Ulei de șofrănel: alegerea universală
Uleiul de șofrănel este versatil și apreciat în primul rând datorită avantajelor lui pentru sănătate. Poți utiliza acest aliment nu numai pentru prepararea rețetelor delicioase în bucătărie, dar și pentru păr. Este posibil să îl vezi în comerț și cu denumirea de Carthamus tinctorius. Află de aici tot ce trebuie să știi despre utilizarea uleiului de șofrănel și de ce este cel mai delicios.
Ce este uleiul de șofrănel?
Uleiul de șofrănel se obține din semințele de șofrănel (Carthamus tinctorius). Are un gust de nucă, asemănător cu cel al uleiului de floarea-soarelui. Numele șofrănelului se datorează faptului că petalele sale sunt colorate intens în galben-roșu. Din ele se extrage cartamina, un colorant flavonoid. Prin urmare, în unele limbi europene, se folosește termenul de „șofran fals” pentru șofrănel. Planta este erbacee și are o rădăcină pivotantă lungă.
Proveniența și sezonul uleiului de șofrănel
Această plantă este originară de pe continentul african, dar s-a răspândit în întreaga lume. Află de aici unde și cum se dezvoltă șofrănelul.
De unde provine uleiul de șofrănel?
Șofrănelul este originar din Asia. Astăzi este cultivat în principal în:
- India
- Mexic
- Australia
- Zona mediteraneeană
- SUA
- Elveția
Ciulinul se poate recolta după o perioadă de creștere de aproximativ cinci luni.
Când este sezonul uleiului de șofrănel?
Perioada de recoltare a șofrănelului este cuprinsă între august și septembrie, în funcție de condițiile meteorologice. Atunci când fructele sunt coapte, acestea se pot recunoaște după frunzele uscate, de culoare maro. Capetele florilor sunt de un roșu aprins. Plantele recoltate se usucă la o temperatură cuprinsă între 50 și 60 de grade, pentru a ușura procesul de obținere a semințelor. Pentru a putea produce ulei din semințe, acestea trebuie să fie depozitate într-un loc răcoros și uscat timp de luni de zile. Apoi, semințele pot fi prelucrate într-o presă de ulei.
Valorile nutritive ale uleiului de șofrănel: calorii, vitamine și minerale
Acest produs universal poate fi utilizat în scopuri multiple, inclusiv în medicină pentru reducerea febrei. Ingredientele se folosesc pentru a întări inima și circulația și pentru a preveni arterioscleroza. În medicina chineză, uleiul de șofrănel este folosit ca analgezic. Uleiul conține acid linoleic, care are un efect antiinflamator. Poate fi utilizat pentru afecțiuni ale pielii, precum eczema, pentru a susține vindecarea.
kcal: 900 kcal
Carbohidrați: 0 g
Proteine: 0 g
Grăsimi: 100 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0 mg
Vitamina B2: 0 mg
Vitamina B6: 0 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 48,2 mg
Calciu: 0 mg
Fier: 0 mg
Potasiu: 1 mg
Magneziu: 0 mg
Sodiu: 0 mg
Uleiul de șofrănel comparativ cu: uleiul de floarea-soarelui, rapiță și măsline
Uleiul de șofrănel este un ulei vegetal de calitate ridicată. Este bogat în acizi grași nesaturați și în vitamina E. Conținutul ridicat de mai multe tipuri de acizi grași nesaturați face ca acest aliment să fie cu adevărat deosebit pentru metabolism, deoarece aceste grăsimi nu pot fi produse de corpul nostru.
Uleiul de floarea-soarelui se produce prin presarea semințelor de floarea soarelui, fiind astfel bogat în vitamina E, mai bogat decât orice alt ulei vegetal. Dar nici procentul de acizi grași nesaturați nu poate fi ignorat.
Uleiul de rapiță, pe de altă parte, conține cea mai redusă cantitate de acizi grași saturați dintre toate uleiurile vegetale și este foarte bogat în acizi grași nesaturați.
Uleiul de măsline conține o cantitate ridicată de acizi grași mononesaturați. Astfel, este o bună opțiune pentru suplimentarea uleiurilor cu mai multe tipuri de acizi grași nesaturați.
Raportul de acizi grași nesaturați Omega-3 și Omega-6 este vital pentru corpul nostru. De regulă, consumăm prea mulți acizi grași Omega-6, deoarece sunt prezenți în multe alimente (de exemplu, ouă, brânză, carne de pasăre, unt etc.). Acest exces poate afecta negativ colesterolul. Medicii recomandă să consumăm un raport de cel mult 5:1 de Omega-6 față de Omega-3. Uleiul de rapiță și de șofrănel au un raport excelent de Omega-6 la Omega-3, uleiul de rapiță fiind puțin mai bun în acest sens. Din păcate, uleiul de floarea-soarelui nu respectă acest raport, dar este mai bogat în vitamina E.
Este sănătos uleiul de șofrănel?
Da, absolut. Acest ulei de calitate ridicată conține mulți acizi grași sănătoși și vitamina E.
Uleiul de șofrănel conține acizi grași sănătoși
Acizii grași Omega-6, printre care se numără și acidul linoleic, se găsesc în principal în pește și carne. Acest ulei este asemănător Sfântului Graal pentru vegetarieni și vegani, care își pot lua necesarul de acid linoleic din uleiul de șofrănel. Ai grijă: Excesul de Omega-6 nu este sănătos, deoarece corpul uman nu mai poate procesa corect Omega-3, care este la fel de important. În timp ce prea mult Omega-6 susține inflamația din corp, Omega-3 o reduce. Astfel, raportul echilibrat dintre acești doi acizi grași este foarte important.
Uleiul de șofrănel este format în principal din acizi grași nesaturați, care au un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol și metabolismului. Omega-3 se numără, de asemenea, printre acizii grași nesaturați.
Susținerea sistemului imunitar
După cum am menționat în secțiunea anterioară, acest aliment conține acizi grași Omega-3, care pot inhiba sau reduce inflamația și întăresc sistemul imunitar.
Uleiul de șofrănel se folosește și în cosmetică
Cosmeticele cu ulei de șofrănel pot obține rezultate pozitive mai ales în cazul pielii grase, deoarece uleiul de șofrănel matifiază pielea, pătrunde rapid în aceasta, dar nu în profunzime și nu lasă grăsime. În combinație cu alte uleiuri (ulei de cânepă, ulei din semințe de coacăze, ulei din semințe de struguri), uleiul de șofrănel este potrivit pentru tratarea impurităților pielii. Se observă rezultate bune în completarea cu ulei de babassu sau ulei squalane. Cantitățile de vitamina K sunt excelente pentru tratarea cuperozei sau a rozaceei, precum și a cearcănelor.
Efectele uleiului de șofrănel asupra pielii și părului
Uleiul de șofrănel este un aliment minune, care se poate utiliza și împotriva scalpului uleios și mătreții. Acidul linoleic conținut contribuie la echilibrul dintre grăsimi și hidratare de pe scalp. Masajul regulat al scalpului cu ulei de șofrănel asigură nutrienți celulelor individuale ale părului și poate preveni căderea părului.
Vitaminele A și E protejează stratul superior al pielii și contribuie la regenerarea celulară. Uleiul de șofrănel este bogat în vitamina E, care reduce cearcănele, roșeața și coșurile. De asemenea, poate reda echilibrul pielii grase și o poate rehidrata. Datorită continuului ridicat de acid linoleic, este perfect pentru pielea grasă și mixtă, deoarece este ușor și nu formează un film uleios.
Cum să îți îngrijești pielea cu ulei de șofrănel
Utilizează uleiul în fiecare zi, dimineața sau seara, și integrează-l în rutina ta normală de îngrijire a pielii.
- Curăță întâi fața cu un produs de curățare care să nu fie puternic degresant.
- Aplică câteva picături de ulei pe piele. Cantitatea variază în funcție de piele. Experimentează până găsești cantitatea perfectă pentru tine.
- Masează ușor produsul folosind vârfurile degetelor. Pielea îl absoarbe destul de bine, nu trebuie să rămână un film uleios pe piele.
Sfatul nostru pentru piele foarte sensibilă: aplică uleiul doar pe zonele roșii sau pe coșuri. Nu freca, pentru a preveni iritația suplimentară.
Cumpărarea și depozitarea corectă a uleiului de șofrănel
Acest ulei miraculos și nu foarte bine cunoscut poate fi găsit în aproape orice supermarket. Află de aici la ce trebuie să fii atent când îl cumperi și cum să-l depozitezi în condiții ideale.
Cumpărarea uleiului de șofrănel: ce trebuie să ai în vedere
La cumpărarea uleiului de șofrănel, trebuie să ții cont de câteva lucruri diferite. Există două tipuri de ulei de șofrănel: primul este rafinat și are astfel un conținut foarte redus de acizi grași nesaturați. Al doilea este nerafinat și presat la rece, având astfel un conținut mai ridicat de vitamina A și E, dar și de acizi grași nesaturați.
Printre altele, și calitatea produsului joacă un rol important. Ideal, cumpără un produs bio. Uleiul de șofrănel bun nu trebuie să miroasă rânced sau a pește și nu trebuie să lase un gust în urmă când este consumat crud. Culoarea trebuie să fie galben sau portocaliu deschis.
Depozitarea corectă a uleiului de șofrănel
O sticlă nedeschisă de ulei de șofrănel trebuie depozitată într-un loc întunecat și răcoros pentru a se păstra timp îndelungat. Odată deschis, uleiul trebuie consumat în termen de patru până la opt săptămâni, dacă este păstrat în același mod; altfel, va râncezi.
Cum se poate folosi uleiul de șofrănel?
Acest produs este versatil și poate fi utilizat, așa cum am menționat mai sus, în bucătărie, dar și pentru piele și păr.
Ce gust are uleiul de șofrănel?
Are un gust fin, de nuci, dar poate fi descris și ca neutru.
Uleiul de șofrănel se folosește mai bine la rece
Uleiul de șofrănel are cel mai mare conținut natural de acid linoleic. Din cauza proprietății acidului linoleic de a se descompune rapid sub influența căldurii, uleiul de șofrănel nu este recomandat în bucătărie ca grăsime pentru prăjit (punctul de ardere este de 150 de grade Celsius), ci ar trebui folosit ca ulei rece în salate. Uleiul de șofrănel este potrivit și pentru utilizarea în bucătăria dietetică. Uleiul conține în special vitaminele A și K.
Poate fi utilizat uleiul de șofrănel la prăjit?
Nu, acest ulei special de plante nu trebuie să fie încălzit puternic, deoarece are un punct de ardere foarte scăzut (150-160 de grade). Utilizează-l rece, de exemplu, în salate.
Dressing de salată cu ulei de șofrănel: Rețetă
Timp de pregătire: aproximativ 45 minute
Ingrediente (4 porții):
- 2 bucăți de piept de rață
- 1 lingură de miere
- 1 shot de suc de portocale
- 3 linguri de sos de soia
- 1 linguriță cu vârf de cimbru
Pentru dressing:
- 50 ml oțet balsamic, alb
- 1 shot de vin alb
- Sare și piper
- 100 ml ulei de șofrănel
- 1 lingură de sirop de arțar
- 1 mână de nuci
Pentru salată:
- 4 porții de frunze de salată
- 1 legătură de arpagic
- 1 bol de roșii cherry
Pregătire
- Se crestează grăsimea de pe pieptul de rață în romburi, dar nu se pătrunde foarte adânc.
- Se amestecă mierea, sucul de portocale, sosul de soia și cimbrul pentru a forma o pastă omogenă în care se marinează apoi pieptul de rață timp de două ore.
- Pentru dressing se amestecă oțetul cu vinul alb, sare și piper, până se dizolvă sarea.
- Apoi se adaugă uleiul și se amestecă în continuare.
- Se pasează amestecul într-un blender împreună cu siropul de arțar și nuci. Dressingul este gata!
- Cu puțin timp înainte de terminarea perioadei de marinare, se taie salata, arpagicul și roșiile și se amestecă cu dressingul.
- Cuptorul se preîncălzește la 150 de grade, căldură sus-jos.
- Întâi, se prăjește scurt pieptul de rață și apoi se lasă la cuptor timp de aproximativ 15 minute. Dacă este necesar, așteaptă mai mult până se gătește carnea.
- La final, așază totul estetic, pentru că și aspectul contează. Spor la gătit și poftă bună!
Variații de dressing:
Dressingul poate fi modificat după gust. Încearcă, de exemplu, să folosești piure de zmeură sau fistic în dressing. Pur și simplu adaugă o mână de zmeură congelată în mixer, adaugă apă și paseaz-o până devine o masă omogenă. Nucile pot fi înlocuite cu alt tip de nuci, dacă dorești.