Tapioca: fără gluten, versatilă, gustoasă
Conținutul pe scurt
- Este o formă de amidon extras din făina de manioc.
- Se folosește mai ales ca o alternativă la făina de grâu, deoarece nu conține gluten.
- De aici poți afla la ce preparate o poți folosi.
Ce este tapioca?
În America de Sud, este un aliment de bază. Se obține din amidonul rădăcinii de cassava. Nu este comestibilă în stare crudă. Pentru a deveni comestibilă, rădăcina este curățată, rasă, lăsată la înmuiat în apă, presată și coaptă în cuptor, în cadrul unui procedeu complex. Rezultatul acestui procedeu constă în făina de cassava și produsul secundar – amidon în stare pură.
Ce conține?
Amidonul, vândut sub formă de perle sau fulgi, este foarte bogat în carbohidrați, și astfel nu este un aliment ușor. 100 de grame de produs conțin 89 de grame de carbohidrați și au 350 de calorii. Cu toate acestea, este o sursă importantă de fibre. Este foarte utilă în dieta persoanelor cu intoleranță la gluten și alergii, deoarece amidonul este hipoalergenic și nu conține gluten. Astfel, această făină o înlocuiește pe cea din grâu, secară și orez în bucătărie și oferă o alternativă în rețetele fără gluten, aducând varietate meniului.
Ce pot găti cu făina de tapioca?
Fără gluten și versatilă: deoarece amidonul este foarte fin, asemănător făinii de grâu sau zahărului pudră, este ideal ca agent de îngroșare în sosuri, pentru conservarea gemurilor sau pentru înlocuirea unui alt tip de făină la copt, spre exemplu. Această făină este un ingredient insipid și se poate utiliza în bucătărie pentru o gamă largă de alimente, de exemplu, ca ingredient în chifle, prăjituri, deserturi, biscuiți, cartofi prăjiți sau lipii.
Bucătarii renumiți mai folosesc amidonul de cassava și sub formă de perle. Le folosesc datorită caracteristicilor pe care le au atunci când se sparg, precum în ceaiul cu bule, dar și la decorarea preparatelor gourmet. Perlele atrag privirile și prin aspectul lor: când sunt fierte în apă, devin transparente căpătând un aspect asemănător caviarului.
Ce poți pregăti din tapioca
Budincă de tapioca
În America și Marea Britanie, budinca de tapioca este un fel de mâncare tot mai apreciat în ultimii ani. Pentru a o prepara, ai nevoie de perle fără gluten amestecate cu lapte de cocos (la o cutie de aprox. 250 ml de lapte de cocos, se adaugă aprox. 70 g de perle de tapioca), deoarece acesta este foarte cremos. Alege o cutie de lapte de cocos cremos. Atenție: nu o agita! Apa de cocos (fără reziduurile solide de la baza cutiei) se amestecă într-o cratiță împreună cu 250 ml de lapte integral și se încălzește. Adu compoziția la punctul de fierbere și amestecă ocazional, până ce perlele devin transparente. Dacă budinca este prea densă, mai adaugă lapte de cocos din cutie. La final, adaugă zahăr și puțină vanilie, după gust. Împarte amestecul în boluri și lasă-l să se răcească.
Clătite de tapioca
În Brazilia sunt foarte apreciate clătitele din făină de tapioca, la care se pot adăuga umpluturi cu carne de vită și salată ori carne de pui și fasole. Pentru a prepara această rețetă, se cerne amidon de tapioca direct în tigaia încălzită, până ce fundul acesteia este acoperit complet. După câteva secunde, făina fără gluten se leagă și formează o clătită. Acum trebuie doar să o întorci și să mai adaugi puțin unt și sare, iar variantele dulci, pentru desert, se pot îndulci presărând zahăr pe deasupra. Au un gust delicios, dar sunt și foarte sățioase.
Vrei să afli mai multe despre tendințe și informații privind alimentația? Abonează-te la newsletter-ul Kaufland.