Pui pe sticlă
Ingrediente (4 porții)
Pentru pui
1 | pui |
200 g | unt |
1 legătură | pătrunjel |
cimbru | |
1/2 linguriță oregano | |
1/2 linguriţă fulgi de chili | |
1/2 linguriţă piper | |
1/2 linguriță sare | |
6 | căței de usturoi |
ceapă verde |
Pentru saramură
4 l | apă |
100 g | sare de mare |
Preparare
- 1
Se curăţă bine puiul.
- 2
Se prepară o saramură din apă cu sare în care se ţine puiul peste noapte.
- 3
A doua zi, se scoate puiul, se şterge cu serveţele absorbante atât la interior cât şi la exterior şi se mai lasă puţin la temperatura camerei.
- 4
Se pune untul într-un chopper, se adaugă pătrunjelul, cimbrul, oregano, fulgii de chili, piperul, sarea, căţeii de usturoi şi se mixează totul obţinându-se un unt aromat ca o pastă omogenă, cu care se unge puiul atât la exterior cât şi la interior.
- 5
Se desprinde pielea dintre piept şi copan (în ambele părţi) astfel încât să se poată pune o lingură de unt aromat şi sub piele. Se întinde cu mâna astfel încât să se distribuie pe toată suprafaţa pieptului.
- 6
Se pune o sticlă cu apă rece în mijlocul unei tăvi termorezistente, se aşează puiul cu copanele în jos, se adaugă o cană de apă în tavă şi se dă preparatul pui pe sticlă la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 190°C, timp de 1 oră – 1 oră şi jumătate sau până când este bine rumenit.
- 7
În timpul gătirii, pentru a nu se usca, se unge puiul cu sosul format.
- 8
Se procedează astfel de 2, 3 ori în intervalul de o oră, o oră şi jumătate.
- 9
După ce s-a gătit, se scoate şi se lasă puiul să se răcească puţin, se presară ceapă verde tocată şi se serveşte.