Tomahawk steak vită cu cartofi prăjiți
Ingrediente (6 porții)
1 bucată | tomahawk cu os |
4 buc | ceapă albă |
1 legătură | cimbru proaspăt |
4 căței | usturoi |
600 g | cartofi albi |
100 g | unt |
2 legături | ceapă verde |
100 ml | ulei de măsline |
100 ml | maioneză |
200 g | parmezan |
300 g | salată mixtă |
10 g | sare |
8 g | piper |
Preparare
- 1
Se scoate tomahawk-ul din frigider cu 30 minute înainte și se păstrează la temperatura camerei înainte de a fi gătit pentru frăgezire. Se încinge o tigaie în care se adaugă o linguriță de unt și în care se pune carnea pentru a se frige întorcându-se pe ambele părți până va ajunge la gradul de frigere dorit, de preferat pe toate părțile. După ce friptura capată o crustă aurie, se adaugă ceapa albă tăiată în patru și pentru un gust aromat se adaugă și cimbrul. Carnea se acoperă cu sosul obținut si toată compoziția se mută într-o tavă pentru a se găti în continuare în cuptor pentru încă aproximativ 20 minute.
- 2
Separat, se pun la fiert cartofii curățați și tăiați pai cu o grosime de 1 cm pentru 12-15 minute. Când uleiul a ajuns la o temperatură înaltă se adaugă cartofii pentru prăjit dar cu tentația de a rezista a amesteca până nu încep să se rumenască ușor. Se scot cartofii iar apoi se adaugă și ceapa verde taiată juliene. Legumele tăiate astfel se trag în tigaie cu puțin sare, piper și unt până când devin al dente.
- 3
Între timp, se pune tomahawk-ul pe grătar. Timpul de preparare diferă în funcție de grosimea bucații de vită și cât de patrunsă se dorește a fi carnea. Carnea se așează pe partea mai încinsă a grătarului iar după 3 minute aceasta se răsucește spre stânga astfel încât să se poată pătrunde și cealalată parte. După încă 2-3 minute carnea se întoarce pe fața opusă și se tot repetă procedeul.
- 4
În funcție de cum se dorește să fie carnea preparată și servită, se recomandă să se lase steak-ul la odihnit pentru 10 minute, ceea ce îi va conferi frăgezime și suculență. Se feliază și se servește alături de cartofii prăjiți stropiți cu maioneză după gust.