Rețetă: Găluşte cu prune
Ingrediente (5 porții)
500 ml | apă |
50 ml | ulei |
500 g | făină |
100 g | unt |
200 g | zahăr |
40 g | pesmet |
20 g | scorţişoară |
2 | ouă |
15 | prune |
sare |
Preparare
- 1
Se spală prunele, se desfac uşor, doar pe o parte şi se scot sâmburii, cu grijă, pentru a nu rupe fructul în două. Apoi, prunele se pun într-un castron şi se presară peste ele zahăr şi scorţişoară.
- 2
Într-o oală, se fierbe apa cu uleiul şi cu un praf de sare. Când începe să clocotească, se adaugă făina şi se amestecă încontinuu, pentru a evita să se prindă de marginile cratiței.
- 3
După ce s-a obţinut o pastă omogenă, se lasă să se răcească un pic, după care se încorporează pe rând cele 2 ouă, amestecând bine, după fiecare.
- 4
Aluatul obţinut se împarte în trei. Fiecare bucată se rulează şi se taie în cinci. Cu mâna uşor udă se formează găluştele în care se pune câte o prună.
- 5
După aceea, se pune apă pe foc şi se fierb, la foc potrivit, găluştele pe rând, preţ de 10 minute fiecare.
- 6
Într-o tigaie rumenim pesmetul după care se amestecă cu restul de zahăr aromatizat cu scorţişoară, care a rămas de la umplerea prunelor. Găluştele cu prune se trec prin unt topit şi apoi în pesmet.
- 7
Găluştele cu prune se servesc calde, dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă.