Ciorbă de borboane
Ingrediente (25 porții)
500 g | carne de vită |
1 jumătate | găină |
4 | cepe albe |
4 | morcovi |
4 | rădăcină de pătrunjel |
500 g | carne de porc |
125 g | stafide aurii |
2 lingurițe | făină |
4 linguri | smântână |
4 linguri | lapte |
2 | gălbenuşuri |
1 | compot de agrișe |
4 | cartofi mari |
sare |
Util
-
Borboane este denumirea folosită de sașii din Ardeal pentru agrișe. Dacă găina este bătrână, obiceiul este să pui în apa în care fierbe o linguriţă de inox, sau mai multe, pentru frăgezire. În loc de jumătate de găină poți folosi un pui întreg.
Preparare
- 1
Carnea, bine spălată şi tăiată în bucăţele, o pui în apă rece cu o linguriţă de sare, într-o oală de 10 litri descoperită şi laşi să fiarbă la foc mic. Aduni spuma de la carne.
- 2
Când carnea este gata fiartă, adaugi ceapa tocată, morcovii şi rădăcina de pătrunjel (tăiate în cubulețe) şi laşi să fiarbă la foc mic, acoperită cu capac pe jumătate.
- 3
După ce a fiert zarzavatul, pui cartofii, stafidele şi borboanele (agrișele) cu tot cu zeama lor din borcan.
- 4
Piper nu pui, dar potriveşti de sare.
- 5
Pregăteşti deresătura. Îngroşi ciorba: două linguriţe cu vârf de făină frecată cu patru linguri de lapte rece. Le adaugi înainte de a lua oala de pe foc. Mai laşi să mai fiarbă câteva clocote ca să se lege bine făina.
- 6
Iei de pe foc şi o dregi cu deresătura din smântâna (4 linguri) frecată bine cu două gălbenuşuri şi două linguri de apă rece peste care torni puţină ciorbă fierbinte. Amesteci totul cu restul de ciorbă. Potriveşti la final de sare.