Migdalele: versatile și delicioase
O gustare delicioasă, un ingredient versatil pentru produse de panificație cu aromă fină de marțipan și vedeta fiecărui mix de nuci: vorbim despre migdale. Practic nici nu este o nucă! Poți afla toate informațiile și o mulțime de idei de rețete din dicționarul nostru de alimente.
Ce sunt migdalele?
Migdalele fac parte din familia trandafirilor (Rosaceae). Migdalele sunt cultivate de oameni de aproximativ 4000 de ani, iar în prezent sunt cultivate în principal în California, dar și în Pakistan, Iran și în zona mediteraneeană. Se face o distincție între migdalele dulci și cele amare. Migdalele dulci au o coajă dură, de culoare maronie și sunt cele mai cunoscute migdale. Migdalele amare nu se pot consuma în stare crudă, dar au rolul lor în bucătărie – îți vom spune mai multe puțin mai târziu.
Caracteristicile botanice și proveniența migdalelor
Îți vom răspunde la cele mai importante întrebări despre migdale: de unde provin și ce sunt.
Caracteristici botanice: Este migdala o nucă?
Nu, deși rolul lor principal în amestecurile de nuci ne sugerează altceva. Botanic, migdalele aparțin fructelor sâmburoase și, printre altele, sunt înrudite cu caisele. Migdalul (latină: Prunus dulcis) aparține familiei trandafirilor, mai exact genului Prunus. Arborele are o înălțime cuprinsă între 4 și 7 metri și primăvara strălucește cu flori alb sau roz.
De unde provin migdalele?
Migdalul se cultivă de peste 4000 de ani. Migdalul se cultivă în principal în California, în zona mediteraneeană, în Iran, precum și în Pakistan și China. În unele regiuni viticole germane, se coc migdale, care probabil au fost importate odată cu vinul de către romani.
Când este sezonul migdalelor?
Pentru turiștii care au ca hobby fotografia, florile de migdale sunt prezente din ianuarie până în aprilie, în funcție de regiune. Fructele se coc în mijlocul verii și în septembrie sunt gata de cules. Fructele sunt coapte atunci când coaja tare se deschide. Datorită rezistenței și capacității bune de depozitare, migdalele sunt disponibile pe tot parcursul anului.
Care este diferența dintre migdalele dulci și cele amare?
Migdala amară (Prunus dulcis var. Amara) este forma sălbatică a migdalei. Spre deosebire de varianta dulce (Prunus dulcis var. Dulcis), nu poate fi consumată crudă. Așa cum sugerează și denumirea, este foarte amară și este otrăvitoare din cauza conținutului ridicat de amigdalină, care este transformată în cianură în corpul uman. Cu toate acestea, când sunt încălzite, devin comestibile și sunt utilizate, de exemplu, pentru uleiuri, arome și lichior, precum Amaretto.
Valorile nutritive ale migdalelor: calorii, vitamine și minerale
Migdalele au un conținut ridicat de ulei de migdale, dar și de vitamina A și vitamina E. Sunt bogate și în minerale, având 252 mg de calciu, 170 mg de magneziu și 835 mg de potasiu la 100 de grame de migdale.
kcal: 583 kcal
Carbohidrați: 5,4 g
Proteine: 18,7 g
Grăsimi: 54,1 g
Vitamina A: 23 µg
Vitamina B1: 0,22 mg
Vitamina B2: 0,6 mg
Vitamina B6: 0,16 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 25,2 mg
Calciu: 252 mg
Fier: 4,1 mg
Potasiu: 835 mg
Magneziu: 170 mg
Sodiu: 20 mg
Sunt sănătoase migdalele?
Consumul de migdale oferă organismului vitamine și minerale importante. De asemenea, migdalele conțin grăsimi sănătoase, proteine și fibre. Deoarece au un efect pozitiv asupra conținutului de zahăr din sânge, sunt o gustare bună pentru diabetici.
Migdalele conțin grăsimi sănătoase
Migdalele sunt formate din 50% grăsimi, dar sunt acizi grași nesaturați. Aceștia ajută corpul să asimileze vitaminele solubile în grăsimi și, conform studiilor, pot scădea colesterolul „rău” LDL și reduc astfel riscul de boli cardiovasculare.
Migdalele ca sursă de nutrienți
Migdalele au un conținut mare de acid folic, deosebit de important în timpul sarcinii. Conțin și calciu, magneziu, cupru și zinc. Mulți nutrienți importanți nu sunt esențiali numai pentru sănătatea noastră, dar, printre altele, ne fac pielea mai luminoasă și părul mai lucios.
Migdalele conțin antioxidanți
Antioxidanții, precum vitamina E, pot întări bariera protectoare a pielii și aceasta se menține elastică și fermă. De asemenea, susțin sistemul imunitar și sistemul nervos. Doar o mână de migdale conține o treime din necesarul zilnic de vitamina E.
Câte migdale trebuie să mănânci zilnic?
Deutsche Gesellschaft für Ernährung (Societatea Germană de Nutriție) recomandă să consumăm o mână de migdale, în jur de 25 de grame. Astfel nu vei consuma prea multe calorii, dar tot vei contribui la sănătate prin alimentarea corpului cu un mic aport de nutrienți și vitamine.
Cumpărarea și depozitarea corectă a migdalelor
Pentru produse de patiserie, gustări și panificație: migdalele se pot utiliza în diverse moduri în bucătărie.
Cumpărarea sâmburilor întregi de migdale: copți sau blanșați
Migdalele blanșate sunt albe, deoarece coaja maro a fost îndepărtată. Migdalele cu coajă au un gust puțin mai amar, dar sunt o gustare excelentă. Pentru produsele de patiserie se utilizează frecvent migdalele blanșate. Dar există și varianta coaptă: avantajul acestora este aroma fină dată de coacere, dar, prin acest proces, se pierd anumite vitamine și minerale.
Cumpărarea migdalelor: fulgi, tăiate, mărunțite sau măcinate
Poți cumpăra migdale în diverse forme pentru deserturi, produse de panificație sau pentru panade. Fulgii de migdale sau migdalele tăiate sunt ideale ca topping pentru prăjituri și panade, iar migdalele tăiate sub formă de bastonașe au același scop, dar sunt ceva mai aspectuoase. Pentru coacerea prăjiturilor, produselor de patiserie și pentru macarons, sunt indicate migdalele măcinate incluse în aluat.
De ce sunt migdalele atât de scumpe?
Majoritatea migdalelor provin din California, deoarece au nevoie de mult soare, dar și de multă apă. Fermierii se luptă cu din ce în ce mai des cu secete, producția scade, dar simultan, cererea pentru migdale crește. Din acest motiv și din cauza rutelor lungi de transport, migdalele (și multe alte nuci) sunt deseori relativ scumpe.
Cum se depozitează migdalele?
Migdalele naturale au cea mai lungă perioadă de valabilitate, datorită cojii maronii. Migdalele tăiate și cele măcinate râncezesc mai repede – dacă ai dubii, miroase-le. Mucegaiul sau petele negre reprezintă un semn că migdalele s-au stricat. Indiferent de forma acestora, migdalele trebuie să fie depozitate într-un loc uscat și etanș.
Ce poți face cu migdalele?
Migdalele dulci sunt în principal consumate crude, dar se folosesc și pentru coacere și pentru producția de marțipan și lichior. Înainte de a fi consumate, migdalele se fierb în apă, astfel încât pielea cu gust ușor amar să poată fi îndepărtată cu ușurință. Dacă se usucă, acestea se pot transforma în făină sau se pot da pe răzătoare, se pot tăia în bucăți sau se pot felia. În această formă, ele sunt folosite pentru decorare sau pentru coacere. La tarabele din târguri, migdalele dulci sunt disponibile sub formă de „migdale caramelizate” în zahăr. Migdalele trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină.
Blanșarea migdalelor – cum procedezi
Poți blanșa chiar tu migdalele foarte ușor, nu ai nevoie decât de apă și de un vas.
- Pune migdalele necojite în apa care fierbe și lasă-le să fiarbă pentru puțin timp.
- Scurge apa și clătește migdalele cu apă rece.
- Freacă migdalele între degete, iar coaja maro se va îndepărta cu ușurință.
- Lasă sâmburii de migdale să se usuce.
Poți face chiar tu migdale caramelizate?
Migdalele caramelizate – dulcele clasic al Crăciunului. Dacă le faci chiar tu, nu numai că vei economisi bani, dar vor fi și mai delicioase. Cum procedezi:
- Se adaugă într-un vas 120 g zahăr, 100 ml apă și, după gust, zahăr vanilat, cardamom și scorțișoară. Se fierbe până se topește zahărul.
- Se verifică temperatura – amestecul de zahăr trebuie să aibă cel puțin 150 de grade acum.
- Se adaugă 200 g migdale (naturale sau blanșate) în vas.
- Se gătesc migdalele și se amestecă până când apa se evaporă complet.
- Se distribuie migdalele caramelizate pe o hârtie de copt și se lasă să se răcească.
Fă-ți propriul unt de migdale
Untul de migdale cremos este delicios întins pe pâine, dar se poate utiliza și pentru brioșe, deserturi și prăjituri delicioase. Poți prepara chiar tu untul și îl poți rafina cu scorțișoară, sare, cacao și altele. Cum procedezi:
- Se înmoaie cantitatea de migdale dorită în apă peste noapte (după gust, pot fi blanșate sau crude).
- Se pasează într-un mixer puternic până când se formează o cremă groasă (va dura ceva timp).
- Eventual, se poate adăuga un ulei neutru pentru a fi și mai cremos.
Migdale pentru prepararea produselor de patiserie și deserturilor
Migdalele dulci în mod natural sunt ideale pentru produse de patiserie și deserturi fine. În multe rețete poți înlocui o parte din făină cu migdale măcinate. Astfel, rezultatul va avea o notă delicată de marțipan și va fi puțin mai echilibrat. Pentru decorarea produselor de patiserie, se pot folosi migdale feliate și tăiate sau întregi. Migdalele caramelizate tăiate pot fi folosite la rafinarea deserturilor; combinate cu cireșe sunt chiar irezistibile.