Tort egiptean
Ingrediente (12 porții)
Blat
150 g | alune de pădure măcinate (50 g/blat) |
120 g | zahăr (40 g/blat) |
45 g | făină (15 g/blat) |
6 | albușuri (2 albușuri/blat) |
un praf de sare (pentru fiecare blat) |
Cremă vanilie
450 ml | lapte |
150 g | unt la temperatura camerei |
115 g | zahăr pudră |
40 g | amidon |
6 | gălbenușuri |
vanilie |
Cremă de frișcă cu alune de pădure caramelizate
300 ml | frișcă lichidă |
190 g | alune de pădure |
150 g | zahăr |
Preparare
- 1
Blat:
- 2
Alunele de pădure se prăjesc ușor înainte de a fi folosite.
- 3
Se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă în cuptor până se rumenesc ușor. Apoi se scot, se lasă să se răcească și se mărunțesc.
- 4
Se pun albușurile într-un bol, se adaugă zahărul și praful de sare și se mixează până se obține o spumă tare.
- 5
Peste spuma de albușuri se adaugă făina amestecată cu alunele de pădure măcinate și se încorporează foarte bine, ușor, de sus în jos pentru a nu se lăsa albușurile.
- 6
Se transferă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează, apoi se bagă în cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 160 °C pentru 25 -30 de minute.
- 7
Pentru următoarele 2 blaturi, se repetă aceeași pasi.
- 8
După ce s-au copt blaturile, se scot și se lasă la răcit.
- 9
Cremă de vanilie:
- 10
Se pun gălbenușurile într-un vas împreună cu zahărul și amidonul.
- 11
Se amestecă bine cu un tel, apoi se adaugă laptele puțin câte puțin până se omogenizează.
- 12
Se pune vasul pe foc și se amestecă continuu până se îngroașă. Se adaugă și vanilia sau esența de vanilie și se amestecă.
- 13
Apoi, se ia crema de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Cand a ajuns la temperatura camerei, se adaugă untul treptat și se mixează până se încorporează.
- 14
Cremă de frișcă cu alune de pădure caramelizate:
- 15
Se pune un vas pe foc, se adaugă zahărul și se caramelizează.
- 16
Când zahărul s-a caramelizat, se adaugă alunele de pădure tăiate grosier și se amestecă până cand zahărul este topit bine și alunele de pădure sunt acoperite de caramel.
- 17
Se iau de pe foc și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se întind în tavă și se lasă să se răcească.
- 18
Cand s-au răcit, se pun într-un chopper și se mărunțesc.
- 19
Înainte de a monta desertul tort egiptean se bate frișca lihidă până se transformă în frișcă tare.
- 20
În frișca bine bătută se adaugă alunele de pădure caramelizate și mărunțite și se încorporează ușor.
- 21
Dacă se dorește se pot păstra alune caramelizate și mărunțite pentru decor.
- 22
Asamblare:
- 23
Desertul tort egiptean se montează în forma în care s-au copt blaturile.
- 24
Peste primul blat se pune cremă de vanilie, se nivelează, apoi se pune crema de frișcă cu alune de pădure caramelizate, se nivelează, apoi se pune următorul blat, cremă de vanilie, cremă de frișcă, blat și la urmă se termină cu crema de vanilie.
- 25
Se nivelează crema de vanilie și se dă tortul la frigider peste noapte.
- 26
A doua zi se îndepărtează forma în care s-a asamblat și se decorează desertul tort egiptean cu alunele de pădure caramelizate. Se pot pune atât deasupra cât și de jur împrejurul tortului. Pe tort, se presară și jumătăți de alune rumenite.