Legumele din familia cepei: delicii subterane
„Legume din familia cepei” este un termen general pentru toate plantele leguminoase din familia Amaryllidaceae. Acestea se înrudesc și cu narcisele și aparțin genului Allium. Cei mai comuni reprezentanți sunt ceapa, prazul și ceapa franțuzească.
Ce soiuri de legume din familia cepei există?
Legumele din familia cepei se referă la toate părțile subterane ale plantelor din genul Allium. Reprezentanții individuali ai legumelor din familia cepei sunt: ceapa (ceapă roșie și albă), ceapa de iarnă, ceapa verde, ceapa de primăvară, ceapa franțuzească, usturoiul, arpagicul, leurda și prazul. Află mai multe despre următoarele soiuri de pe paginile următoare:
De unde provin legumele din familia cepei și când este sezonul acestora?
Cel mai vechi reprezentant al legumelor din familia cepei este cu siguranță ceapa matură, care era deja folosită de oameni acum mai bine de 5000 de ani. Prin urmare, este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Cultivarea în mod direct a legumelor din familia cepei se realizează de peste 3000 de ani. Legumele din familia cepei au fost cultivate în principal în Imperiul Roman, după care au fost aduse treptat și în Europa Centrală.
Legumele din familia cepei și proprietățile lor vindecătoare
Cu toate acestea, în antichitate, legumele din familia cepei au fost apreciate mai puțin pentru gustul lor și mai mult pentru efectele pozitive asupra sănătății. De exemplu, se spunea că au proprietăți antiinflamatorii și de combatere a germenilor, motiv pentru care se găseau în aproape fiecare dulap pentru medicamente. Mai târziu, legumele din familia cepei s-au folosit pentru combaterea bolilor bacteriene, precum ciuma și holera.
Originea cepei de bucătărie
Ceapa de bucătărie, care este și astăzi cea mai răspândită formă de legumă din familia cepei, este originară din Asia Centrală. În prezent, legumele din familia cepei se cultivă în întreaga lume. Principalele țări de cultivare a usturoiului sunt, de exemplu, China și Turcia, în timp ce în Europa ceapa se cultivă în principal în Olanda și Spania. Acest lucru înseamnă că legumele proaspete din familia cepei sunt disponibile pe tot parcursul anului.
La ce pot fi folosite legumele din familia cepei și cum se depozitează acestea?
Legumele din familia cepei se pot consuma fie crude, fie prăjite, fierte, călite, la grătar sau prăjite în baie de ulei. Datorită aromei lor relativ intense, în general, este suficientă o cantitate mică pentru a îmbunătăți un fel de mâncare cu acestea. Legumele din familia cepei sunt foarte populare în combinație cu mâncăruri consistente, cum ar fi cele cu carne sau pește. Legumele crude din familia cepei se folosesc adesea în combinație cu salate. În acest caz, se taie pur și simplu în bucăți mici și se amestecă cu salata respectivă.
Cum se păstrează legumele din familia cepei pentru o perioadă îndelungată
Pentru a păstra legumele din familia cepei pentru o perioadă îndelungată după recoltare, acestea trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumina soarelui. Nu se recomandă depozitarea acestora la frigider, deoarece legumele din familia cepei mucegăiesc ușor din cauza umidității. Ceapa verde sau ceapa de primăvară nu se păstrează la fel de mult ca ceapa roșie sau albă, de exemplu; se ofilesc relativ repede.
Ce conțin legumele din familia cepei
Legumele din familia cepei nu numai că sunt extrem de sărace în calorii și, prin urmare, favorabile pentru diete, dar oferă, de asemenea, numeroase substanțe și minerale vitale. Astfel, legumele din familia cepei nu au numai un gust deosebit, ci și un efect de întărire a sistemului imunitar. În plus, consumul regulat de legume din familia cepei are, de asemenea, un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol, digestiei și pancreasului. Consumul de legume crude este mai eficient. Legumele din familia cepei se folosesc și ca remediu casnic dovedit împotriva răcelii. În acest caz, de exemplu, sucul de ceapă are un efect benefic asupra gâtului inflamat.