Buche de ciocolată neagră
Ingrediente (1 porție)
500 g | ciocolată neagră |
50 g | unt |
150 ml | smântână lichidă |
200 g | făină |
200 g | zahăr |
6 | ouă |
10 g | sare |
1 pachet de | zahăr vanilat |
100 ml | suc de portocale |
Preparare
- 1
Crema:
- 2
Pentru prepararea cremei se topește ciocolata la bain marine. Separat, într-o oală adâncă se pune la încălzit la foc mic smântâna lichidă. Se varsă smântâna fierbinte peste ciocolată, în 3 tranșe, amestacând bine de fiecare dată. Peste toată compoziția se adaugă untul tăiat cubulețe, sucul de portocale, și smântână lichidă iar totul se amestecă bine pentru a se topi în ciocolată. Se lasă compoziția rezultată la frigider pentru a se întări dar amestecând din când în când. Crema este gata când are consitența unei paste văscoase. Pentru un plus de savoare peste compoziție se poate presăra o linguriță de zahăr vanilat.
- 3
Se încinge cuptorul la temperatura de 180°C. Între timp se separă albușul de gălbenuș. Se mixează gălbenușurile cu zahăr până când se obține o cremă. Albușurile se bat spumă apoi se încorporează cu o spatulă în gălbenușuri împreună cu făina și puțină sare. Se pregătește tava de cuptor cu forma de prăjutură aleasă în care se varsă aluatul peste hîrtia de copt și se nivelează în mod egal. Se lasă aluatul în cuptor pentru aproximativ 10 minute dar pentru că aluatul se coace de regulă repede acesta trebuie supravegheat. Blatul este gata când se maronește ușor. Pentru o mai bună siguranță se poate face și testul cu scobitoarea.
- 4
Se scoate blatul din cuptor și se acoperă tava cu un prosop curat și umed. Se răstoarnă blatul pe prosop, se îndepartează hârtia de copt și se rulează blatul în prosopul umed. Se lasă la răcit pentru aproximativ 10 minute. Într-o formă rotundă se așează stratul de blat peste care se toarnă crema. Între blat si cremă se pot adăuga pișcoturi ca și decor. Se lasă la rece cel puțin o oră înainte de a fi servit.