Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Alună de pădure: sâmbure delicios

Alunele de pădure sunt nuci „adevărate”, deoarece, din punct de vedere botanic, sunt considerate nuci doar acele fructe cu coajă ale căror semințe sunt închise într-un pericarp lemnos. 

Informații utile

Alunele de pădure au următoarele proprietăți speciale

Alune de pădure în detaliu

Alunele de pădure cresc în arbuști, în principal, în țările mediteraneene cu climat umed și cald. Ca multe alte nuci, alunele sunt foarte bogate în grăsimi; aproximativ 100 de grame de alune de pădure reprezintă 650 de kilocalorii, adică o masă completă. Sâmburele de alună este înconjurat de o coajă foarte dură, care trebuie spartă pentru a mânca aluna.

Coajă dură, sâmbure sănătos

În ciuda faptului că sunt foarte bogate în grăsimi, alunele sunt considerate sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că aproximativ 60% din grăsimile conținute sunt acizi grași nesaturați buni. Alte ingrediente sunt vitamina A, diverse vitamine B și minerale, precum fier, potasiu, calciu, magneziu și fosfor, niacină și vitamina C. De asemenea, consumul de alune oferă organismului fibre și substanțe vegetale secundare, cum ar fi fitosterolii (substanțe biochimice naturale importante), benefice pentru o digestie bună.


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența alunelor de pădure

Alunele de pădure nu sunt doar o gustare delicioasă, dar sunt și un ingredient important în multe rețete. Află de aici totul despre caracteristicile botanice și proveniența alunelor de pădure.

Alunul de pădure: Caracteristici botanice și proprietăți

Alunul de pădure (Corylus avellana) aparține familiei Betulaceele și este des întâlnit în Europa, Asia și America de Nord. Poate crește până la o înălțime de 6 metri și iarna târziu produce flori de sex masculin și feminin. Fructul alunului de pădure este o fruct cu coajă lignificată, înconjurat de o bractee protectoare. Alunii de pădure sunt apreciați și ca plante ornamentale și sunt apreciați datorită scoarței caracteristice de culoare roșu-maronie și frunzelor în formă de inimă.

De unde provin alunele de pădure?

Aluna de pădure este originară din zonele temperate ale Europei și Asiei. Alunele de pădure erau deja recunoscute ca aliment încă din antichitate și erau utilizate și în scopuri medicinale. De-a lungul secolelor, au fost dezvoltate soiuri nenumărate. În prezent, alunele de pădure sunt disponibile peste tot în lume. Astăzi, cele mai multe alune de pădure sunt cultivate în Turcia, Italia și SUA. O mare parte din alunele de pădure importate provin din așa-numitul arbust mediteraneean, care se cultivă, în principal, în Turcia, din cauza sensibilității sale la frig. O parte mai mică a importurilor de alune provine din Spania, Italia sau Grecia.    


Cultivare și sezon

Cultivarea și sezonul alunelor de pădure

Alunele de pădure nu sunt doar disponibile în comerț, dar pot fi cultivate și în propria grădină. Află de aici cum să cultivi alune de pădure și în ce sezon începe recolta.

Cultivarea alunelor de pădure în grădină: iată cum se procedează

Alunele de pădure pot fi cultivate în grădină în arbuști sau arbori. Timpul optim pentru plantare este toamna târziu sau primăvara devreme. Alunul are nevoie de un loc însorit până la parțial umbrit, cu sol afânat și bogat în nutrienți. Adâncimea de plantare trebuie să fie cam cât rădăcina. După plantare, udă alunul de pădure.

Alunii de pădure trebuie să fie toaletați în mod regulat pentru promovarea creșterii sănătoase. Se recomandă și fertilizarea în mod regulat. De regulă, durează între trei și patru ani până la producerea primelor fructe.

Când se cultivă alunele de pădure?

Perioada recoltei pentru alunele de pădure începe vara târziu și ține până în toamnă. Alunele trebuie să fie recoltate doar când sunt complet coapte și pot fi îndepărtate cu ușurință din arbore. Recoltarea se poate face manual sau cu ajutorul utilajelor de recoltare. După recoltare, depozitează alunele într-un loc bine uscat, pentru a rezista pe termen îndelungat.

Când este sezonul alunelor de pădure?

Alunele se recoltează între septembrie și octombrie.

Oferta noastră actuală de alimente de bază

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Valori nutritive

Ce conține aluna de pădure: valori nutritive, vitamine și minerale

Alunele nu se folosesc doar în bucătărie, ci și în cosmetică. Din frunzele tufei de alun, la fel ca din frunzele de hamamelis, se pot produce remedii cosmetice și curative. De obicei, acest substrat astringent este apoi utilizat, de exemplu, pentru flebite și varice. Ingredientele uleiurilor întăresc sistemul cardiovascular și pot ajuta împotriva anemiei. De asemenea, se spune că alunele sunt eficiente împotriva infecțiilor urinare, a diareei, a flatulenței sau a crampelor musculare. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 644 kcal

Carbohidrați: 10,5 g

Proteine: 12 g

Grăsimi: 61,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 5 µg

Vitamina B1: 0,4 mg

Vitamina B2: 0,2 mg

Vitamina B6: 0,31 mg

Vitamina C: 3 mg

Vitamina E: 26,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 225 mg

Fier: 3,8 mg

Potasiu: 630 mg

Magneziu: 150 mg

Sodiu: 2 mg

Câte calorii are o alună de pădure?

Alunele de pădure sunt bogate în calorii și conțin între 600 și 700 de calorii la 100 de grame. O alună de pădure are între 1 și 2 grame și poate conține astfel între 6 și 14 calorii. Chiar dacă sunt bogate în calorii, sunt bogate și în substanțe nutritive. Află mai multe mai jos.


Sănătate

Sunt sănătoase alunele de pădure?

Alunele de pădure nu sunt doar delicioase, dar sunt și sănătoase. Sunt bogate în vitamine, minerale și acizi grași nesaturați. Află de aici cele mai importante informații despre această alună plină de beneficii.

Alunele de pădure sunt bogate în vitamine și minerale

Alunele de pădure conțin o mulțime de vitamine și minerale, precum vitamina E, vitamina B6, acid folic, potasiu, calciu, magneziu și fier. Vitamina E este un antioxidant puternic, care protejează împotriva radicalilor liberi. Vitamina B6 și acidul folic sunt importante pentru susținerea sistemului imunitar și formarea de celule roșii. Potasiul reglează tensiunea arterială și previne afecțiunile cardiace, în timp ce calciul și magneziul contribuie la sănătatea sistemului osos. Fierul este esențial pentru formarea sângelui.

Conținutul ridicat de grăsimi din alunele de pădure

Alunele de pădure au un conținut ridicat de grăsimi, dar, în principal, sunt acizi grași nesaturați. Aceștia pot reduce nivelurile de colesterol din sânge, reducând astfel riscul de afecțiuni cardiace. Cu toate acestea, este important să consumi alune de pădure cu moderație, deoarece sunt foarte bogate în calorii. Pentru a beneficia de avantaje, consumul unei cantități cât un pumn este suficient.

Cum recunoști alergia la alunele de pădure?

Alergia la alune de pădure este o formă de alergie la nuci și poate pune viața în pericol. Dacă suspectezi că ești alergic la alune de pădure, contactează în mod obligatoriu un medic. Diagnosticul medical poate fi stabilit prin teste cutanate și de sânge. Este important să acorzi importanță alergiei la alune de pădure și să eviți în mod consecvent consumul acestora, pentru a evita reacțiile alergice severe. Simptomele tipice de alergie la alunele de pădure:

  • reacții cutanate precum mâncărimi, roșeață, edem sau erupții cutanate
  • Afecțiuni gastrointestinale, precum greață, dureri abdominale, vărsături sau diaree
  • Dificultăți de respirație, precum nas înfundat sau rinoree, tuse sau respirație îngreunată
  • Afecțiuni circulatorii, precum scăderi de tensiune sau leșin

Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea corectă a alunelor de pădure

Alunele de pădure reprezintă o gustare apreciată și sunt perfecte pentru preparate la cuptor sau pentru gătit. Pentru a le menține calitatea și gustul, trebuie să ții cont de câteva lucruri la achiziționare și depozitare. Află de aici la ce trebuie să fii atent când cumperi alune de pădure și cum le poți depozita în condiții ideale.

Achiziționarea alunelor de pădure: întregi, tăiate sau măcinate

La achiziționarea alunelor de pădure, ai opțiunea de a alege între alune întregi, tăiate sau măcinate. Alegerea va varia în funcție de scopul utilizării. Alunele de pădure întregi sunt minunate ca gustare sau pentru decorarea prăjiturilor și torturilor. Cele tăiate sunt practice pentru preparatele la cuptor sau ca topping pentru müsli și iaurt. Alunele de pădure măcinate sunt foarte bune ca ingredient în prăjituri și produse de patiserie. Desigur, poți găsi toate variațiile în magazinele Kaufland.

Cum se depozitează alunele de pădure

Alunele pot rezista până la o jumătate de an dacă sunt depozitate într-un loc întunecat și uscat, iar cele congelate pot rezista până la un an. Alunele necojite se depozitează cel mai bine într-un sac găurit, prin care poate circula aerul. Umiditatea acumulată favorizează apariția mucegaiului.

Sfaturi pentru depozitare: congelarea alunelor de pădure

Alunele de pădure se pot congela fără probleme, pentru a rezista mai mult timp. Îți vom spune cum să procedezi:

  1. Întâi, pune alunele de pădure într-o pungă etanșă sau un recipient etanș pentru congelator.
  2. Apoi le poți depozita direct la congelator. Vor rezista și mai mult dacă le coci înainte de a le depozita la congelator.
  3. Înainte de a le consuma, decongelează-le lent lăsându-le la frigider sau la temperatura camerei peste noapte.

Pregătire

Cum se pot utiliza alunele de pădure în bucătărie?

Alunele se folosesc foarte mult în bucătărie pentru a coace biscuiți și prăjituri. Cu toate acestea, alunele sparte și mărunțite constituie un adaos excelent la dressingurile pentru salate sau la rafinarea preparatelor din pește. De asemenea, există multe tipuri de înghețată sau paste tartinabile care conțin alune.

De Crăciun, alunele reprezintă un ingredient esențial în producția de turtă dulce, fursecuri printen sau macarons. Aluna este în sine o gustare populară, având un gust excelent, fie că este prăjită, sărată sau în mixuri de nuci.

Se pot consuma alunele de pădure în stare crudă?

Da, alunele de pădure pot fi consumate crude. Coaja trebuie să fie încă închisă și nuca nu trebuie să fie uscată sau mucegăită. Se recomandă să spargi coaja cu puțin timp înainte de consum, pentru a garanta prospețimea.

Decojirea alunelor de pădure: cum să procedezi simplu

Alunele de pădure pot fi decojite în moduri diferite. O metodă simplă este de a pune alunele de pădure într-o pungă de plastic și de a le zdrobi ușor cu un făcăleț sau un ciocan. Astfel coaja se va sparge și va fi ușor de îndepărtat. O altă opțiune este de a pune alunele în apă clocotită și de a le blanșa aproximativ 15 minute. Apoi pune alunele de pădure într-un prosop de bucătărie și freacă-le cu putere pentru a îndepărta coaja.

Prăjirea alunelor de pădure în tigaie

Alunele de pădure sunt deosebit de gustoase și aromate dacă sunt prăjite în tigaie. Cum procedezi:

  1. Încălzește o tigaie uscată la foc mediu până când este fierbinte.
  2. Pune alunele de pădure în tigaia încinsă. Dacă folosești alune întregi, le poți tăia grosier mai întâi, pentru a simplifica procesul.
  3. Prăjește alunele amestecând constant între cinci și zece minute, până când s-au rumenit ușor și observi o aromă plăcută. Ai grijă să nu le arzi, deoarece vor deveni amare.
  4. După ce alunele de pădure au fost prăjite, ia tigaia de pe sursa de căldură și las-o să se răcească.
  5. Dacă ai prăjit alunele de pădure întregi, acum le poți decoji, îndepărtând coaja maronie. Dacă ai prăjit alune deja decojite, poți omite acest pas.
  6. Folosește alunele de pădure prăjite ca gustare, în produsele de panificație sau în salate, de exemplu.

Alune de pădure pentru produsele de panificație

Alunele de pădure sunt minunat de versatile și sunt perfecte pentru produsele de panificație. De exemplu, alunele tăiate, măcinate sau întregi. Avem câteva sfaturi pentru tine pentru a folosi alunele de pădure în mod optim.

  1. Alunele de pădure tăiate sau măcinate pot fi folosite ca alternativă la făină, pentru a da prăjiturilor și fursecurilor o aromă de nuci.
  2. Alunele de pădure întregi pot fi folosite ca topping pentru prăjituri, fursecuri sau rețete de brownie.
  3. Alunele de pădure prăjite pot fi folosite ca umplutură în produsele de patiserie sau ca ingredient adăugat în rețete de ciocolată și de deserturi.
  4. Este important să prăjești alunele de pădure în tigaie sau să le coci la cuptor înainte de a le utiliza,pentru a le intensifica aroma.
  5. Pentru a nu se arde la copt, alunele de pădure trebuie să fie tăiate fin sau măcinate.
  6. Dacă o rețetă cere utilizarea alunelor de pădure întregi, acestea trebuie să fie tăiate înainte, pentru a te asigura că se distribuie uniform în aluat.
  7. Alunele de pădure se pot adăuga și la un amestec de făinuri pentru produse de panificație fără gluten, pentru a îmbunătăți textura și gustul.

Cum să faci lichior din alune de pădure

Ai nevoie de:

  • 250 g de alune de pădure
  • 500 ml vodcă
  • 250 ml de apă
  • 200 g de zahăr
  • o păstaie de vanilie
  • o bucată de scorțișoară

Cum procedezi:

  1. Prăjește alunele de pădure în tigaie, fără ulei, la căldură medie, până când se rumenesc. Apoi lasă-le să se răcească și taie-le grosier.
  2. Pune alunele de pădure într-un borcan sau o sticlă cu închidere etanșă și toarnă vodcă peste ele. Închide borcanul sau sticla și depozitează-l/depoziteaz-o la într-un loc întunecat și răcoros timp de două săptămâni.
  3. Încălzește apa, zahărul, păstaia de vanilie tăiată și bucata de scorțișoară într-un vas și adu-le în punctul de fierbere, amestecând. Redu căldura și lasă-le să fiarbă la foc mic timp de cinci minute, până când se topește zahărul. Apoi lasă-le să se răcească.
  4. Strecoară amestecul de alune de pădure și vodcă folosind o sită și pune-l într-o sticlă curată. Adaugă amestecul de zahăr răcit și amestecă bine.
  5. Depozitează lichiorul de alune de pădure într-un loc rece și întunecat timp de două săptămâni. Agită-l bine înainte de servire și servește-l cu gheață.

Sfat: Pentru un gust de alune de pădure și mai intens, poți înmuia în vodcă alunele de pădure prăjite înainte de pasul 2 și le poți strecura prin sită după două săptămâni.

Ce poți face cu alunele de pădure necoapte?

Dacă ai alune de pădure necoapte pe care le-ai recoltat, de exemplu, le poți coace prin depozitarea corectă. Îți vom spune cum să faci acest lucru:

  1. Recoltarea alunelor de pădure necoapte: Dacă ai recoltat alunele de pădure direct din arbore, alege-le pe cele care au început să-și piardă culoarea verde și au devenit mai maronii. Dacă le cumperi din magazin, caută alunele de pădure încă verzi și tari.
  2. Usucă alunele de pădure: Pune alunele de pădure în strat individual pe o suprafață plană, de exemplu, pe o tavă, și lasă-le să se usuce într-un loc cald și uscat între două și trei săptămâni. Amestecă-le ocazional, pentru a te asigura că se usucă în mod uniform.
  3. Depozitarea alunelor de pădure: Dacă alunele de pădure s-au uscat, depozitează-le într-o cutie de carton sau o pungă de hârtie și depozitează-le într-un loc uscat și răcoros. Verifică-le în mod regulat pentru a te asigura că nu au mucegăit.
  4. Verifică alunele de pădure: După aproximativ o lună, alunele de pădure trebuie să se fi copt și să fie mai dulci. Verifică-le în mod regulat prin spargerea unei nuci pentru a te asigura că pulpa este încă dulce.

Imediat ce s-au copt, le poți utiliza ca pe alune de pădure coapte. Le poți consuma ca gustare, în produse de patiserie și deserturi sau ca ingredient în mâncărurile sărate, de exemplu.


Rețete

La ce poți folosi alunele de pădure



Alte articole interesante