Uleiul de susan: presat la rece și foarte valoros
Acizii grași nesaturați, peste 40% acizi linoleici, Omega-3 și Omega-6, precum și aproximativ 50 de miligrame de vitamina E la 100 de mililitri, fac din uleiul de susan unul dintre cele mai valoroase uleiuri presate la rece din bucătărie, cosmetică și medicină.
Uleiul de susan are următoarele proprietăți speciale
Planta de susan este probabil cea mai veche plantă oleaginoasă din lume. În India și China, această plantă anuală este cultivată de mii de ani. Planta are nevoie de aproximativ 20-25 de grade Celsius pentru a se dezvolta, ea nu crește în Europa. Crește până la o înălțime de aproximativ 1,50 metri, iar în vârf se formează flori păroase, în formă de clopot, care se deschid dimineața și se ofilesc la lumina soarelui.
Semințele au nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a se coace și se recoltează manual. Acesta este unul dintre factorii care fac ca uleiul de susan să fie atât de valoros. Uleiul se obține prin presarea semințelor și, în cele din urmă, se rafinează. Punctul de fum al uleiului de susan deschis la culoare și neprăjit este de 220 de grade Celsius, iar al celui închis la culoare și prăjit este de 177 de grade Celsius.
De unde provine uleiul de susan?
S-a dovedit că planta de susan provine din Africa de Est. De aici s-a răspândit mai întâi în Orientul Apropiat și în India. Cei mai mari producători de ulei de susan din lume sunt: China, Birmania, India, Nigeria, Japonia, Uganda, Turcia, Coreea, Mexic, Sudan și Tanzania.
Când este sezonul uleiului de susan?
Uleiul de susan este un produs disponibil indiferent de sezon.
La ce poate fi folosit uleiul de susan și cum se depozitează acesta?
Uleiul obținut din semințe de susan prăjite se poate fierbe, dar nu ar trebui, deoarece acest lucru duce la pierderea gustului și a aromei. Datorită aromei sale unice, ușor de nucă, uleiul este potrivit pentru preparatele reci, cum ar fi dressingurile pentru salate, pentru sosuri reci și pentru rafinarea sosurilor. Gustul tipic, oarecum oriental, al uleiului de susan se regăsește, de asemenea, în preparatele la wok și în supele asiatice. Uleiul de susan este utilizat pentru producția de margarină și în medicină.
Cum se depozitează uleiul de susan
Odată deschis, uleiul de susan care nu este depozitat la rece se poate păstra timp de șase luni. În frigider, termenul de valabilitate poate crește până la un an. Deși uleiul de susan nu este la fel de sensibil la lumină ca alte uleiuri, va rezista mai mult într-un loc răcoros și întunecat.
Ce conține uleiul de susan
Uleiul de susan este un ulei care are proprietăți benefice pentru sănătate. Acesta scade nivelul colesterolului și protejează inima și vasele de sânge. În medicina ayurvedică, uleiul de susan este folosit ca remediu pentru ameliorarea anumitor afecțiuni.
kcal: 900 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 0 g
Grăsimi: 100 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,01 mg
Vitamina B2: 0,07 mg
Vitamina B6: 0 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 28,3 mg
Calciu: 10 mg
Fier: 0,1 mg
Potasiu: 20 mg
Magneziu: 0 mg
Sodiu: 2 mg