Tort amandină
Ingrediente (18 porții)
Pentru blat
8 | ouă |
175 g | zahăr |
vanilie | |
5 linguri | ulei |
200 g | făină |
35 g | cacao |
Pentru cremă
6 | ouă |
375 g | unt |
300 g | mascarpone |
600 g | ciocolată neagră |
200 g | zahăr |
1/2 sticluţă esenţă de rom |
Pentru sirop
200 ml | apă |
75 g | zahăr |
1/2 sticluţă esenţă de rom |
Pentru glazură
250 ml | frișcă lichidă |
250 g | ciocolată neagră |
Preparare
- 1
Blat:
- 2
Se mixează timp de 10 minute ouăle cu zahărul și zahărul vanilinat sau vanilia până când ouăle își dublează volumul.Se adaugă uleiul și se amestecă ușor cu o spatulă.
- 3
Apoi se adaugă făina, treptat și se încorporează ușor, cu mișcări largi, de sus în jos.
- 4
La urmă, se adaugă cacao, puțin câte puțin și se încorporează ca și făina.
- 5
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se toarnă compoziția pregătită și se dă la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180 °C pentru 35-45 minute.
- 6
Când blatul este gata, se lasă să se răcească complet înainte de asamblare.
- 7
Sirop:
- 8
Se pune un vas cu apă pe foc, se adaugă zahărul și se amestecă continuu până se topește zahărul și dă în câteva clocote.
- 9
Se oprește focul și când s-a răcit siropul se adaugă esența de rom.
- 10
Cremă:
- 11
Se topește ciocolata la bain marie.După topire, se ia de pe foc, se transferă într-un bol și se lasă la răcit.
- 12
Se pune din nou un bol la bain marie, se adaugă ouăle și zahărul și se amestecă până când se deschid la culoare.Se adaugă și esența de rom.
- 13
Se transferă într-un bol și se mixează timp de 10 minute sau până când își dublează volumul.Când și-au dublat volumul, se adaugă ciocolata topită și se încorporează bine.
- 14
Când ajunge la temperatura camerei, se adaugă untul care este și el la temperatura camerei și se mixează.
- 15
La urmă, se adaugă mascarpone (care este la temperatura camerei) și se mixează până se obține o cremă fină.
- 16
Asamblare:
- 17
Asamblarea desertului tort amandină se face în tava în care s-a copt blatul. Se taie blatul în 3 părți egale.
- 18
Fiecare parte de blat se însiropează bine, se pune cremă, se nivelează. La fel se procedează cu toate feliile de blat.
- 19
Se termină cu un strat de cremă. Se dă tortul la frigider pentru 1 oră, 1 oră și jumătate înainte de glazurare.
- 20
Glazurare:
- 21
Se pune un vas pe foc la bain marie, se adaugă frișca lichidă și ciocolata și se lasă să se topească, amestecând continuu până se omogenizează.Se ia de pe foc, se mai lasă câteva minute, se scoate tortul de la frigider și se toarnă glazura peste tort.
- 22
Se nivelează bine cu o paletă și apoi se dă tortul din nou la frigider până a doua zi.