Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Nuca macadamia: regina nucilor

Nuca macadamia este „regina nucilor” și este originară din Australia. Nuca macadamia face parte din familia Proteaceae și se numără printre fructele indehiscente, deoarece stratul pericarp este lemnos și înconjoară o singură sămânță.

Informații utile

Nucile macadamia au următoarele proprietăți speciale 

Imagine detaliată cu nuci macadamia într-un bol portocaliu

Nuca macadamia se numără printre cele mai scumpe nuci din lume, deoarece sunt dificil de cultivat. Datorită cojii, nucile macadamia seamănă cu castanele. Totuși, coaja este foarte tare și se sparge cu ajutorul unui aparat mecanic. Gustul este ușor lemnos. Consumul acestora întărește inima și nervii cu ajutorul ingredientelor valoroase și furnizează corpului vitamine B importante. Sunt și incredibil de bogate în nutrienți: cu un conținut de grăsimi de 75%,  „regina nucilor” este lider în categoria nucilor. 


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența nucilor macadamia

Nuca macadamia este originară din Oceania. Află de aici cele mai importante proprietăți ale acestei nuci exotice, dar și cum ajunge în Europa.

Caracteristicile botanice ale nucii macadamia

Arborele macadamia, care uneori are mai multe tulpini, aparține familiei Proteaceae și poate crește până la o înălțime de 18 metri. Frunzele arborelui adult sunt împărțite în grupuri de până la cinci frunze și pot crește până la o lungime de 25 de centimetri și o lățime de 7 centimetri. În funcție de soiul sau vârsta arborelui, marginile frunzelor pot fi netede sau țepoase, iar culoarea lor variază de la crem la roz. Pe arborii macadamia se formează fructe sâmburoase de doi până la patru centimetri. Fructele sferice sunt inițial verde deschis și mai târziu maro închis. Au o suprafață netedă, asemănătoare pielii, cu un vârf la capăt. Sâmburele (sămânța) are între doi și trei centimetri și este cunoscut și sub denumirea de „nucă macadamia”. Aceasta este înconjurată de o coajă cu o grosime de aproximativ 2-5 milimetri, sub care se află un sâmbure comestibil - macadamia.

De unde provin nucile macadamia?

Nucile macadamia sunt originare din Australia. Acolo cresc în copaci sălbatici din pădurea tropicală. Nativii (aborigenii) considerau acest fruct un aliment valoros și au fost astfel cei care l-au descoperit. În jurul anului 1857 a fost văzută prima specie de macadamia într-o pădure din Pine River, în Moreton Bay, în Europa. Numele său provine de la botanistul german-australian Ferdinand von Mueller, care a denumit-o în onoarea prietenului și colegului său, John Macadam. Au fost exportate pentru prima dată în 1965. Astăzi, nuca macadamia provine din:

  • Australia
  • Hawaii
  • Bolivia
  • Brazilia
  • Guatemala
  • Israel
  • California
  • Kenya
  • Malawi
  • Noua Zeelandă
  • Africa de Sud
  • Paraguay

Cultivare și recoltare

Cultivarea și recoltarea nucilor macadamia

Nucile macadamia sunt considerate delicioase și bogate în nutrienți. În plus, se numără printre cele mai scumpe nuci din lume, din cauza cultivării dificile, procesării complicate și cererii crescute.

Unde crește nuca macadamia?

Nuca macadamia este originară de pe coasta de est a Australiei. Planta nu este deloc ușor de îngrijit și necesită un climat subtropical, motiv pentru care pădurile tropicale din Queensland sunt ideale pentru ea. În ciuda cererii ridicate pentru această plantă cu creștere lentă, zonele de cultivare din prezent, pe lângă Australia, sunt Hawaii, Bolivia, Noua Zeelandă, Guatemala, Brazilia, California, Malawi, Kenya, Israel, Paraguay și Africa de Sud.

Când se recoltează nucile macadamia?

Momentul exact al recoltării nucilor macadamia depinde de zona de cultivare. În termeni generali, recoltarea are loc între martie și decembrie, când fructele se desprind din panicule și cad pe jos.

Când este sezonul nucilor macadamia?

Nuca macadamia este disponibilă pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, se culege din martie până în septembrie în Australia și din septembrie până în decembrie în Hawaii. Apoi, nucile se conservă. Se decojesc, se prăjesc și se ambalează în vid.


Pregătire

Procesarea ulterioară complicată a nucilor macadamia

Procesarea ulterioară include, în primul rând, procesul de uscare a nucilor. Procesul lung de uscare reduce umiditatea nucilor la doar câteva procente, putând fi astfel depozitate pe termen lung și având o consistență mai plăcută. Inclusiv spargerea cojii groase de trei centimetri și prăjirea nucilor se efectuează cu mare atenție. Prăjirea le oferă o aromă și mai intensă și rezistă mai mult. În funcție de utilizare, sunt sărate, îndulcite sau aromatizate în alt mod. 


Valori nutritive

Ce conține nuca macadamia: calorii, vitamine și minerale

Nucile macadamia conțin ingrediente valoroase, cum ar fi acizi grași nesaturați, magneziu, calciu și vitamine B.  Nucile au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Diferite studii arată că un consum zilnic de aproximativ 10 nuci macadamia poate reduce nivelul colesterolului din sânge cu 12% după doar 4 săptămâni. Cu toate acestea, nucile ar trebui consumate netratate, în stare naturală. Acestea sunt valorile nutriționale pentru 100 de grame de nuci macadamia:

Valoare nutritivă
 

kcal: 703 kcal

Carbohidrați: 4 g

Proteine: 7,5 g

Grăsimi: 73 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,28 mg

Vitamina B2: 0,12 mg

Vitamina B6: 0,28 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 51 mg

Fier: 0,2 mg

Potasiu: 265 mg

Magneziu: 108 mg

Sodiu: 5 mg

Câte calorii are nuca macadamia?

O nucă macadamia are aproximativ trei grame, deci în jur de 21 de calorii per nucă.


Sănătate

Este sănătoasă nuca macadamia?

Pe lângă gustul inconfundabil, regina nucilor este cunoscută și datorită nutrienților importanți. Aici îți vom spune ce poate face acest superfruct.

Nucile macadamia sunt bogate în vitamine și minerale

Nucile nu sunt bogate doar în acizi grași, dar și în vitamine importante, precum vitamina B și în minerale, precum fier, potasiu, calciu, magneziu și fosfor. Vitaminele B sunt considerate cei mai importanți regulatori ai organismului și au proprietăți antioxidante. Magneziul, calciul și fosforul au, printre altele, un efect pozitiv asupra sistemului osos, în timp ce fierul este important în transportul oxigenului și este astfel esențial corpului uman. În general, nucile macadamia sunt sănătoase atât timp cât sunt consumate cu moderație. Nucile sunt benefice sistemului cardiovascular, creșterii colesterolului și transportării unei cantități suficiente de sânge către musculatură.

Susținerea sănătății cardiace

În general, nucile sunt bogate în acizi grași Omega 3 și alți acizi grași nesaturați și nuca macadamia nu este o excepție. Acestea mențin elasticitatea vaselor de sânge, permit circulația mai bună a sângelui, pot scădea nivelul de colesterol și astfel protejează inima și sistemul vascular.

Conținutul ridicat de grăsimi din nucile macadamia

Nucile macadamia au un conținut de grăsimi ridicat – 73 de grame de grăsime la 100 de grame de nuci. Conțin peste 80% acizi grași nesaturați, inclusiv Omega-3 și în jur de 20% acizi grași saturați. Acizii saturați au un efect foarte bun asupra corpului nostru. Ne oferă energie, susțin sistemul imunitar și metabolismul. Astfel, nucile macadamia se numără printre cele mai sănătoase nuci din lume, dar și printre cele mai scumpe, motiv pentru care deseori sunt numite „regina nucilor”. 


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea nucilor macadamia

Îți vom spune de ce trebuie să ții cont la cumpărarea și depozitarea acestor nuci.

Cumpărarea nucilor macadamia: ce trebuie să ai în vedere

Nucile macadamia sunt foarte dificil de spart, așa că îți recomandăm să le cumperi deja decojite. De asemenea, nucile trec prin multe opriri intermediare și astfel este necesar să reziste timp îndelungat pe traseu sau să fie depozitate pe termen lung.  

Cum se depozitează nucile macadamia?

Aceste nuci prețioase se păstrează proaspete timp îndelungat dacă sunt ambalate în vid. Depozitate într-un recipient etanș, vor rezista la frigider până la patru săptămâni și până la 12 luni la congelator. Ambalajele deschise trebuie să fie închise bine ulterior și verificate în mod regulat, deoarece nucile macadamia mucegăiesc ușor, ca urmare a conținutului ridicat de grăsimi. Cu toate acestea, acest lucru poate fi descoperit ușor din cauza mirosului rânced. 


Utilizare

Cum se poate utiliza nuca macadamia în bucătărie?

Imagine detaliată cu nuci macadamia pe o farfurie gri

Nuca macadamia simplă este o gustare apreciată. Nuca moale poate fi, de asemenea, folosită în müsli, deserturi, produse de patiserie, ca pastă tartinabilă și se poate adăuga la unele preparate. Sosurile rafinate cu nuci macadamia reprezintă un preparat special. Nucile macadamia trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină. Nucile macadamia vidate sunt bine protejate și se pot păstra o vreme.

Coacerea nucilor macadamia: iată cum se procedează

Acestea se pot coace la cuptor sau în tigaie. A doua variantă este mai rapidă, dar coacerea uniformă și, astfel, rumenirea, este mai greu de atins. În niciunul dintre cazuri nu ai nevoie de ulei decât dacă ai asezonat nucile anterior.

Atenție: Nucile se rumenesc destul de repede și vor trece de la „rumenite bine” la „arse” în doar câteva secunde.

Coacerea nucilor macadamia la cuptor – indicații:

  1. Pune nucile macadamia într-o tavă cu suficient spațiu între ele.
  2. Pune-le la cuptor și lasă-le la 150 de grade cu căldură de sus și de jos.
  3. Verifică-le frecvent cât se află la cuptor și imediat ce s-a rumenit prima nucă, mișcă tava și rotește-le.
  4. La cuptor, nucile au nevoie de 10 până la 15 minute pentru a fi gata.

Coacerea nucilor macadamia în tigaie – indicații:

  1. Pune o tigaie neaderentă pe foc și încălzește-o la treapta medie.
  2. Imediat ce s-a încins tigaia, adaugă nucile și mișcă tigaia la fiecare 2 minute pentru a te asigura că se rumenesc uniform și nu se ard.
  3. Coacerea în tigaie durează în jur de 10 minute.

Cum se sparg nucile macadamia?

Nucile macadamia sunt printre cele mai dure nuci din lume. Din păcate, un spărgător normal nu te va ajuta, ci doar unul special pentru nucile macadamia.

Sfatul nostru: La spargerea nucilor, îți recomandăm să porți ochelari de protecție sau chiar și ochelari pentru scufundări, deoarece sticla acestora este temperată și rezistă și la cele mai ridicate presiuni. Cum se sparg corect nucile:

  1. Adaugă câteva picături de ulei de gătit pe filetul spărgătorului de nuci macadamia.
  2. Pune nuca în spărgător cu despicătura în sus.
  3. Apoi rotește filetul în jos și nuca se va sparge imediat.

Produse de panificație cu nuci macadamia

Nucile macadamia sunt minunate pentru preparatele la cuptor, cum ar fi prăjiturile, biscuiții și chiar și pâinea. Cele mai cunoscute sunt, probabil, fursecurile cu nuci macadamia și bucăți de ciocolată. Pur și simplu adaugă nuci macadamia în aluat. Poți găsi rețeta pentru prepararea acestor fursecuri super delicioși aici. De asemenea, sunt delicioase și adăugate în tortul cu morcovi.

Poți face preparate cu nuci macadamia?

Da, nucile macadamia sunt foarte bune pentru produsele la cuptor și pentru gătit. Îmbogățesc orice preparat dulce sau sărat. Ce zici, de exemplu, de o friptură delicioasă de carne tocată, cu salată de cartofi, cicoare și macadamia? Poți găsi rețeta la finalul paginii.

Ce aliment se potrivește în combinație cu nucile macadamia?

Nucile macadamia se potrivesc în fiecare preparat și pot fi combinate cu multe alte alimente. Dă dovadă de ingeniozitate și dă frâu liber creativității. Vezi aici câteva exemple:

  • Müsli
  • Pește
  • Carne
  • Morcov
  • Fructe de pădure (de exemplu, zmeură, mure)
  • Citrice (de exemplu, portocale, kumquat, grapefruit)
  • Kiwi
  • Scorțișoară
  • Miere
  • Produse lactate (de exemplu, Quark, iaurt)
  • Mango
  • Fructul pasiunii
  • Ciocolată
  • Orez
  • Dovlecel


Te-ar putea interesa și: