Zacuscă de ghebe
Ingrediente (14 porții)
1 kg | ghebe |
500 g | ceapă |
500 g | ardei capia |
500 g | ardei capia copţi |
500 g | vinete |
500 g | morcov |
500 g | roșii |
200 ml | ulei |
sare | |
piper | |
oregano uscat | |
busuioc uscat |
Preparare
- 1
Se coc ardeii și vinetele. Se lasă să se răcească, apoi se îndepărtează pielea, se curăță și se toacă. Se curăță și se taie ghebele. Se pun ghebele tăiate într-o oală cu apă și se fierb timp de 3-4 minute.
- 2
Se scot, se scurg și se pun într-o oală cu apă rece. Se lasă câteva minute, apoi se scot și se pun la scurs într-o sită.
- 3
Se toacă ceapa mărunt, morcovul se spală, se curăță și se dă prin răzătoare, iar ardeii capia cruzi se taie fâșii.
- 4
Roșiile se opăresc foarte puțin în apă clocotită, se scot și se decojesc, apoi se blenduiesc până se obține un sos de roșii.Într-o cratiță se încălzește uleiul și se adaugă ceapa tocată.
- 5
Se călește până se înmoaie și devine translucidă. Se adaugă ghebele tocate, vinetele și ardeii capia copți și tocați și se călesc împreună cu ceapa timp de 10-15 minute.
- 6
Apoi se adaugă fâșiile de ardei capia cruzi și morcovul ras și se mai lasă pe foc încă 10-15 minute, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Se adaugă și sosul de roșii și se amestecă din nou. Se pune sare, piper, oregano, busuioc. Dacă se doreste ca zacusca de ghebe să țină mai mult timp, se pot adăuga 2 linguri de oțet.
- 7
Se acoperă cratița cu un capac și se mai lasă la foc mic încă 30-35 de minute sau până când scade zeama. Se amestecă din când în când pentru a nu se lipi.
- 8
După ce este gata fiartă și are consistența dorită, zacusca de ghebe se pune în borcane sterilizate, se închid bine cu capace și se lasă să se răcească.
- 9
Se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.