructe congelate și să le amesteci în băutură sau în fulgii de ovăz. Astfel, vei beneficia de o porție suplimentară de vitamine și nutrimente cu un minimum de efort. În plus, orice sos de paste sau de carne poate fi îmbunătățit cu câteva legume, iar masa de prânz este gata. Sau poți cumpăra un blat de pizza deja preparat, peste care trebuie doar să adaugi sos de roșii și câteva legume. Din amestecurile pentru chiftele din cereale, poți crea umpluturi simple pentru ardei sau dovlecei umpluți. Cu ton la conservă sau falafel congelat și cu puțină salată la pungă, poți crea imediat un prânz sănătos pentru birou.
2. Alege rețetele care ți se potrivesc
Aceeași lecție de viață se aplică și pentru gătit: de ce să te complici dacă există o soluție simplă? Nu înseamnă că trebuie să mănânci numai mâncare comandată sau produse gata preparate. Pentru a avea mese rapide și simple pe toată perioada săptămânii, trebuie să te asiguri că ai ce îți trebuie în bucătărie. Ai nevoie și de câteva rețete sănătoase și simple pentru toată săptămâna. Secretul meselor rapide și sănătoase constă în folosirea a cât mai puține ingrediente. Poți crea multe mâncăruri delicioase și sănătoase cu doar câteva ingrediente. Mai jos, avem o listă pentru cei mereu pe fugă: găsește selecția ideală de rețete rapide. Caută o carte de bucate digitală! Există o mulțime de rețete pentru persoanele singure sau pentru părinții care își cresc copiii pe cont propriu, cu cel mult cinci sau șase ingrediente. Nu contează dacă gătești doar pentru tine sau pentru toată familia: vei avea preparate simple și proaspete în cel mai scurt timp.
3. Ține mereu gustări sănătoase în casă
Este foarte simplu: dacă nu ai o gustare sănătoasă, te vei îndrepta către pralinele acelea de ciocolată pe care le țineai pentru o ocazie specială. Cea mai bună soluție este să ai gustări sănătoase la îndemână. Pentru a avea întotdeauna alternative sănătoase, trebuie să ai grijă când mergi la cumpărături. Cumpără întotdeauna pâine integrală bogată în fibre, unt, brânzeturi și câteva roșii, pentru a avea mereu aceste alimente în casă (apropo, cea mai simplă metodă de creare a unei liste de cumpărături este prin aplicația Kaufland). Un sandviș rapid cu brânză și roșii reprezintă o soluție simplă și sănătoasă pentru zilele în care nu ai timp sau chef de altceva. De asemenea, este o alternativă mult mai bună decât orice aliment fast-food. Pâinea poate fi feliată și congelată pentru a fi decongelată ulterior în prăjitorul de pâine.
4. Prepară cea mai simplă supă de legume din lume
Îți dorești mâncare caldă, dar nu ești sigur că poți prepara o supă sau pur și simplu nu ai timp? Oricine poate pregăti această supă în timp record: îți trebuie doar o porție de legume congelate deja tocate (de exemplu, cartofi, broccoli, mazăre), un pahar de supă concentrată și smântână. Fierbe legumele congelate în supa concentrată până când devin foarte moi. Apoi mixează supa la blender timp de un minut, până devine cremoasă, adaugă smântână, sare și piper. Supa este delicioasă, cremoasă și sățioasă.
5. Nu arunca mâncarea rămasă
Dacă faci un efort și gătești pentru prieteni sau familie ori dacă gătește cineva pentru tine și au mai rămas câteva porții, regula de aur este următoarea: nu aștepta prea mult, congelează. De obicei, punem mâncarea rămasă la frigider cu gândul că o vom mânca mai târziu. De cele mai multe ori, uităm mâncarea în frigider până când se strică și mirosul ne amintește că trebuie să o aruncăm la gunoi. Este mai eficient să congelăm mâncarea rămasă. Într-o zi te vei bucura că ai pus mâncarea la congelator.
6. Nu uita de spațiul din cămară
Multe persoane care nu apreciază gătitul profită de pe urma unui plan săptămânal. Când faci lista de cumpărături, ai în vedere nu numai alimentele pe care le vei depozita la frigider, dar și cele pentru cămară. Dacă mergi la cumpărături vinerea, ai în vedere că vei avea nevoie de alimente pentru toată săptămâna, nu doar pentru weekend: dacă ai un stoc de alimente, treaba este deja pe jumătate făcută. Anumite alimente din frigider sau cămară te vor ajuta să creezi o mâncare rapidă și sănătoasă în scurt timp. Uneori, este suficient doar să încălzești mâncarea. Variantele de mâncăruri congelate fără aditivi sunt tot mai numeroase. Există opțiuni de paste și orez cu pește sau carne, dar și variante vegetariene. De asemenea, poți cumpăra și legume congelate pe care le poți adăuga apoi în mâncare.
Sugestii pentru alimente:
- legume congelate deja tăiate
- piure de spanac congelat
- amestecuri de legume congelate
- ierburi aromatice congelate
- fructe congelate neîndulcite
- paste (integrale sau albe)
- orez brun
- quinoa
- cușcuș sau bulgur
- conserve de pește
- roșii (la conservă)
- porumb, sfeclă roșie, măsline (la borcan/conservă)
- smântână din ovăz sau soia
- cuburi de supă de legume concentrată
- ulei de măsline și oțet
- fructe cu coajă lemnoasă (crude sau coapte)
- pâine crocantă
8. Respectă regula 80:20
Alimentația și nutriția trebuie să fie plăcute și distractive, nu o corvoadă. Ține cont că nu totul trebuie să fie perfect zi de zi. Nu trebuie să mănânci perfect de luni pentru duminică, ci doar să ai în vedere ce mănânci. Regula de 80:20 este de aur. Ce presupune? Presupune să ai o dietă echilibrată și sănătoasă în 80% din timp, iar în restul de 20% poți consuma ce vrei. Dacă dorești să afli mai multe despre noile tendințe alimentare, abonează-te la newsletter-ul Kaufland - te vom ține la curent cu noile produse și oferte.