Grăsimile și uleiurile de origine vegetală: furnizează acizi grași nesaturați
Grăsimile și uleiurile de origine vegetală nu sunt numai esențiale, ci și sănătoase, pentru că acestea conțin acizi grași nesaturați valoroși. Prin urmare, uleiurile și grăsimile de origine vegetală fac parte integrantă din alimentația umană de câteva mii de ani.
Grăsimile și uleiurile de origine vegetală au următoarele proprietăți speciale
La nivel mondial, se produc anual aproximativ 200 de milioane de tone de ulei vegetal. Cea mai mare pondere o au următoarele: uleiul de palmier, uleiul de soia, uleiul de rapiță, uleiul de floarea soarelui, uleiul de arahide, uleiul de măsline, uleiul de cocos, uleiul de susan, uleiul de in, uleiul de șofrănel. Printre grăsimile vegetale se numără, de exemplu, untul de cocos, grăsimea de palmier sau untul de cacao.
Uleiurile și grăsimile de origine vegetală sunt alimente extrem de calorice, având în medie între 800 și 900 de calorii la 100 de grame de produs. Din punct de vedere al macronutrienților, acestea sunt compuse din 95% până la 100% grăsimi. Grăsimile sunt la rândul lor împărțite în acizi grași saturați, nesaturați și polinesaturați.
Acizi grași saturați, nesaturați și polinesaturați
În medie, grăsimile și uleiurile de origine vegetală conțin aproximativ între 10 și 15 grame de acizi grași saturați, între 30 și 35 de grame de acizi grași mononesaturați și între 40 și 50 de grame de acizi grași polinesaturați. În plus, pot fi prezente cantități mici de fier.
De unde provin grăsimile și uleiurile de origine vegetală?
Utilizarea uleiului de in, a uleiului din semințe de mac, a uleiului de migdale și a semințelor de susan datează încă din epoca bronzului timpuriu. Uleiurile vegetale au fost folosite probabil pentru prima dată în culturile asiatice și orientale. În jurul anului 2000 î.Hr., răspândirea măslinului în regiunea mediteraneeană a dus treptat la răspândirea uleiurilor și grăsimilor vegetale în Europa de astăzi. Din Grecia, măslinul a fost răspândit în Italia. Romanii au introdus apoi grăsimile și uleiurile de origine vegetală în zonele mai nordice ale Europei. Chinezii au reprezentat una dintre primele culturi care a folosit grăsimi vegetale pentru prăjire în loc de grăsimi animale, în jurul anului 1000 d.Hr. În prezent, uleiurile și grăsimile de origine vegetală se produc și se cultivă aproape peste tot în lume.
Când este sezonul grăsimilor și uleiurilor de origine vegetală?
Grăsimile și uleiurile de origine vegetală nu reprezintă un produs sezonier. În schimb, grăsimile și uleiurile de origine vegetală se pot achiziționa pe tot parcursul anului. Acestea sunt disponibile atât sub formă lichidă, cât și solidă.
La ce pot fi folosite grăsimile și uleiurile de origine vegetală?
Grăsimile și uleiurile de origine vegetală au reprezentat dintotdeauna un aliment important în alimentația oamenilor. Acestea sunt utilizate în principal pentru gătit, prăjit și copt. În plus, acestea sunt folosite și pentru a pregăti mâncăruri crude, cum ar fi salatele. Mai mult decât atât, grăsimile și uleiurile de origine vegetală servesc ca bază pentru prepararea sosurilor, a marinadelor și a legumelor murate.
Nu în ultimul rând, utilizarea grăsimilor și uleiurilor de origine vegetală este destul de obișnuită în smoothie-urile făcute în casă. Atât uleiurile, cât și grăsimile trebuie, în general, să fie depozitate într-un loc întunecat și răcoros. Deoarece grăsimile și uleiurile de origine vegetală pot râncezi, fii atent la termenul de valabilitate atunci când le consumi.
Ce conțin grăsimile și uleiurile de origine vegetală
Unul dintre cele mai importante motive în favoarea uleiurilor vegetale este faptul că acestea sunt purtătoare de vitamine liposolubile; așadar, le absorb excelent. Uleiurile vegetale sunt pline de acizi grași nesaturați.