Legume crucifere și legume cu tulpini: le-ați încercat vreodată?
Legumele crucifere descriu legumele ale căror flori sau muguri sunt comestibile. Printre acestea, se numără conopida, broccoliul, conopida romană și anghinarea. Reprezentanții bine cunoscuți ai legumelor cu tulpini sunt următoarele alimente: sparanghelul, țelina, rubarba și feniculul vegetal.
Legumele crucifere și legumele cu tulpini au următoarele proprietăți speciale
Legumele crucifere sunt aromate și au un gust intens. Reprezentanții legumelor cu tulpini comestibile au, de obicei, un gust foarte puternic, până la ușor acrișor și intens. Legumele cu tulpini sunt, prin urmare, deosebit de populare drept condimente vegetale sau ca garnitură pentru mâncăruri sărate.
Legume crucifere
Legumele crucifere sunt deosebit de bogate în fibre alimentare; legumele crucifere conțin, de obicei, aproximativ 10 grame de fibre alimentare la 100 de grame. De asemenea, acestea conțin între 1 și 3 grame de proteine și carbohidrați la 100 de grame, ceea ce le face să fie foarte sărace în calorii, dar totuși sățioase. Deoarece legumele crucifere cresc pe suprafața solului, conținutul lor de vitamina C este, de obicei, destul de ridicat; nu este un lucru neobișnuit să se ajungă până la 50 de miligrame de vitamina C la 100 de grame. Legumele crucifere conțin, de asemenea, cantități mari de potasiu, calciu și magneziu, precum și sodiu.
Legume cu tulpini
Legumele cu tulpini oferă, în medie, o distribuție similară a macronutrienților. De regulă, acestea conțin, de asemenea, aproximativ 10 grame de fibre alimentare la 100 de grame și între 1 și 3 grame de proteine sau carbohidrați. În acest moment, ar trebui să fie menționat, de asemenea, conținutul ridicat de vitamina K și acid folic din legumele cu tulpini coapte. În același timp, legumele cu tulpini oferă, de asemenea, cantități considerabile de vitamina A și B, precum și E. Legumele cu tulpini, ca și legumele crucifere, conțin cantități mari de potasiu, care are un efect alcalin și scade valoarea pH-ului.
De unde provin legumele crucifere și legumele cu tulpini?
O mare parte din legumele crucifere consumate astăzi sunt originare din Asia Mică. Conopida, care era inițial cunoscută doar în Asia Mică, merită să fie menționată. Abia în secolul al XVI-lea, legumele crucifere s-au răspândit treptat în Europa. În timp ce, în Germania, Austria și Elveția, cresc legume crucifere autohtone (de exemplu, conopida, broccoliul sau conopida romană), există și legume crucifere exotice (de exemplu, anghinare sau capere) care se importă. Pe de altă parte, cultivarea legumelor cu tulpini a cunoscut un adevărat avânt în Europa abia în secolul XX. Inițial, doar rubarba a fost cultivată în mod corespunzător în Europa.
În regiunea anglo-americană, țelina a fost întotdeauna populară, iar acum se cultivă pe scară largă și în Europa. Legumele cu tulpini sunt, de asemenea, consumate de mii de ani. Cu toate acestea, descoperirea acestora ca aliment a fost mai degrabă o întâmplare, deoarece legumele cu tulpini, ca și legumele crucifere, nu pot fi consumate de obicei crude, ci trebuie mai întâi gătite, fierte sau prăjite. În prezent, legumele cu tulpini se cultivă aproape peste tot în lume. În Europa, Italia, Spania și Franța sunt principalele țări în care se cultivă legume cu tulpini. De asemenea, legumele crucifere sunt cultivate și în climatele mai sudice, în special în Portugalia, Spania, Turcia, Egipt și Israel, precum și în SUA și în China. Datorită diferitelor perioade de coacere, legumele crucifere și cele cu tulpini sunt disponibile aproape pe tot parcursul anului.
La ce pot fi folosite legumele crucifere și legumele cu tulpini?
Din cauza conținutului ridicat de fibre, legumele crucifere și legumele cu tulpini nu pot fi consumate crude, cu excepția țelinei. Acesta este motivul pentru care legumele crucifere și legumele cu tulpini sunt în special populare atunci când sunt gătite sau fierte. Acestea sunt potrivite sub formă de garnituri de legume sănătoase pentru mâncăruri consistente, de exemplu, dar și ca ingrediente în smoothie-uri. În plus, legumele crucifere și legumele cu tulpini sunt populare și ca ingredient principal în mâncăruri de legume, cum ar fi tigăile de legume sau ghivecele de legume în combinație cu sosuri de brânză sau smântână.
Ce conțin legumele crucifere și legumele cu tulpini
Conținutul ridicat de fibre din legumele crucifere și legumele cu tulpini este deosebit de sănătos pentru digestie. Un alt avantaj al legumelor cu tulpini este efectul acestora de întărire a imunității, care este garantat de cantitățile mari de diverse vitamine. În cazul legumelor crucifere, pe de altă parte, predomină conținutul de minerale, care asigură un metabolism sănătos. În plus, legumele crucifere și legumele cu tulpini conțin numeroase substanțe vegetale secundare care au un efect antioxidant și vasodilatator.