Tort vienez „Sacher”
Ingrediente (8 porții)
Pentru blat
6 | ouă |
140 g | ciocolată semiamăruie |
150 g | unt |
150 g | zahăr pudră |
1 plic | zahăr vanilat |
125 g | făină |
1 vârf de cuțit | praf de copt |
1 praf | sare |
unt pentru formă |
Pentru glazură
3-4 linguri | dulceață de caise |
200 g | ciocolată amăruie |
5 g | unt de cocos |
Preparare
- 1
Se tapetează fundul formei cu hârtie de copt. Se încinge cuptorul la 160°C. Se separă ouăle pentru aluat, albușurile se bat spumă și se pun la rece.
- 2
Se fărâmițează ciocolata și se topește. Se amestecă cu mixerul împreună cu untul, zahărul pudră, cel vanilat și gălbenușurile. Se amestecă făina cu praful de copt și sarea și se adaugă. Se încorporează și spuma de albuș.
- 3
Se toarnă aluatul în formă și se netezește la suprafață, trăgându-l în sus spre margini. Se coace 60-70 de minute, apoi se scoate și se lasă 5 minute. Se desprind marginile de pe formă.
- 4
Se așază o foaie de hârtie cerată peste tort, se presează cu un fund de lemn și se lasă la răcit. Se răstoarnă pe un grătar pentru prăjituri. Se trece dulceața printr-o strecurătoare și se încălzește cu puțină apă. Se aplică apoi uniform pe toată suprafața tortului și se lasă să se răcească.
- 5
Se topesc ciocolata și untul de cocos și se aplică pe tort. Pentru ca glazura de ciocolată să nu se spargă, se așază tortul pe un platou pentru torturi înainte să se întărească glazura.