Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Varza roșie: o garnitură clasică pentru friptură

Varza roșie face parte din familia cruciferelor, este înrudită cu varza albă și se deosebește de aceasta prin culoarea violet, care este dată de pigmentul antocianină pe care îl conține. 

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale verzei roșii 

Varză roșie proaspătă în detaliu

Varza roșie este cunoscută și sub numele de varză albastră, varză roșie kappes și varză franțuzească. Varza roșie este puțin mai mică decât varza albă. Varza roșie își capătă culoarea din pigmentul antocianină, care se găsește și în afine, portocale roșii, sfeclă roșie și struguri. Gustul său caracteristic, dulce și blând, face ca varza roșie să fie atât de populară. Dacă aveți un stomac sensibil, structura fermă a verzei crude v-ar putea deranja. Ajută dacă o puneți la congelator timp de aproximativ 24 de ore. Condimentele, cum ar fi chimenul, feniculul sau ghimbirul, fac, de asemenea, varza roșie mai digerabilă.


Proveniență

De unde provine varza roșie?

Varza roșie, care este derivată din crambe sălbatice, este originară din China și a ajuns apoi în Europa prin țările mediteraneene. S-a răspândit în Europa în special prin intermediul mănăstirilor, unde era cultivată de călugări. Cea mai mare zonă europeană de cultivare a verzei roșii se află în districtul Dithmarschen, pe coasta germană a Mării Nordului.


Sezon

Când este sezonul verzei roșii?

Varza rotundă și violet se recoltează din mlaștinile din Dithmarschen până la sfârșitul lunii noiembrie, deoarece aceasta nu tolerează înghețul. Depozitată într-un loc răcoros și uscat, varza roșie rămâne proaspătă până în primăvara următoare.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită varza roșie și cum se depozitează aceasta?

Varză roșie proaspătă în detaliu

Varza roșie este una dintre garniturile clasice pentru fripturile consistente. Cu toate acestea, obișnuita „garnitură secundară” tentează tot mai mulți bucătari creativi să creeze feluri interesante și apoi, de multe ori, arată bine ca fel principal. Preparată în stare crudă, sub formă de salată cu piper, sare, arpagic și grăsime topită, varza roșie este o delicatesă. Bucătarii rafinați au folosit-o și pentru a prepara cea mai bună varză murată. Ca legumă, are un gust foarte bun atunci când este călită cu unt sau cu grăsime de gâscă, ceapă, măr și ienupăr. Oțetul colorează varza într-un roșu puternic și tolerează și puțină dulceață din zahăr sau bomboane de zahăr. 

Varza roșie este gustoasă în întreaga lume

Varza roșie este folosită în toate bucătăriile europene, dar mai ales în Europa de Nord și de Est. În Rusia, se adaugă țelină și rădăcină de pătrunjel, în Olanda, zahăr, scorțișoară și puțin sos de mere, iar în regiunea Limousin din centrul Franței, nu trebuie să lipsească castanele. Varza roșie se păstrează într-un loc uscat, întunecat și răcoros. Se păstrează 14 zile la frigider și, după ce a fost tăiată, trebuie învelită în folie.


Rețete

Ce puteți găti cu varză roșie


Ingrediente

Ce conține varza roșie

Varză roșie proaspătă în detaliu

Varza roșie este bogată în caroten, vitaminele B, fier, potasiu, seleniu, magneziu și fibre. Cu doar 200 de grame, se acoperă necesarul zilnic de vitamina C, precum și aproape două treimi din doza zilnică recomandată de vitamina K. Compușii secundari ai plantei luptă împotriva radicalilor liberi și pot astfel să lupte împotriva proceselor de îmbătrânire prematură.

Valori nutritive
 

kcal: 27 kcal

Carbohidrați: 3,54 g

Proteine: 1,5 g

Grăsimi: 0,18 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,15 mg

Vitamina C: 57,14 mg

Vitamina E: 1,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 37 mg

Fier: 0,44 mg

Potasiu: 241 mg

Magneziu: 16 mg

Sodiu: 11 mg