Saramură de pește
Ingrediente (8 porții)
3 | roșii |
1 | ardei capia |
1 | ardei gras roşu |
sare | |
3-4 | usturoi |
1 kg | Pește sau 8 pești medii(biban, crap, roșioară, caras sau novac) |
1.5 l | apă |
500 ml | suc de roșii |
1 | ardei iute |
piper | |
cimbru uscat | |
1 legătură | pătrunjel |
Preparare
- 1
Se coc roșiile și ardeii în tava de cuptor sau pe plită.
- 2
Se pun 1,5 l de apă într-un vas, se acoperă și se lasă să se răcească înainte de a se decoji. Se adaugă și un strop de sare peste ardeii copți.
- 3
După ce s-au răcit, se decojesc atât ardeii cât și roșiile. Ardeii se toacă mărunt, roşiile curăţate se pasează cu furculiţa (cotorul se îndepărtează) și se lasă deoparte.
- 4
Se curăță usturoiul, se zdrobește și se freacă cu sare și ulei până se obține o pastă groasă.Peştele se cumpăra eviscerat şi, dacă se poate filetat, adică curăţat de oase. Dacă nu este filetat, atunci se îndepărtează oasele, dar se lasă pielea. Se asezonează cu sare şi piper pe ambele părţi şi se frige pe grătar.
- 5
Într-o oală mare, se pun 1,5 L de apă la fiert, se adaugă sucul de roşii şi se lasă să fiarbă. Se adaugă şi ardeiul iute, se mai lasă să fiarbă puţin şi apoi se pun ardeii copţi tocaţi mărunt şi roşiile pasate cu furculiţa. Se asezonează cu sare, piper, cimbru uscat și se mai lasă la fiert câteva minute.
- 6
Se oprește focul și se adaugă peștele fript în zeama clocotită. Se acoperă peștele cu zeamă și se adaugă pasta de usturoi preparată la început și se presară pătrunjel proaspăt tocat. Se acoperă cu un capac și se mai lasă 20-30 de minute să se întrepătrundă aromele.
- 7
Se pregăteşte o mămăligă şi se serveşte cu saramura de peşte cu roșii și ardei copți, caldă.