Ceafă de porc cu orez și sos oyster
Ingrediente (6 porții)
1 kg | ceafă de porc fără os |
900 g | orez Basmati |
2 | cepe mari |
100 ml | vin alb |
200 g | ciuperci |
2 căței | usturoi |
100 ml | sos de stridii |
50 ml | sos de soia |
100 g | unt |
100 ml | ulei de măsline |
200 g | piper verde boabe |
1 legătură | pătrunjel verde |
10 g | sare |
8 g | piper |
Preparare
- 1
Ceafa de porc se spală cu apă la temperatura camerei și se lasă la marinat cu puțin ulei, sare, usturoi, sos de soia și boabe de piper pentru aproximativ o jumătate de oră. Separat, într-o tigaie în care se toarnă puțin ulei se pune carnea pentru a fi rumenită pe ambele părți timp de aproximativ 2 minute până când capătă o culoare arămie. Pentru o savoare în plus se adaugă puțin unt și se mai lasă la foc mic pentru încă câteva minute.
- 2
Ceapa și ciupercile, după ce au fost curățate și spălate bine, se toacă după preferință, mărunt sau julien și se așează într-o tigaie non-aderentă în care se topește un cub de unt, se adaugă si puțin ulei pentru a nu se sfărâma legumele și se călesc mestecând încontinuu cu o lingură de lemn la foc mic. După ce tigaia a ajuns la o temperatură optimă, se adaugă carnea pentru a se rumeni pe toate părțile și se asezonează cu sare și piper, după gust.
- 3
După ce carnea prinde o crustă arămie, se încinge cuptorul la temperatura de 180°C și se mai lasă pentru câteva minute pentru o mai bună frăgezire. Între timp se poate pregăti garnitura: într-o oală mare se pune la fiert orezul pentru aproximativ 10 minute. După ce s-a fiert orezul, într-o tigaie încinsă se adaugă puțin unt și pătrunjel proaspăt, se adaugă sosul de stridii iar compoziția rezultată se adaugă peste orez. Piperul proaspăt se zdrobește până devine fin și de asemenea se adaugă peste orezul din oală. Toată compoziția se lasă la foc mic la rumenit. Se stinge cu vin alb iar spre final se adaugă sosul de soia și se lasă la foc până ce aceasta devine omogen.