Arsuri la stomac: remedii casnice și sfaturi
Conținutul pe scurt
- Vom explica ce sunt arsurile la stomac și care este cauza lor.
- Vei afla și cum să tratezi boala de reflux și când este cazul să mergi la medic.
- Arsurile la stomac pot fi prevenite. Am adunat laolaltă șase sfaturi utile care te pot ajuta în această privință.
Ce sunt arsurile la stomac?
Arsurile la stomac sunt provocate de refluxul gastroesofagian. Refluxul constă în deplasarea retrogradă a conținutului stomacal, și, uneori, a acizilor biliari, în esofag. În mod normal, sfincterul esofagian trebuie să prevină acest lucru. Dacă sucul gastric pătrunde în esofag, poate declanșa diferite simptome. Pentru 35% din cei afectați, acest lucru se întâmplă cel puțin o dată pe săptămână. Senzația se poate înrăutăți după mese, în poziție culcată sau când te apleci.
Cum recunosc arsurile la stomac?
Principalul simptom al refluxului gastroesofagian este o senzație puternică de arsură în spatele sternului. Senzația de arsură este însoțită frecvent de reflux gastric, de o senzație de presiune în stomac, precum și de o senzație de „prea plin”. O parte din cei afectați acuză dificultăți de respirație. Deoarece sfincterul esofagian este localizat chiar lângă inimă, durerea provocată de boala de reflux nu poate fi asociată întotdeauna în mod clar unuia dintre aceste organe. De aceea, pacienții cu arsuri la stomac ajung uneori la departamentul de urgențe cu suspiciune de infarct. Important: Mergi întotdeauna la medic dacă ai dureri în piept. Dacă nu se descoperă afecțiuni ale inimii, următorul pas este de a efectua investigații la nivelul stomacului.
Ai grijă la simptomele ascunse: anumite efecte secundare nu pot fi asociate imediat arsurilor la stomac. În această categorie sunt incluse tusea, vocea răgușită și senzația frecventă de curățare a gâtului. Inclusiv dificultățile la înghițire, prezența unui gust neplăcut în gură și înecatul pot fi simptome ale refluxului gastric.
Cauze comune ale arsurilor la stomac
Imediat ce sucul gastric pătrunde în esofag, se va declanșa senzația de durere. Acidul clorhidric din stomac atacă pereții neprotejați ai esofagului și îi irită. Astfel, se produce senzația neplăcută de arsură și este afectat esofagul. Pe termen lung, poate produce inflamarea acestuia (esofagită). Dacă esofagita nu este tratată, se vor produce ulcerații și cicatrizarea țesutului. Posibile cauze ale arsurilor la stomac:
1. Nutriție
În special alimentele dulci, acre sau grase, alcoolul și băuturile cu cofeină încurajează producția de suc gastric în exces și formarea de puncte de aciditate. Aceste puncte de aciditate sunt localizate în apropierea sfincterului esofagian, în partea superioară a stomacului, și pot provoca arsuri.
2. Nicotina, medicamentele și hormonii
Nicotina, anumite medicamente sau hormoni pot duce la relaxarea musculaturii și slăbirea musculaturii sfincterului esofagian. Astfel, sucul gastric poate ajunge în esofag. De aici pot apărea dureri.
3. Sarcina
Hormonii din sarcină pot duce la slăbirea musculaturii sfincterului esofagian. În plus, mai ales în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, fătul în creștere pune din ce în ce mai multă presiune pe stomac.
4. Afecțiuni ale tractului gastrointestinal
Următoarele afecțiuni pot provoca arsuri la stomac:
- stomac iritabil
- inflamarea esofagului
- inflamarea mucoasei gastrice
- ulcer gastric
- hernie diafragmatică
5. Stresul
A fost dovedit științific că starea noastră de spirit influențează sănătatea gastrică. Un stomac sensibil poate reacționa în situații de stres, de exemplu, prin senzație de vomă, diaree, constipație, balonare sau arsuri la stomac.
6. Obezitatea
Dieta bogată în grăsimi poate suprasolicita stomacul. În aceste condiții, este mai simplu ca sucul gastric să ajungă în esofag și să îl atace.
Arsuri la stomac acute: ce este de făcut
Dacă arsurile la stomac sunt ocazionale și nu sunt însoțite și de alte simptome, nu este cazul să te îngrijorezi. Deseori, chiar și remediile casnice te pot ajuta:
- evită alimentele grase și cele dulci o perioadă.
- Poartă haine comode și evită hainele strâmte.
- Evită situațiile stresante și relaxează-te.
- Medicamentele împotriva acidității, numite antiacide, pot reduce simptomele.
Important: nu lua medicamente, nici măcar din cele fără rețetă, înainte de a consulta un medic.
6 sfaturi împotriva arsurilor la stomac
1. A grijă la alimentație.
Evită alimentele grase, precum cărnurile procesate, cârnații afumați sau cele dulci, precum ciocolata. De asemenea, poți avea o sensibilitate și la alimente picante, mentă, roșii sau pâine proaspătă - încearcă să elimini aceste alimente pentru câteva zile și vezi cum te simți.
2. Bea apă și ceai.
Evită băuturile care pot provoca arsuri la stomac. În această categorie intră sucurile de citrice, cafeaua și ceaiul negru, cacaua, băuturile acidulate, Cola și alcoolul.
3. Fă-ți timp pentru a mânca.
Mestecă cu atenție și ai în vedere mese mai mici și mai dese. Încearcă să ai o dietă corectă. Nu mânca imediat înainte de culcare.
4. Fă suficientă mișcare.
Sportul și plimbările regulate reduc stresul, una dintre cauzele arsurilor la stomac. Sportul te va ajuta să și slăbești dacă ai câteva kilograme în plus.
5. Stai într-o poziție corectă.
Dacă ai arsuri la stomac mai ales noaptea sau când stai în poziție culcată, ai grijă ca partea superioară a corpului să fie ușor ridicată. În caz contrar, sucul gastric poate ajunge în esofag.
6. Nu mai fuma.
Desigur, pentru fumători, soluția nu este atât de ușoară pe cât pare. Cu toate acestea, renunțarea la fumat poate avea efecte pozitive asupra arsurilor gastrice.
Există remedii casnice împotriva arsurilor la stomac?
În cazul episoadelor ușoare sau acute de arsuri la stomac, remediile casnice sunt de obicei suficiente pentru ameliorarea problemelor. Unele persoane apelează la consumul de pâine uscată, pesmet, cartofi cruzi, câteva migdale sau banane. Se presupune că alimentele bogate în amidon absorb sucurile gastrice; cu toate acestea, nu există dovezi științifice în acest sens. Alte persoane aleg guma de mestecat. Se presupune că guma de mestecat stimulează producția de salivă, aceasta fiind alcalină. În teorie, saliva poate neutraliza cantități foarte mici de suc gastric și poate reduce astfel simptomele. Cu toate acesta, trebuie să scoatem în evidentă cantitățile foarte mici.
Probabil că cele mai bune remedii casnice sunt un pahar de apă caldă, plată sau un ceai bazic, cum ar fi cel de fenicul sau de mușețel. Acestea pot calma mucoasele iritate, iar sucul gastric poate reveni în stomac. Bea încet, cu guri mici.
Atenție la bicarbonatul de sodiu! Multe persoane recomandă bicarbonatul de sodiu în cazul arsurilor la stomac, dar în acest caz, probabil substanța are o reputație nemeritată. În primul rând, există riscul de supradozare și de denaturare a pH-ului organismului. Apoi, există pericolul de apariție a efectelor adverse neplăcute, precum durerile de stomac, diareea sau eructația. În plus, eructația poate provoca trecerea sucului gastric în esofag, ducând la înrăutățirea simptomelor.
Când se recomandă o vizită la medic?
De regulă, arsurile la stomac nu sunt periculoase dacă apar doar ocazional. În schimb, problemele apar atunci când arsurile la stomac se cronicizează. Dacă dezvolți o tuse neproductivă sau dacă ai arsuri la stomac în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână, trebuie să consulți un medic pentru a primi un tratament corespunzător în cel mai scurt timp. În caz contrar, simptomele se pot înrăutăți. Doar examinările medicale pot detecta și trata bolile cronice.