Tort cu cremă Chantilly și glazură de cafea
Ingrediente (12 porții)
Pentru glazura de cafea
125 g | unt |
150 g | zahăr brun |
2 lingurițe | cafea solubilă |
450 g | zahăr pudră |
Pentru crema Chantilly
200 ml | smântână grasă pentru frișcă |
2 linguri | zahăr pudră |
1/2 linguriță | esență de vanilie |
Pentru blat
1 | blat de tort |
Preparare
- 1
Pentru glazura de cafea, se topesc într-o cratiță pe foc potrivit untul și zahărul brun. Se dau în clocot și se amestecă până se îngroașă ușor, 1-2 minute. Se lasă să se răcorească ușor. Se adaugă cafeaua solubilă, dizolvată în 3 linguri de lapte cald, și zahărul pudră și se bate totul omogen.
- 2
Pentru crema Chantilly, se bate smântâna cu mixerul la viteză maximă, până când aproape că se îngroașă. Se adaugă zahărul pudră și vanilia și se bate mai departe până se îngroașă. Nu se bate prea mult. Pentru o cremă Chantilly pufoasă și albă, smântâna trebuie să fie bine răcită înainte de a începe prepararea cremei. Castronul de amestecat se ține și el în congelator 10 minute, înainte de a-l folosi.
- 3
Blatul de tort se taie în 4 straturi egale. Se pune un strat de blat pe un platou. Se unge cu o treime din cremă. Se acoperă cu alt blat. Se unge cu un sfert din glazură. Se acoperă cu alt strat de blat și se unge cu aproape toată crema rămasă. Se termină cu un strat de blat.
- 4
Se întinde glazura deasupra și pe marginile tortului.
- 5
Se ornează după dorință.