Steak rib-eye de vită la grătar cu sos
Ingrediente (6 porții)
1 kg | carne de vită rib-eye |
500 g | cartofi |
100 g | unt semi-sărat |
500 ml | smântâna lichidă |
500 ml | rasol de vită |
100 g | ceapă |
20 g | usturoi |
10 ml | ulei |
10 g | sare |
8 g | piper negru |
50 g | piper verde |
Preparare
- 1
Înainte să se porționeze carnea pentru mai multe persoane, steakul de rib-eye se scoate din frigider și se lasă afară la temperatura camerei pentru a se frăgezi. Între timp se pregatesc cartofii. Se spală, apoi se curată și cu ajutorul unui tocător de lemn se taie cartofii în fâșii după care se prăjesc într-o baie de ulei până devin crocanți.
- 2
La final cartofii se scot din tigaie și se așează pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. După ce se scot catofii de la prăjit, separat, într-o tigaie se pune la călit cu puțin unt ceapa tăiată mărunt, se presare sare, usturoi, piperul negru și piperul verde și care se adaugă cartofii să prindă puțină crustă aurie.
- 3
Pentru steak se încinge bine o tigaie grill unde se prajește carnea de vită pe ambele parți timp de 2-3 minute pentru a se rumeni pe ambele părți după care se adaugă la cuptorul încins la 170°C pentru încă 4-5 minute. În tava în care se lasă carnea la rumenit în cuptor, se adaugă rasolul de vită și se lasă până se evaporă pentru a se fragezi carnea. Separat, într-o oală se pune la foc mic smântâna lichidă, untul și se lasă la fiert până se obține un sos cremos.
- 4
Când carnea este gata, aceasta se montează pe o farfurie și se adaugă cartofii impreuna cu sosul obținut. Opțional se pot presara cateva frunze de pâtrunjel verde. Ca și garnitură se poate opta pentru o salată verde sau murături asortate.