Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Castana: comestibilă și aromată

Există două tipuri de castane comestibile: castanele comestibile mari și castanele comestibile normale. Ambele tipuri sunt foarte înrudite și abia se poate face o diferență între ele. Castanele comestibile mari au crescut din castanul comestibil. În comparație cu castanele comestibile normale, castanele comestibile mari sunt puțin mai groase și au un gust mai intens. Ambele au un gust de nucă, puțin dulce.

Informații utile

Castanele au următoarele proprietăți speciale 

Castane în detaliu

Castanele comestibile mari se găsesc în copaci cu o înălțime de până la 30 de metri. Castanul preferă solurile mai degrabă acide și nisipoase, cu un conținut scăzut de calcar sau minerale argiloase. Nucile au o coajă maronie, lemnoasă și cărnoasă și se găsesc într-o formă rotundă, turtită pe o parte. Fructul decojit este alb-gălbui și este înconjurat de un pericarp care conține o nucă rotundă, precum două sau trei nuci turtite pe o parte.

Cuvântul persan „Kasutah” înseamnă „fruct uscat” și este numele original al fructelor cu coajă lemnoasă cunoscute în prezent drept castane comestibile. În antichitate, nuca se cultiva și era foarte apreciată în multe zone muntoase, datorită gustului unic și grăsimilor vegetale valoroase. De obicei, castanele comestibile se găsesc în regiunea dintre Marea Neagră și Marea Caspică.


Proveniență

De unde provin castanele?

Conform însemnărilor, armenii sunt primii care au cultivat castanul și au lucrat cu uleiurile vegetale produse din fructul acestui copac. Apoi, se presupune că romanii au adus castanul în Italia. Abia în Evul Mediu au apărut primele documentații, conform cărora călugării care lucrau în schimburi au creat culturi extinse de castane în munți și în dealuri. Răspândită ulterior în toată Europa, nuca a devenit din ce în ce mai rară odată cu dezvoltarea urbanizării.


Sezon

Când este sezonul castanelor?

Perioada de recoltare a castanelor începe din octombrie. Imediat ce se deschide coaja, castanele sunt coapte și gata de cules.

Oferta noastră de alimente de bază

Oferte valabile în perioada 20.11.2024 - 26.11.2024


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite castanele și cum se depozitează acestea?

Castane în detaliu

Castanele se coc cel mai bine la cuptor, într-o tavă de copt timp de 20 de minute la o temperatură de 210 grade Celsius. După coacere, castanele se crestează. Din castane se produc supe, deserturi, pâine, tăiței sau mămăligă.

Cum se depozitează castanele

Deoarece castanele au un conținut scăzut de umiditate, acestea se usucă repede și se strică ușor. Prin urmare, ar trebui depozitate într-un loc răcoros și întunecat, în mod ideal, într-un coș aerisit. În acest mod, ele pot rezista până la trei luni.


Rețete

La ce poți folosi castanele


Ingrediente

Ce conțin castanele

Castanele conțin cu 50% mai multă apă decât alte nuci. Conținutul de carbohidrați este de 40%. Castanele sunt bogate în proteine, grăsimi, minerale bogate, vitamina B și C.

Valoare nutritivă
 

kcal: 196 kcal

Carbohidrați: 41,2 g

Proteine: 3,4 g

Grăsimi: 1,9 g

Vitamine

 

Vitamina A: 4 µg

Vitamina B1: 0,23 mg

Vitamina B2: 0,22 mg

Vitamina B6: 0,35 mg

Vitamina C: 27 mg

Vitamina E: 1,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 33 mg

Fier: 1,4 mg

Potasiu: 707 mg

Magneziu: 45 mg

Sodiu: 2 mg