Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cura cu ulei funcționează?

Lista de posibile efecte benefice asupra corpului este lungă: cura cu ulei detoxifiază organismul, întărește sistemul imunitar, curăță cavitatea bucală, elimină respirația urât mirositoare și ajută la sănătatea gingivală - poate chiar și să albească dinții. Prea frumos să fie adevărat. Îți vom spune cât adevăr există, de fapt, în aceste afirmații.

Se poate vedea un bol cu semințe de susan și un alt bol cu ulei de susan, precum și o sticlă cu ulei de susan pe un prosop de bucătărie cu dungi.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Cura cu ulei este o metodă ayurvedică de detoxifiere a organismului, care devine din ce în ce mai apreciată.
  • Uleiul este folosit la clătirea gurii timp de câteva minute și apoi este scuipat.
  • Adepții acestei tehnici speră ca aceasta să ajute la detoxifierea organismului și la întărirea sistemului imunitar.
  • Cu toate acestea, nu există dovezi științifice în spatele acestei afirmații. 
Definiție

Ce este cura cu ulei?

În metoda tradițională de vindecare Ayurveda, cura cu ulei se folosește de secole ca metodă de detoxifiere a organismului și de curățare a cavității bucale. Se mai numește și clătire cu ulei. Uleiurile vegetale se folosesc pentru clătirea gurii, iar apoi sunt ținute în cavitatea bucală timp de aproximativ 10 minute dimineața, pe stomacul gol, înainte de a te spăla pe dinți. În cavitatea bucală se formează o emulsie de apă și ulei, de culoare lăptoasă. Apoi, uleiul se scuipă într-un șervețel.


Utilizare

Cum se face corect?

Ulei de cocos solid, într-un borcan închis, așezat pe un prosop de bucătărie cu dungi. Lângă acesta se poate vedea coaja unei nuci de cocos.
© Kaufland Uleiurile recomandate pentru cura cu ulei sunt cele organice. De exemplu, de susan sau de cocos. Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei, dar se topește imediat în cavitatea bucală.

Se recomandă în special uleiul de susan, uleiul de cocos sau uleiurile esențiale, precum cel de mentă, busuioc sau portocală, datorită gustului plăcut. Poți alege uleiul în funcție de preferințele personale. Pentru utilizarea zilnică, recomandăm uleiurile bio, de calitate ridicată. Se recomandă să începi clătirea gurii cu o linguriță de ulei timp de 3 până la 5 minute, apoi să treci la o lingură de ulei și la clătirea timp de aproximativ 10 minute. În continuare, îți vom prezenta uleiurile frecvent utilizate și îți vom oferi instrucțiuni pentru acest proces:

Ce ulei să alegi și când să îl folosești?

Folosește uleiuri vegetale, precum uleiul de susan bio, uleiul de cocos, cel de măsline obținut prin presare la rece sau cel de semințe de floarea soarelui sau uleiuri esențiale, precum cel de mentă, busuioc sau portocală. În fiecare dimineață, înainte de a te spăla pe dinți.

Cum funcționează?

Clătește gura cu o lingură de ulei timp de aproximativ 10 minute. Atenție: după folosire, scuipă uleiul într-un șervețel, nu îl înghiți! 


Sănătate

Cura cu ulei are efecte benefice?

Legătura dintre sănătatea cavității bucale și cea a corpului a fost dovedită științific. De exemplu, parodontoza crește riscul de diabet, Alzheimer sau boli cardiovasculare. Bacteriile din cavitatea bucală slăbesc sistemul imunitar. Afectează astfel întregul corp. De asemenea, bacteriile pot provoca leziuni ale cavității bucale, acestea fiind transportate ulterior prin sânge în alte zone ale corpului, unde pot provoca probleme.

Dar: nu există studii științifice cu privire la efectul clătirii gurii cu ulei asupra sistemului imunitar sau asupra întregului nostru organism. Nu au fost dovedite efectele clătirii cu ulei asupra altei zone a corpului, cu excepția cavității bucale. Deseori, pe internet sunt menționate detoxifierea organismului și întărirea sistemului imunitar, dar efectele uleiului în acest sens nu au fost dovedite.

Dinți și gingii sănătoase datorită uleiului? 

Trebuie să precizăm că nu au fost studiate suficient efectele curei cu ulei până în prezent. Cu toate acestea, există câteva studii cu privire la sănătatea și igiena cavității bucale care au ajuns la concluzii similare: clătirea cu ulei pare să aibă un efect similar cu cel al apei de gură.

Cum funcționează: uleiul este hidrofob. Nu este solubil în apă și chiar o respinge. Astfel, uleiul absoarbe substanțele care nu pot fi îndepărtate cu ușurință doar cu apă. În cazul clătirii cu ulei, se elimină bacteriile și resturile alimentare. Prin comparație: pasta de dinți conține surfactanți, molecule hidrofobe și hidrofile (care atrag apa). De asemenea, surfactanții nu absorb numai apa, ci și grăsimile din resturile alimentare și bacteriile din cavitatea bucală. Impuritățile sunt prinse în celule și îndepărtate din cavitatea bucală. Prin clătirea cu ulei, amestecul de ulei și apă din cavitatea bucală duce la formarea de particule mici de ulei. Suprafața de acționare este astfel mărită. Astfel, se permite absorbția unei cantități mai mari de resturi alimentare și bacterii.

Ce înțelegem prin sănătatea cavității bucale?

Trebuie să explicăm ce înseamnă sănătatea cavității bucale, precum și cum se evaluează aceasta. Oamenii de știință folosesc factorii de mai jos, care sunt apoi măsurați și analizați:

  • Indicele de placă: cu cât există mai puțină placă dentară, cu atât există mai puține bacterii și resturi alimentare.
  • Indicele de sănătate gingivală: indicele măsoară sănătatea gingiilor în funcție de nivelul de inflamație.
  • Numărul bacteriilor din cavitatea bucală influențează formarea cariilor.
  • Mirosul neplăcut 

Prin evaluarea acestor factori, cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie: clătirea cu ulei influențează sănătatea cavității bucale. Comparativ cu clătirea doar cu apă, clătirea cu ulei și clătirea cu apă de gură au avut rezultate mai bune. Dar atenție: aceste rezultate provin de la un număr redus de studii, acestea neavând o semnificație importantă din punct de vedere statistic.

Efectul de albire a dinților nu a fost dovedit

Poți citi multe despre efectele pozitive ale curei. Unul dintre cele mai frecvente subiecte discutate este albirea dinților, deoarece se spune că această practică Ayurveda are efect asupra îngălbenirii dinților. În realitate, este foarte puțin probabil ca această cură cu ulei să aibă un efect de albire a dinților. Până în prezent, nu a fost dovedit științific un astfel de efect al curei.

Concluzie: periajul normal al dinților este suficient.

Cura cu ulei nu are efecte semnificative asupra sănătății cavității bucale. În ceea ce privește placa dentară, sănătatea gingiilor, bacteriile și mirosul neplăcut, cura Ayurveda are efecte similare cu folosirea apei de gură. Dacă dorești, poți încerca această cură. Cu toate acestea, adevărul este că periajul regulat al dinților este suficient pentru asigurarea sănătății cavității bucale.