Drojdia congelată: ai mereu drojdie la dispoziție
Conținutul pe scurt
- Drojdia duce la formarea bulelor de aer din aluat printr-un proces chimic
- Congelarea extinde durata de viață a drojdiei.
- Îți vom oferi cele mai bune sfaturi pentru a o decongela corect.
Drojdia proaspătă: cum funcționează
Datorită drojdiei, aluatul crește frumos și prăjiturile devin pufoase. Un amestec doar din lichid, făină și sare nu va crește la cuptor. Drojdia este ingredientul cheie care duce la creșterea aluatului. Abilitățile acesteia sunt ușor de explicat: atunci când drojdia interacționează cu zahărul, se produce dioxid de carbon. Glutenul din făină previne eliminarea gazului. Astfel, se formează bule de aer în cocă, iar aceasta crește. La copt, aceste mici buzunare de aer duc la formarea consistenței tipice a preparatelor din aluat dospit. Deoarece microorganismele din drojdia proaspătă mor foarte repede, aceasta se poate depozita la frigider timp de cel mult 14 zile.
Congelarea drojdiei: direct la rece
Datorită drojdiei congelate, vei putea face preparate delicioase oricând dorești. Poți adăuga liniștit câteva cuburi de drojdie proaspătă pe lista de cumpărături – dacă le congelezi, vor rezista câteva luni. Îți recomandăm să tai cuburile în alte cuburi mai mici, de câte 5 grame fiecare, înainte de a congela drojdia. Astfel, vei putea adăuga mai ușor în aluat cantitatea de drojdie proaspătă congelată necesară. La congelare, ai în vedere ca bucățile de drojdie să nu fie prea apropiate una de cealaltă, deoarece se vor lipi între ele și îți va fi greu să le desfaci. Poți folosi orice recipient dorești: pungi pentru congelator, cutii din metal, borcane de sticlă.
Prepararea produselor de panificație cu drojdie congelată
Cum adaugi drojdia congelată în aluat? Cu ajutorul unui truc simplu, poți omite decongelarea și poți prepara orice rețetă de maia cu drojdie: amestecă pur și simplu o parte din făina, apa și zahărul din rețetă într-un bol separat și adaugă acolo drojdia. Ai în vedere ca temperatura să fie de aproximativ 32 de grade Celsius. Lichidul cald va asigura condiții ideale: drojdia se va decongela astfel și va fi gata de utilizare. Odată ce drojdia s-a dizolvat complet, adaugă amestecul peste restul ingredientelor. Contactul direct cu sare sau grăsime poate afecta în mod negativ drojdia. Adaugă aceste ingrediente în aluat numai după dizolvarea drojdiei.
Sfaturile noastre: cum să te asiguri că aluatul va dospi
- Cald, dar nu fierbinte. Știai că...? Drojdia nu trebuie să intre niciodată în contact cu apa fierbinte, deoarece acest lucru va duce la distrugerea microorganismelor. Pentru a ajuta la creșterea aluatului cu drojdie, asigură-i un mediu cald. Drojdia acționează la capacitate maximă la temperaturi de până la 40 de grade, de exemplu, într-un cuptor ușor preîncălzit. Pentru a evita uscarea aluatului, acoperă-l cu un prosop de bucătărie umezit.
- Nu îl deranja: procesul de dospire este complet când aluatul și-a dublat volumul. Durata de dospire variază și nu există o perioadă de timp universal valabilă. Îți recomandăm să folosești timpii de dospire recomandați în rețeta folosită.
- Pregătirea aluatului în avans: dospirea este încetinită când aluatul este depozitat în frigider. Aluatul poate fi pregătit de seara și copt a doua zi de dimineață. Pentru a avea mereu drojdie proaspătă la dispoziție, o poți chiar și congela. Apoi va trebui să îi acorzi suficient timp pentru decongelare.
- Drojdia uscată: drojdia proaspătă conține aproximativ 70% apă. Dacă aceasta este uscată, umiditatea reziduală se reduce cu aproximativ 5% și se obține drojdie uscată. Aceasta este apoi amestecată cu conservanți și comercializată în ambalaje etanșe. Durata de valabilitate este mai mare decât cea a drojdiei proaspete. De altfel: Chiar și drojdia uscată poate fi congelată: trebuie doar să pui pachețelele la congelator și să le decongelezi când ai nevoie de ele.