Tartă Tatin cu mere și Whisky
Ingrediente (10 porții)
1 pachet | aluat de foietaj |
3 kg | mere golden |
300 g | zahăr |
100 ml | whisky |
250 g | zeamă de la o portocală |
250 g | Mascarpone |
500 ml | smântână lichidă |
2 plicuri | zahăr vanilinat |
10 g | mentă |
Preparare
- 1
Tarta Tatin este un desert tradițional franțuzesc, cu un gust delicios și un mod simplu de preparare, ideal pentru mesele de sărbătoare. Pentru o mai bună preparare a tartei, aluatul de foietaj trebuie să fie păstrat la rece, înainte de a fi întins peste compoziția de mere. Pentru prepararea umpluturii se decojesc merele și se taie în formă de semicerc. Feliile de măr se pun la înmuiat într-un bol, alături de zeama de la portocale. Într-o cratiță mică se topește zahărul cu whisky, până ce amestecul capătă o culoare aurie, de caramel. Siropul se toarnă ulterior într-o tavă circulară, astfel încât sa acopere aproximativ 5 mm de la bază. Feliile de măr se pun peste sirop concentric, până ce toată tava este acoperită. Aluatul se scoate de la frigider și se întinde în formă de cerc. Este important ca diametrul cercului sa fie puțin mai mare decât cel al tăvii. Se pune foietajul peste mere și se sigilează marginile. Aluatul se înțeapă cu o furculiță din loc în loc. Preparatul se introduce în cuptorul preîncălzit și se coace timp de 40 de minute la o temperatură de 220°C. Între timp, se prepară crema: smântâna lichidă se mixează cu mascarpone și cele două plicuri de zahăr vanilinat, până ce amestecul devine omogen. Se scoate tava din cuptor și se dezlipește ușor marginea tartei, folosind un cuțit uns cu puțin unt. Cât este incă caldă, se întoarce tarta pe un platou. Ca să nu curgă caramelul de whisky, este important ca platoul sa aibă o dimensiune mai mare decât tava. Tarta se servește rece, cu o lingură de cremă și câteva frunze de mentă. Pentru decor, se pot folosi și fructe de pădure proaspete.