Somon cu maioneză și tarhon
Valori nutritive
(Per porție)-
562/2352kcal / kJ
-
39 gcarbo-hidrați
-
32 gproteine
-
29 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
562/2352 kcal/kJ,
39 g carbo-hidrați,
32 g proteine,
29 g grăsimi
Ingrediente (4 porții)
4 | rondele de somon, circa 125 g fiecare |
150 ml | vin alb sec |
1-2 | foi de dafin |
fâșiuțe subțiri de coajă de lămâie |
Maioneză cu tarhon:
4 linguri | maioneză |
150 g | iaurt cu conţinut redus de grăsime |
2 linguri | tarhon proaspăt, tocat |
coaja rasă fin de la 1 lămâie | |
sare | |
piper |
Salată de cușcuș:
250 g | cușcuș |
4 | roșii |
3 | cepe verzi |
55 g | năsturel |
1 lingură | ulei de măsline extravirgin |
zeama de la 1 lămâie | |
sare | |
piper |
Preparare
- 1
Se pun bucățile de somon într-o tigaie neaderentă, adâncă. Se toarnă deasupra vinul, se adaugă foile de dafin și coaja de lămâie și se asezonează după gust. Se dă în clocot, apoi se micșorează flacăra, se acoperă tigaia și se poșează somonul 5-6 minute, sau până când este făcut – trebuie să rămână puțin translucid în centru.
- 2
Între timp, se amestecă maioneza cu iaurtul, coaja rasă de lămâie și tarhonul tocat. Se asezonează cu sare și piper și se transferă mixtura într-un castron.
- 3
Când peștele este gata, se scurge o parte din lichid într-un vas gradat și se completează cu apă clocotită, ca să se obțină 360 ml. Se acoperă tigaia cu un capac, pentru ca somonul să se păstreze cald, și se ia de pe foc.
- 4
Se toarnă cei 360 ml de lichid peste cușcuș, într-un castron mare, și se lasă 3-4 minute ca să fie absorbit. Se afânează cușcușul cu o furculiță, apoi se încorporează în el roșiile tocate, ceapa verde tocată și năsturelul, tocat mare. Se stropește cu ulei de măsline și zeamă de lămâie; se amestecă bine și se asezonează după gust.
- 5
Se servește somonul cald, cu salata de cușcuș și maioneza cu tarhon.