Friptură de vită cu sos de smântână
Valori nutritive
(Per porție)-
787/3279kcal / kJ
-
22 gcarbo-hidrați
-
66 gproteine
-
48 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
787/3279 kcal/kJ,
22 g carbo-hidrați,
66 g proteine,
48 g grăsimi
Ingrediente (4 porții)
Pentru piureul de țelină:
800 g | țelină |
3 linguri de | ulei de floarea soarelui |
200 ml de | apă |
200 ml de | lapte |
100 g de | smântână (30% grăsime) |
1 lingură de | unt |
sare | |
piper |
Pentru friptură:
2 | hașme |
2 tulpini | cimbru |
2 linguri de | ulei de floarea soarelui |
1 kg de | file de vită |
sare | |
1 lingură de | pastă de tomate |
200 ml de | suc de struguri |
400 ml | bulion de vită |
3 linguri de | oțet balsamic |
1 lingură de | unt |
piper |
Util
-
Dacă sosul este prea lichid, se poate îngroșa eventual cu amidon sau cu un agent de îngroșare.
Preparare
- 1
Pentru piure, se spală țelina, se curăță și se taie în bucăți mari. Se încălzește uleiul într-o oală la foc mediu și se rumenește țelina în el. Se toarnă apă și lapte astfel încât să se acopere țelina. Se lasă în oală sub capac timp de aproximativ 20 minute. Apoi se adaugă smântână și unt și se pasează fin cu ajutorul unui mixer vertical. Se asezonează cu sare și piper și se lasă la cald.
- 2
Preîncălzește cuptorul (aer circulant: 120 °C). Pentru friptura de vită, se curăță și se taie hașmele în cuburi mari. Se spală cimbrul și se usucă. Se încălzește uleiul într-o tigaie la cea mai mare temperatură, se sărează bine fileul de vită și se rumenește pe fiecare parte. Se pune într-o caserolă și se gătește pe raftul din mijloc timp de aproximativ 40 de minute, în funcție de mărime și greutate. Apoi se lasă la aer timp de aproximativ 5 minute.
- 3
Se adaugă hașmele la friptura din tigaie și se prăjesc împreună la foc mediu timp de aproximativ 3 minute. Se adaugă pastă de tomate și se lasă la prăjit timp de aproximativ 1 minut. Se stinge cu suc de struguri și cu stock și se reduce până când nivelul ajunge la jumătate. Se amestecă cu oțet balsamic. Se toarnă sosul printr-o strecurătoare în alt vas. Se amestecă untul și se asezonează cu sare și piper.
- 4
Se taie fileul de vită în felii și se servește cu piureul de țelină și cu sos. Se poate orna cu cimbru.