Broccoli: ruda cea verde a conopidei
Broccoliul aparține familiei de plante crucifere. Este strâns înrudit cu conopida și aparține familiei verzei. Spre deosebire de alte soiuri de varză, totuși, broccoliul nu are un gust deosebit de erbaceu, ci o aromă mai degrabă ușoară.
Broccoliul are următoarele proprietăți speciale
Broccoliul este originar din Asia Mică. A fost descoperit de greci, iar romanii îl considerau un remediu împotriva mahmurelii. Broccoliul seamănă foarte mult cu conopida, dar este mult mai mic și mai verde decât aceasta. Broccoliul copt poate crește până la o înălțime de 25 de centimetri și este împărțit în buchețele mici. Se poate consuma atât tulpina, cât și capul broccoliului.
Ce conține broccoliul
Broccoliul este considerat a fi deosebit de sănătos și ușor de digerat. Pe lângă o mulțime de vitamine A, C și E, conține și multe alte minerale. Broccoliul poate fi consumat atât gătit, cât și crud. Prin fierbere la aburi sau călire scurtă, vitaminele și mineralele conținute se păstrează mai bine. Deoarece broccoliul este o sursă excelentă de calciu, este deosebit de potrivit pentru persoanele care nu tolerează produsele lactate. În plus, broccoliul poate fi digerat ușor de către persoanele cu diabet și asigură un nivel constant al zahărului din sânge.
De unde provine broccoliul?
Se crede că broccoliul își are originea în estul zonei mediteraneene, mai exact în regiunea care astăzi se numește Anatolia. Broccoliul a fost cultivat pentru prima dată acolo, înainte de a ajunge treptat în Europa, în special în Franța și Italia, în secolul al XVI-lea. În prezent, broccoliul se cultivă în întreaga lume. În Europa, de exemplu, regiunea din jurul orașului italian Verona este lider în ceea ce privește cultivarea broccoliului.
Când este sezonul broccoliului?
Recolta complexă de broccoli începe, de obicei, în luna mai și durează până în luna octombrie. Recoltarea se realizează, de obicei, la primele ore ale dimineții, pentru că, altfel, broccoliul recoltat se ofilește rapid la lumina directă a soarelui. Deoarece o mare parte din recolta de broccoli este congelată rapid, broccoliul proaspăt sau congelat este disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit broccoliul și cum se depozitează acesta?
Broccoliul este una dintre cele mai populare legume din lume care însoțește mâncărurile sărate. Este, de asemenea, foarte popular ca ingredient în tigăile de legume sau în smoothie-uri. Broccoliul poate fi consumat crud sau fiert, gătit la aburi sau prăjit înainte de a fi consumat, pentru a fi mai ușor de digerat. Broccoliul proaspăt se păstrează cel mai bine în compartimentul pentru legume din frigider. Va rămâne proaspăt timp de câteva zile.
Ce conține broccoliul
Broccoliul este un aliment foarte sănătos pentru digestie, deoarece conține o mulțime de fibre alimentare valoroase. Broccoliul este, de asemenea, bogat în substanțe vitale și minerale, așa că se recomandă consumul regulat.
kcal: 26 kcal
Carbohidrați: 2,5 g
Proteine: 3,3 g
Grăsimi: 0,2 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,1 mg
Vitamina B2: 0,2 mg
Vitamina B6: 0,28 mg
Vitamina C: 115 mg
Vitamina E: 0,6 mg
Calciu: 58 mg
Fier: 0,8 mg
Potasiu: 256 mg
Magneziu: 24 mg
Sodiu: 19 mg