Calcan cu sos de vin alb
Valori nutritive
(Per porție)-
461/3181kcal / kJ
-
32 gcarbo-hidrați
-
32 gproteine
-
54 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
461/3181 kcal/kJ,
32 g carbo-hidrați,
32 g proteine,
54 g grăsimi
Ingrediente (4 porții)
600 g | file de calcan |
Pentru piure
600 g | cartofi făinoși |
sare | |
100 ml | lapte |
200 g | frișcă neîndulcită |
120 g | unt |
100 g | hrean |
piper | |
nucșoară |
În plus
150 g | cepe hașme |
0.5 | cățel de usturoi |
20 g | făină |
100 ml | vin alb |
1 lingură | amidon |
1 legătură | asmățui |
zeama de la 1/2 lămâie | |
2 linguri | smântână tip Crème fraîche |
600 g | file de calcan |
puțin | ulei de măsline |
Preparare
- 1
Pentru piure cartofii se decojesc și se fierb în apa cu sare. Apoi cartofii se scurg și se presează încă fierbinți prin presa pentru cartofi sau se zdrobește.
- 2
Laptele și jumătate din cantitatea de frișcă neîndulcită se aduc la fierbere cu 100 de grame unt. Două treimi din cantitatea de hrean se rad pe răzătoare grosieră, se adaugă și se lasă să pătrundă gustul.
- 3
Laptele fierbinte cu hrean se toarnă printr-o sită și se amestecă treptat cu cartofii zdrobiți până când se obține o consistență ușor cremoasă. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară.
- 4
Restul cantității de hrean se taie în fășii foarte fine și se pune deoparte la păstrare. Ceapa hașme și usturoiul se decojesc, tăind ceapa hașme în cubulețe fine și tocând fin usturoiul.
- 5
Restul cantității de unt se încinge într-o oală și cubulețele de ceapă hașme se călesc la foc mediu până devin sticloase. Se adaugă usturoiul și să călește înăbușit.
- 6
Ceapa hașme și usturoiul se presară cu făină și se lasă făina să se călească ușor. Legumele nu trebuie lăsate să își schimbe astfel culoarea. Se stinge cu vin alb, oala se îndepărtează de pe foc și masa obținută se amestecă până devine neted omogenizată.
- 7
Se adaugă treptat 200 de mililitri apă și se amestecă. Oala se readuce pe foc și se lasă la fiert. Se condimentează cu sare și piper, se asezonează cu restul de frișcă lichidă și se drege cu amidon.
- 8
Asmățuiul se spală, se usucă prin apăsare ușoară și se toacă mărunt. Se adaugă la scurt timp înaintea servirii, amestecat cu zeama de lămâie.
- 9
Se adaugă smântâna tip Crème fraîche și sosul se bate cu un mixer vertical până la obținerea unei spume.
- 10
Fileurile de pește se taie în 4 bucăți și se sărează și pipărează. Se încinge puțin ulei de măsline în tigaie și se prăjesc fileurile pentru circa 4 minute. Peștele se întoarce și se mai prăjește pentru încă 1 minut.
- 11
La final, piureul se așază pe mijlocul unei farfurii, aranjând calcanul prăjit deasupra acestuia și se presară cu restul hreanului. La servire se adaugă separat sosul din vin alb.