Tocăniță franțuzească de vițel
Ingrediente (4 porții)
150 ml | vin roșu sec |
20 ml | coniac |
800 g | carne viţel |
150 g | bacon |
250 g | ciuperci întregi sau tăiate în două |
4 linguri | făină |
2 | cepe |
2 | morcovi |
6 | căţei de usturoi |
4 căni | supă vită |
1 lingură | cimbru |
0.5 linguriță | zahăr brun |
0.5 cană | bulion |
sare | |
piper |
Preparare
- 1
Carnea de vițel se crestează contra fibrei, se condimentează cu sare, piper și cimbru și se lasă la marinat timp de 1 oră.
- 2
Se încinge o cratiță și apoi se călește timp de 5 minute baconul tăiat fâșii subțiri. Se scoate baconul și se adaugă în cratiță carnea de vițel care se prăjește timp de 5-10 minute.
- 3
În aceeași cratiță se călesc ceapa și morcovii, iar la final usturoiul. După aceea se scot legumele și se pun peste carne, într-un vas acoperit.
- 4
Se călește făina, se adaugă supa de vită și se fierbe timp de 10 minute, se adaugă coniacul și se mai lasă 2-3 minute. Se adaugă baconul, carnea, legumele, inclusiv ciupercile, vinul roșu, zahărul brun și bulionul. Se transferă totul într-o cratiță cu capac și se dau la cuptor timp de 2 ½ ore, la foc mediu până când scade toată zeama, rămânând doar un sos brun, gros.