Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Semințele de cânepă: totul despre acest superaliment

Semințele de cânepă sunt considerate un aliment bogat în nutrimente. Dar au efect psihoactiv? Ce gust au? De ce sunt atât de apreciate în gastronomie? Află de aici cum poți introduce semințele, făina sau laptele de cânepă în alimentația ta.

Fundal gri închis, un prosop de bucătărie gri închis pe un tocător de lemn, care se vede foarte puțin de sub prosop. Pe prosop: două boluri cu semințe de cânepă întregi, respectiv măcinate, o lingură de lemn și o carafă mică cu ulei de cânepă.
© svetlana_cherruty – stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Alimentele produse din cânepă sunt legale și sănătoase.
  • Sunt obținute dintr-un alt tip de cânepă. 
  • Müsli, salate, pâine: datorită gustului de nucă, sunt perfecte pentru o mulțime de mâncăruri.
  • Noi îți vom prezenta câteva rețete cu semințe de cânepă și îți vom spune cum poți face chiar tu lapte din semințe acasă.
Nutrimente

Sunt sănătoase semințele de cânepă?

Culoarea lor amintește de fisticul decojit. Cu toate acestea, sunt mult mai mici. Coaja semințelor este verzuie și foarte bogată în fibre. Cu toate acestea, vei beneficia de o cantitate ridicată de nutrienți, chiar dacă le vei consuma sub formă de semințe de cânepă decorticate. Ce conține cânepa? Îți vom prezenta o listă a celor mai valoroase ingrediente.

  • Acizi grași nesaturați: În primul rând, dacă ai o alimentație vegană, ai nevoie de surse vegetale de Omega-3. Semințele de cânepă au numeroase beneficii și reprezintă o sursă vegetală de acizi grași nesaturați, precum acizii gamalinoleici.
  • Proteine: Deoarece conțin 20-25% proteine, se plasează la aproximativ același nivel cu carnea de vită slabă. Aminoacizii sunt esențiali dezvoltării proteinelor în corp.
  • Vitamine: B1, B3, B6 și B9 – aceste mici semințe conțin tot complexul de vitamine B. De asemenea, sunt o sursă excelentă de vitamina E.

Efect

Au efect psihoactiv?

Plantele de cânepă cultivate pentru consumul alimentar conțin o cantitate foarte mică de tetrahidrocanabinol (THC). Această substanță se numără printre canabinoizii cu efecte psihoactive. Se găsesc în flori, frunze, tulpină, dar nu în semințe. Cu toate acestea, este posibil ca semințele să intre în contact cu alte părți ale plantei în timpul cultivării și, astfel, să conțină o cantitate foarte mică de THC. De aceea, consumul de semințe de cânepă are și contraindicații: nu se recomandă consumul în cantități mari de către femei însărcinate și copii. Deoarece THC poate interacționa cu anumite medicamente, discută cu medicul curant înainte de a le adăuga în alimentația ta. 


Aromă

Ce gust are cânepa?

Semințele, făina și laptele de cânepă au un gust care amintește de nucă și pot folosite atât în rețete dulci, cât și sărate. Dacă le consumi direct cu coajă, sunt crocante, iar decorticate au o culoare gălbuie, sunt mai moi și nu au un gust atât de puternic. Le poți adăuga în rețetele pe care le faci zi de zi: sunt ideale ca topping în salate sau müsli, dar se potrivesc și în iaurturi sau smoothie-uri. De asemenea, se pot adăuga în creme tartinabile și pesto. Vor oferi o aromă deosebită pâinii, chiflelor sau brioșelor sărate.


Nutriție

Fără gluten și fără carbohidrați: Făină de cânepă

Poți îmbunătăți diverse rețete adăugând făină de cânepă. De exemplu, este ideală pentru preparatele la cuptor. O caracteristică deosebită a făinii de cânepă:  nu conține gluten, deci este ideală pentru înlocuirea făinii tradiționale în alimentația persoanelor cu intoleranță sau alergii la gluten. De asemenea, este foarte apreciată în dietele fără carbohidrați: poți folosi semințele râșnite pentru preparate la cuptor cu conținut redus de carbohidrați.


Uleiul de cânepă

A nu se confunda cu CBD: Ulei de cânepă

Deseori, uleiul de semințe de cânepă este confundat cu uleiul CBD. Cu toate aceste, este important de știut că niciunul dintre cele două uleiuri nu are efecte psihoactive. Uleiul CBD este produs din florile plantei de sex feminin, iar uleiul de cânepă este produs prin presarea la rece a semințelor. Important: Nu folosi uleiul de cânepă la gătit, acesta nu trebuie să fie supus căldurii excesive. În acest caz, și-ar pierde substanțele nutritive. Îl poți adăuga peste mâncarea deja gătită, în dressingurile de salate sau poți înghiți pur si simplu câte o lingură de ulei.


Laptele de cânepă

Cum să prepari chiar tu laptele de cânepă

Tot mai multe persoane se orientează către alternativele pe bază de plante în locul laptelui de vacă. Știai că poți face chiar tu lapte din semințe de cânepă? Rețeta este simplă: ai nevoie de 100 de mililitri de apă pentru 30 de grame de semințe. Adaugă puțină sare și puțin îndulcitor, la alegere, (orice, cu excepția zahărului rafinat: curmale uscate, miere sau zahăr de cocos) și mixează amestecul într-un blender până capătă o consistență lăptoasă. Pentru îndepărtarea materiilor solide, strecoară laptele printr-o sită sau un tifon. Depozitează apoi laptele de cânepă la frigider timp de câteva zile.