Supă de fazan cu orez sălbatic
Valori nutritive
(Per porție)-
165/690kcal / kJ
-
19.5 gcarbo-hidrați
-
3 gproteine
-
6 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
165/690 kcal/kJ,
19.5 g carbo-hidrați,
3 g proteine,
6 g grăsimi
Ingrediente (4 porții)
2 linguri | ulei de măsline extravirgin |
1 | ceapă tăiată în sferturi |
115 g | morcov |
1 | tijă de țelină |
1 | fir bogat de pătrunjel |
1 | cimbru proaspăt |
2 | foi de dafin |
2 | căței de usturoi |
150 ml | vin roșu |
2 | carcase de fazani gătiți |
55 g | amestec de orez sălbatic cu orez brun |
15 g | ciuperci porcini uscate |
115 g | ciuperci champignon |
1 praf | nucșoară proaspăt rasă |
sare | |
piper |
Pentru garnisit:
coaja proaspăt rasă de la 1 lămâie | |
frunze proaspete de cimbru |
Util
-
Dacă ai prăjit o pereche de fazani – de obicei o găinușă și un cocoș – atunci este foarte simplu să folosești carcasele pentru a prepara această supă delicioasă și hrănitoare. Conținând orez, ciuperci fragede și ierburi aromate, este perfectă înaintea unui fel principal ușor. AVANTAJE: Spre deosebire de orezul alb, cel brun conține și germenul și tărâța boabei de orez și, în consecință, oferă mai multe fibre și cantități mai mari de vitamine B. Ciupercile conțin vitamine B2, niacină și acid pantotenic, ca potasiu și cupru. Orezul sălbatic nu este cu adevărat orez, ci semințele unei plante acvatice, sălbatice, din America de Nord. Ca și orezul, nu conține gluten. Conține însă cantități folositoare de vitamine B, în special niacină, și fibre. SUGESTII: Pentru o supă de fazan cu linte, adaugă 1 lingură boabe de ienupăr, sfărâmate, odată cu vinul, atunci când prepari bulionul de fazan. După ce clocotești bulionul strecurat, ca să scadă la 1,2 litri, adaugă 55 g linte verde și fierbe 30 de minute, până ce lintea este fragedă. Adaugă apoi 12 castane fierte sau ambalate în vid, tocate, și 1 praz feliat. Acoperă oala și fierbe 10 minute, până ce prazul este fraged. Ornează cu frunze de țelină. Spre deosebire de alte nuci, castanele au conținut mare de carbohidrați complecși și mic de grăsimi. Folosirea carcaselor de pasăre la prepararea de bulion este o metodă bună de a obține gustul și nutrienții rămași în oase. Dacă nu ai timp să transformi bulionul în supă imediat, fierbe bulionul ca să se reducă (ca în pasul 3) și apoi congelează-l. Folosește-l ca bază pentru sosuri și alte supe, atunci când dorești.
-
Savurează preparate fără gluten
Când mergi la cumpărături, ai grijă să alegi produse fără gluten.
Preparare
- 1
Se încinge 1 lingură ulei într-o oală mare și se adaugă ceapa, morcovul feliat gros și țelina feliată. Se gătesc 5–6 minute, amestecând ocazional, până se rumenesc. Se leagă pătrunjelul împreună cu cimbrul și dafinul, pentru a forma un bouquet garni, și se adaugă în oală, împreună cu vin roșu și cățeii de usturoi tăiați în jumătate. Se fierb rapid 1 minut.
- 2
Se alege carnea de pe carcasele de fazan și se pune deoparte. Se rup carcasele, apoi se adaugă în oală cu 2 litri apă rece. Se dă în clocot, apoi se micșorează flacăra și se fierbe 2 ore. Se strecoară bulionul și se răcește peste noapte.
- 3
Se înlătură grăsimea de la suprafața bulionului, apoi se dă în clocot și se fierbe 15–20 de minute, la foc iute, până când scade la 1,2 litri. Se adaugă orezul și carnea de fazan și se amestecă bine, apoi se micșorează flacăra și se fierb ingredientele 30 de minute, până ce orezul este fraged. Între timp, se toarnă apă clocotită peste ciupercile uscate și se lasă la muiat 20 de minute, ca să se rehidrateze. Se scot din apă și se scurg pe prosoape de hârtie, după care se toacă mărunt. Se încinge restul de ulei într-o tigaie și se sotează ciupercile champignon feliate la foc mediu, timp de 3 minute, până se rumenesc puțin. Se adaugă ciupercile porcini și se continuă gătitul 1 minut.
- 4
Când orezul este fraged, se adaugă ciupercile și se asezonează cu nucșoară, sare și piper, după gust. Se servește supa fierbinte, garnisind fiecare bol cu coajă rasă de lămâie și frunze de cimbru.