Mielul: condimentat, fraged și aromat
Carnea de miel este carnea mieilor care nu au mai mult de 1 an. Există o diferență între mieii sugari și mieii grei. Mieii sugari au între 2 și 6 luni și sunt crescuți fără furaje verzi. Carnea lor este deschisă la culoare. Pe de altă parte, mieii grei au între 7 și 12 luni, iar carnea lor este roz închis și ușor striată.
Mielul are următoarele proprietăți speciale
Carnea de miel este cunoscută și sub sinonimele de „carne de berbec” sau „carne de oaie” și este una dintre cele mai populare cărnuri din întreaga lume. Carnea de miel, în special, este carnea care provine de la un miel tânăr. Este vorba mai exact despre animalele care au mai puțin de 1 an atunci când sunt sacrificate.
Pe lângă miel, mioara, berbecul sau oaia și țapul pot fi, de asemenea, folosiți pentru producția de produse din carne. Carnea de miel, în special, este împărțită într-o varietate de conținuturi de carne. De exemplu, în merceologie există ceafa de miel care provine din gâtul sau creasta mielului. Mai există și pieptul, umărul și spatele de miel.
Părțile speciale ale mielului
Părțile speciale ale mielului sunt ciolanul și cotletul. În timp ce ciolanul de miel face referire la picioare, care de obicei sunt oferite cu tot cu os, cotletele de miel reprezintă bucăți de carne foarte fine și foarte mici, care prezintă un conținut foarte scăzut de grăsimi și sunt extrem de gustoase. Spre deosebire de alte tipuri de carne, gustul cărnii de miel este descris, de obicei, ca fiind ușor amar. În același timp, carnea de miel este condimentată și fragedă.
De unde provine mielul?
Carnea de miel are o tradiție care datează de mii de ani, în special în Orient. În urmă cu aproximativ 10.000 de ani în Anatolia de astăzi, au fost domesticite primele oi și, prin urmare, primii miei. Pe lângă folosirea oilor ca furnizori de lapte, acestea au servit ca sursă de carne încă de la început. Cu toate acestea, prioritatea a fost acordată muflonului, respectiv oii sălbatice. Animalele erau extrem de adaptabile și robuste în fața condițiilor meteorologice dure. Începând cu anul 3.000 î.Hr., creșterea de oi și miei a evoluat în mod spectaculos, deoarece acestea nu mai erau crescute doar pentru carne și lapte, ci și pentru lână. Acest lucru a readus consumul de carne de miel în mare parte din Europa.
Când este sezonul mielului?
În prezent, oile și mieii sunt crescuți ca animale de fermă aproape peste tot. Astfel, carnea de miel este disponibilă indiferent de sezon.
La ce poate fi folosit mielul și cum se depozitează acesta?
Deoarece carnea de miel este foarte fragedă, aromată și nutritivă, este adesea folosită în ciorbă. În plus, se folosește frecvent și ca friptură. În Orient, carnea de miel este servită cu o varietate de garnituri diferite, cum ar fi orez, cușcuș sau fasole și mazăre. Carnea de miel are un gust bun în combinație cu sosuri cremoase sau mâncăruri condimentate cu curry. Pe de altă parte, nu prea se folosește ca ingredient în salate. În industria fast-food, carnea de miel este folosită și pentru prepararea cărnii de kebab. Deoarece carnea de miel rezistă doar câteva zile, aceasta trebuie consumată rapid.
Ce conține mielul
Carnea de miel este un tip de carne relativ sănătos, care conține doar cantități mici de grăsime. Totuși, din cauza conținutului ridicat de colesterol, carnea de miel ar trebui consumată rar de persoanele cu boli cardiovasculare. Carnea de miel oferă o bază bogată în proteine pentru dezvoltarea musculară, precum și numeroși macronutrienți care întăresc sistemul imunitar al organismului. În plus, micronutrienții conținuți în carnea de miel sunt buni pentru formarea sănătoasă de celule și sânge.