Zacuscă de fasole
Ingrediente (15 porții)
1.5 kg | ceapă |
2.25 L | suc de roşii |
3 kg | ardei copți |
750 ml | ulei |
1.5 kg | morcovi |
600 g | fasole roșie conservă |
sare | |
piper | |
oregano | |
fulgi de chili |
Preparare
- 1
Se mărunţesc legumele: ceapa, morcovii şi ardeii copţi, cu ajutorul unui chopper sau a unui robot de bucătărie. Se pune uleiul într-o cratiţă, se adaugă ceapa, morcovul, se asezonează cu sare, piper şi se gătesc timp de 20 de minute sau până când ceapa şi morcovul se înmoaie. Se adaugă apoi ardeii copţi mărunţiţi şi sucul de roşii şi se amestecă. Se presară oregano şi fulgi de chili şi se lasă la fiert zacusca de fasole timp de 30-35 de minute,la foc mic, amestecând continuu pentru a nu se lipi.
- 2
După 35 de minute, se adaugă fasolea roşie din conservă, fasole care a fost scursă. Se amestecă şi se mai lasă la fiert timp de 30-35 de minute, la foc mic, amestecând și de această dată, continuu. Când uleiul iese la suprafaţă, zacusca de fasole este gata, se gustă şi se mai condimentează cu: sare, piper, oregano şi fulgi de chili, dacă mai este nevoie.
- 3
Se opreşte focul şi se lăsă zacusca de fasole să se odihnească pentru 10-15 minute înainte de a o pune în borcane. După cele 10-15 minute, se pune zacusca de fasole în borcane sterilizate, se pun capacele şi se strâng foarte bine.
- 4
Apoi, se pune un vas pe foc la bain marie şi se mai fierb borcanele pentru 20-25 de minute din momentul în care începe apa să fiarbă. Se recomandă păstrarea lor într-un loc întunecat şi răcoros.