Varza murată: un agent de slăbire ieftin
Varza murată se prepară din varză albă sau ascuțită și se consumă adesea ca garnitură. Face parte din categoria alimentelor probiotice, deoarece conține bacterii lactice: tulpini vii de bacterii care au un efect benefic pentru sănătatea florei intestinale.
Acestea sunt proprietățile speciale ale verzei murate
Varza murată se obține mai întâi prin tocarea verzei albe și a celei ascuțite. După sărare și presare, varza se transformă prin fermentație lactică naturală în suc propriu și în absența aerului. Mărarul, chimenul, mărul, fructele de ienupăr sau strugurii îmbunătățesc gustul ușor acrișor tipic al produsului final.
După aproximativ o săptămână până la trei săptămâni de fermentare, rezultatul este o varză bine condimentată, cu granulație fină, așa-numita „saurer Kappes” în limba germană, respectiv varză acră în limba română. Dacă fermentația este întreruptă, se obține o varză dulce-amăruie sau o varză de vin mai rafinată. Se păstrează conținutul ridicat de vitamine și minerale. Varza este foarte sănătoasă, cu un gust ușor acrișor și este, de asemenea, ieftină.
De unde provine varza murată?
Metoda eficientă de murare și fermentare a verzei tocate mărunt era deja dezvoltată în Grecia antică, printre romani și chinezi. Versiunea coreeană a verzei se numește kimchi și există încă din secolul al VII-lea. Nu se știe cu exactitate cum a ajuns varza murată în Europa.
Când este sezonul verzei murate?
Sezonul verzei murate este pe tot parcursul anului dacă aceasta este deja preparată. Dacă doriți să preparați varză murată pe cont propriu, puteți folosi varză de câmp în cea mai mare parte a anului, iar în rest puteți folosi varză din comerț.
La ce poate fi folosită varza murată și cum se depozitează aceasta?
Pe lângă faptul că se poate consuma în stare crudă, varza poate fi și călită. Dacă în bucătăria sileziană și în sudul Bavariei se adaugă și se gătesc cartofi, mâncarea de varză poate fi, de asemenea, îmbunătățită cu diverse ingrediente din carne.
Varza murată este, de asemenea, populară la nivel internațional. Varza cu șampanie, de exemplu, face ca Alsacia să fie punctul de atracție al Franței, tocănița Bigos este de mult timp mâncarea națională a Poloniei, iar sandvișurile Reuben din SUA nu se pot lipsi de varza murată. Găluștele și varza din Cehia sau gulașul de Szeged din bucătăria maghiară sunt alte exemple de popularitate a verzei. Varza murată se poate depozita fără probleme.
Ce conține varza murată
Varza murată are puține calorii și este foarte potrivită pentru curele de slăbire. Fibrele dietetice pe care le conține asigură o sațietate excelentă. Printre altele, varza întărește sistemul imunitar, inima și sistemul nervos.
kcal: 51 kcal
Carbohidrați: 0,75 g
Proteine: 1,13 g
Grăsimi: 4,36 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,01 mg
Vitamina B2: 0,03 mg
Vitamina B6: 0,11 mg
Vitamina C: 6,32 mg
Vitamina E: 0,17 mg
Calciu: 38 mg
Fier: 0,39 mg
Potasiu: 115 mg
Magneziu: 7 mg
Sodiu: 206 mg