Prăjitură cu brânză de vaci și coacăze
Ingrediente (8 porții)
375 ml | lapte |
1 praf | sare |
100 g | griș |
3 | ouă |
750 g | coacăze amestecate (roșii și negre) |
1 | lămâie |
50 g | unt moale |
125 g | zahăr brun |
1 linguriță | vanilie măcinată |
300 g | brânză de vaci |
50 g | făină integrală |
1 linguriță | praf de copt |
ulei pentru tavă |
Preparare
- 1
Se dă în fiert laptele cu sare. Se adaugă grișul și se mai dă o dată în fiert. Se ia vasul de pe foc. Se amestecă grișul 10 minute până se umflă și se lasă să se răcească.
- 2
Se separă ouăle. Se spală coacăzele și se desprind de pe ciorchine. Se spală lămâia, se șterge și se taie în jumătate. Se rade coaja de la o jumătate și se storc ambele jumătăți de zeamă.
- 3
Pentru aluat, se amestecă bine untul cu zahăr, vanilie și coajă de lămâie. Se adaugă treptat gălbenușurile şi grişul, apoi se amestecă compoziţia rezultată cu brânza de vaci.
- 4
Se unge forma cu ulei. Se încinge cuptorul la 180°C (160°C cu ventilator sau treapta 2-3). Se adaugă coacăzele peste aluat. Se bat albșurile spumă și se toarnă peste coacăze. Se amestecă făina cu praful de copt, se cern deasupra și se amestecă totul cu grijă.
- 5
Se toarnă aluatul în formă și se netezește. Se coace 50-60 de minute la cuptor. Se lasă prăjitura circa 10 minute în formă să se răcească. Se desprinde din formă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.