Spelta verde: baza multor preparate vegetariene
Spelta verde, numită și speltă necoaptă, este sămânța grâului spelta culeasă înainte de a se coace complet. Spelta este înrudită cu grâul și face parte din categoria cerealelor de iarnă. Prin urmare, se seamănă toamna.
Spelta verde are următoarele proprietăți speciale
Grâul spelta specific speltei verzi se recoltează în iulie, când este pe jumătate copt și apoi se usucă. Acest proces de uscare se realizează, conform tradiției străvechi, cu ajutorul unei tăvi de uscare plasate deasupra unui foc de lemn de fag.
Prin acest proces, grâul își obține gustul caracteristic și, în același timp, se conservă. În ziua de azi, se folosesc echipamente moderne cu aer cald pentru procesul de uscare. După uscare, îți poți da seama de calitatea speltei verzi, în funcție de culoare. O culoare verde măslinie reprezintă o calitate ridicată, iar culoarea maronie reprezintă o calitate mai scăzută. Înainte ca spelta verde să poată fi prelucrată, pleava trebuie îndepărtată cu ajutorul unui decorticator (piatră de moară). Pleava se referă la învelișul grâului.
De unde provine spelta verde?
Spelta verde se producea deja de sute de ani în sudul Germaniei. Prima mențiune documentată este din anul 1660, în mânăstirea Amorbach. Din anul 2015, „patria speltei verzi” și „speltă verde francă” reprezintă denumiri de origine protejate. Spelta verde se mai numește și „orez de Baden”.
Când este sezonul speltei verzi?
Spelta verde provine din grâul spelta cultivat iarna, care este recoltat încă de la sfârșitul lunii iulie și apoi este uscat. În prezent, acest proces de uscare are loc cu ajutorul echipamentelor moderne cu aer cald. În trecut, spelta se usca pe focuri de lemn de fag. Spelta verde este disponibilă pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosită spelta verde și cum se depozitează aceasta?
Spelta verde se folosește sub formă de arpacaș sau de griș, dar și sub formă de fulgi sau de făină. Poți folosi spelta verde ca garnitură pentru supă sau o poți procesa sub formă de găluște. De asemenea, reprezintă baza pentru multe rețete vegetariene, de exemplu, chiftelele prăjite. Poți procesa spelta verde în făină și o poți folosi ca bază pentru rețete cu făină. Spelta verde ambalată poate fi păstrată pentru o perioadă destul de lungă de timp. Ar trebui depozitată într-un loc răcoros, uscat și întunecat.
Ce conține spelta verde
Spelta verde este un aliment de înaltă calitate, bogat în vitamine și minerale.
kcal: 320 kcal
Carbohidrați: 63,2 g
Proteine: 10,8 g
Grăsimi: 2,7 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,3 mg
Vitamina B2: 0,1 mg
Vitamina B6: 0,3 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 0,3 mg
Calciu: 20 mg
Fier: 4,2 mg
Potasiu: 445 mg
Magneziu: 130 mg
Sodiu: 3 mg