Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Țelina: gustarea proaspătă și crocantă

Țelina, la fel ca țelina de rădăcină și țelina de frunze, aparține familiei Apiaceae. Tulpinile cu frunze sunt cărnoase și puternice, dar tuberculii sunt foarte mici. Leguma este disponibilă în diferite culori, de la albicios la galben și până la verde intens. Culoarea nu schimbă cu nimic gustul. 

Definiție

Ce este țelina

Țelină proaspătă în detaliu

Țelina poate ajunge la o greutate de până la un kilogram. Prospețimea plantelor perene poate fi recunoscută prin verdele intens, iar tulpinile și frunzele nu trebuie să fie decolorate. Tulpinile trebuie să fie atât de proaspete încât să poată fi rupte. Dacă se îndoaie, înseamnă că nu mai sunt suficient de proaspete. Aroma țelinei este puțin mai blândă decât cea a țelinei de rădăcină, dar are totuși gustul picant caracteristic. În plus, țelina capătă acea aromă tipică de la uleiul esențial numit „Appiin” pe care îl conține.


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența țelinei

Țelina aparține familiei Apiaceae. Află de aici totul despre caracteristicile botanice și proveniența acestei legume crocante.

Caracteristicile botanice ale țelinei

Țelina, cunoscută și sub denumirea de Apium graveolens var. dulce, este o plantă bianuală din familia Apiaceae. În primul an se formează o rozetă din frunze. În al doilea an se formează tulpina ramificată pe care o știm, cu numeroase umbrele de flori. Planta de țelină poate ajunge până la o înălțime de un metru și are o rădăcină pivotantă tare, cărnoasă. Frunzele sunt verde închis, lucioase și au o formă lată, alungită, cu margini ondulate sau dințate. Tulpinile sunt goale și prezintă teci distincte pentru frunze la noduri. Florile mici ale umbrelelor sunt albe sau galbene. Fructele și semințele rezultate sunt destul de mici, având o lungime cuprinsă între doi și trei milimetri.

Țelina este disponibilă în soiuri diferite. Anumite soiuri au tulpini foarte fragede, potrivite pentru salate sau gustări. Altele sunt mai tari, dar sunt perfecte ca ingredient și un plus de aromă în supe și tocănițe.

De unde provine țelina

Țelina este originară din regiunea mediteraneeană. Țări precum Israel, Spania și Italia se află încă printre cele mai importante zone de cultivare a țelinei. În Egiptul Antic, florile și frunzele de țelină se foloseau ca plantă medicinală și pentru morminte. Se cultivă în principal în țările Benelux, Franța și Germania.


Cultivare și sezon

Cultivarea și sezonul țelinei

Țelina este cultivată în întreaga lume, inclusiv Europa, America de Nord și Asia. Planta de țelină adoră soarele și preferă solurile cu umede și bine drenate. De regulă, țelina este cultivată din semințe. Odată ce au atins o anumită dimensiune, plantele sunt mutate în exterior. Plantarea se efectuează fie în rânduri, fie în grupuri mici de plante. Țelina se plantează la distanțe de aproximativ 30 de cm una de cealaltă, pentru a avea suficient loc să se dezvolte. Țelina necesită udarea suficientă și regulată.

Cum poți extrage o tulpină de țelină de pe plantă

Dacă ai țelină acasă, dar nu poți crește suficientă, o poți crește simplu, folosind tulpina. Cum procedezi:

  1. Taie tulpinile de la bază pentru a face loc unor tulpini noi. Folosește un cuțit lung și ascuțit pentru a tăia tulpinile la aproximativ doi până la cinci centimetri deasupra rădăcinilor.
  2. Curăță cu atenție țelina tăiată și tulpina cu apă și usucă-le folosind un prosop sau de bucătărie sau hârtie. Asigură-te că ai îndepărtat resturile de pământ și dăunătorii.
  3. Pune bucata de țelină într-un bol adânc de cinci până la opt centimetri umplut parțial cu apă caldă. Amplasează bucata astfel încât rădăcina să fie orientată în jos și partea proaspăt tăiată să fie în sus.
  4. Umple bolul cu apă astfel încât două treimi din bucata de țelină să fie acoperite. Asigură-te că bolul este curat și suficient de adânc încât să poată ține 100 ml de apă fără a se vărsa.
  5. Pune bolul într-un loc însorit și asigură-te că țelina are între șase și șapte ore de lumină naturală zilnic. Completează apa zilnic și înlocuiește-o complet o dată la două zile.
  6. După cinci până la șapte zile, ar trebui ca țelina să aibă răsaduri. Acum o poți muta într-un ghiveci cu suficient pământ. Îndepărtează cu grijă tulpina de țelină din bol și pune-o în pământ pentru flori, în mijlocul unui ghiveci. Acoperă baza țelinei cu pământ, astfel încât doar răsadurile noi să se afle deasupra solului.
  7. Acum poți privi cum crește planta de țelină. Udă planta în mod regulat. După aproximativ trei luni, vei avea o nouă tulpină de țelină gata de consum.

Plantarea tulpinii de țelină în grădină: cum procedezi

Țelina este ușor de plantat și de crescut în grădină. Este atât de simplu:

  1. Întâi, caută o locație adecvată. Țelina are nevoie de un loc însorit sau semiumbrit. Solul trebuie să fie bine drenat și umed. Asigură-te că solul este umed, dar nu cu acumulări de apă.
  2. Pregătește solul prin afânare. Îndepărtează pietrele și rădăcinile. Adaugă compost sau alte materiale organice pentru a îmbogăți solul cu substanțe nutritive.
  3. Acum poți planta țelina: Țelina poate fi plantată direct în grădină primăvara sau vara. Împrăștie semințele direct pe sol și acoperă-le cu un strat subțire de pământ. Udă temeinic suprafața.
  4. Menține solul umed prin udare regulată. Cu toate acestea, ai grijă să nu fie prea umed. Fertilizează solul o dată pe lună cu un fertilizator echilibrat.
  5. Îndepărtează buruienile în mod regulat astfel încât țelina să aibă suficienți nutrienți și spațiu suficient pentru a se dezvolta.
  6. Când plantele încep să crească, susține-le cu araci pentru a te asigura că vor crește drept.
  7. Poți cultiva tulpinile de țelină când au o lungime între 25 și 30 cm. În acest sens, pur și simplu taie-le cu un cuțit ascuțit sau foarfece ascuțite.

Când este sezonul țelinei?

În Europa Centrală, sezonul țelinei este din iunie până în octombrie. Perioada de recoltare a țelinei se situează în acest interval. Cu toate acestea, există și varietăți cu perioade de recoltare mai lungi sau mai scurte. Recoltele precoce pot avea loc în mai, în timp ce cele mai târzii sunt posibile și în noiembrie, cu condiția ca vremea să fie suficient de caldă și solul să nu fi înghețat.  

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Delimitare

Care este diferența dintre țelină și țelina de rădăcină?

Țelina și rădăcina de țelină aparțin familiei Apiaceae, dar au caracteristici diferite. De regulă, țelina este cultivată pentru tulpinile sale lungi și crocante. Tulpina este verde deschis și are o textură fibroasă. Frunzele țelinei sunt crețe și tulpinile sunt goale.

Rădăcina de țelină are o rădăcină cărnoasă, conică, utilizată deseori ca legumă. Spre deosebire de țelina de tulpină, se consumă atât rădăcina, cât și frunzele. Rădăcina este maro și are formă conică. Frunzele sunt mari și asemănătoare pătrunjelului.


Valori nutritive

Ce conține țelina: calorii, vitamine și minerale

Efectele sale sunt antioxidante și oferă protecție pentru celulele organismului. De asemenea, are un efect detoxifiant și vindecător și este și gustoasă. Datorită conținutului său ridicat de potasiu, țelina are și un efect diuretic. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 15 kcal

Carbohidrați: 2,2 g

Proteine: 1,2 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 118 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,08 mg

Vitamina B6: 0,09 mg

Vitamina C: 7 mg

Vitamina E: 0,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 80 mg

Fier: 0,2 mg

Potasiu: 344 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 132 mg


Sănătate

Este sănătoasă țelina?

Țelina nu este numai un ingredient versatil și delicios în multe preparate, dar este și extrem de sănătoasă. Consumul de țelină poate avea multe beneficii.

Bogată în nutrienți și antioxidanți

Țelina este bogată în diferiți nutrienți, precum vitamina C și vitamina B, magneziu, potasiu și fibre. Vitaminele C și B susțin funcționarea sistemului imunitar și producția de energie în corp. Magneziul și potasiul din țelină joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale și contribuie la sănătatea cardiacă și a musculaturii. Țelina este bogată în fibre, care pot susține digestia.

Țelina este și o sursă excelentă de antioxidanți, precum flavanoli și compuși fenolici. Acești antioxidanți ajută la prevenirea deteriorării celulare din corp și pot contribui la sănătatea pielii, a ochilor și a creierului.

Efecte antibacteriene și antiinflamatoare

Țelina este foarte aromată. Acest lucru se datorează, printre altele, uleiurilor esențiale conținute. Acestea nu îi oferă doar un gust delicios, dar au și efect antibacterian. Se spune că uleiurile esențiale din țelină au efect antibacterian. Astfel, pot reduce inflamația din corp.

Poți mânca prea multă țelină?

Răspuns scurt: da. În general, consumul de țelină în cantități ridicate nu prezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, în cazuri rare, consumul excesiv poate duce la balonare, indigestie și diaree. Persoanele care au o dietă săracă în sodiu din motive de sănătate trebuie să consume țelină cu moderație, din cauza cantității ridicate de sodiu.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea corectă a țelinei

Țelina este un aliment apreciat, utilizat în multe preparate. Pentru a te asigura că țelina rezistă pe termen lung și își menține gustul și nutrienții, trebuie să te asiguri că este depozitată corect. Și la cumpărare există câteva lucruri de luat în considerare. Îți spunem ce trebuie să ai în vedere când cumperi țelină:

Trebuie să cumperi țelină bio?

Țelina bio este cultivată conform celor mai stricte directive și poate fi tratată doar cu produse naturale. Astfel, îți recomandăm să cumperi țelină de calitate bio. Când țelina este cultivată în mod convențional, se pot utiliza, de exemplu, pesticide, pentru a o proteja de dăunători și boli.

Cumpărarea țelinei: ce trebuie să ai în vedere

La cumpărare, asigură-te că țelina este proaspătă și crocantă. Țelina verde are tulpina verde și crocantă și nu se poate îndoi. Tulpinile nu trebuie să prezinte pete maro sau crăpături. De asemenea, asigură-te că frunzele sunt verzi și proaspete și că nu prezintă semne de ofilire sau mucegai. Poți recunoaște țelina proaspătă și după miros. Trebuie să aibă o aromă puternică și să nu miroasă urât.

Cum se depozitează țelina

Țelina poate fi păstrată la frigider timp de până la două săptămâni. Ar trebui să fie depozitată într-o pungă din plastic în compartimentul de legume. Cel mai bine este să tăiați punga din plastic în două locuri, astfel încât să poată ieși condensul, iar țelina să rămână crocantă și proaspătă. De asemenea, aceasta se congelează foarte ușor porționată, atât gătită, cât și crudă. Poate fi păstrată la congelator timp de până la 12 luni.


Pregătire

Prepararea țelinei: cum se procedează

Țelina este foarte versatilă. Poate fi savurată în supe, ca legumă crudă cu dipuri, ca legumă călită sau ca suc. De regulă, se consumă doar tulpinile. Cu toate acestea, și frunzele conțin ingrediente foarte sănătoase și pot fi folosite, de exemplu, pentru aromatizarea supelor și a sosurilor sau ca ierburi pentru îmbunătățirea mâncărurilor.

Poți consuma țelină crudă?

Da, țelina poate fi consumată crudă. Este ideală ca gustare între mese sau ca ingredient în salate, smoothie-uri și sucuri.

Trebuie îndepărtată coaja țelinei?

De regulă, țelina nu trebuie să fie decojită. Cu toate acestea, dacă țelina este foarte fibroasă, curățarea fibrelor de pe exteriorul tulpinii o poate face mai ușor de consumat. Poți face acest lucru cu un decojitor sau rupând țelina o dată. Astfel, fibrele vor fi expuse și le poți îndepărta cu atenție folosind un cuțit mic și ascuțit.

Se pot mânca frunzele de țelină?

Chiar și frunzele de țelină sunt comestibile. Au un gust la fel de intens ca tulpina și se pot adăuga în supe și tocănițe pentru un gust deosebit. Frunzele de țelină sunt minunate și ca garnitură în salate.

Țelina ca gustare

Țelina este o gustare excelentă și delicioasă. Este deosebit de bună dacă o savurezi alături de o cremă tartinabilă, precum humus, guacamole sau chiar și unt de arahide. Pentru o gustare, poate fi combinată și cu brânză, fructe sau nuci.

Țelina în smoothie-uri

Țelina poate fi un ingredient grozav în smoothie-uri, deoarece are o aromă fină și este bogată în nutrienți. Poți folosi țelina în smoothie-uri și o poți combina cu alte ingrediente verzi, precum spanacul sau kale. Fructele proaspete precum merele, perele sau ananasul pot da smoothie-ului o notă dulce.

Fierberea țelinei: în supe și tocănițe

Datorită gustului aromat, țelina este un ingredient de bază apreciat în supe și tocănițe. Nu contează dacă o toci mărunt, cu morcovi și ceapă ca bază pentru un sos aromat sau grosier ca ingredient în supe.  Țelina se potrivește excelent alături de alte ingrediente precum morcovii, ceapa sau cartofii.



Alte articole interesante