Plăcintă cu varză
Ingrediente (15 bucăți)
Pentru aluat
350 g | făină, plus o cantitate pentru frământat |
1/4 linguriță | sare |
1 | ou |
1 lingură | oțet |
3 linguri | ulei de floarea-soarelui |
125 g | unt lichid, în plus pentru formă |
100 ml | supă concentrată, în plus pentru stropit |
Pentru umplutură
200 g | slănină afumată |
600 g | varză murată |
1 lingură | chimen |
125 ml | supă sau vin alb sec |
sare | |
piper negru |
Preparare
- 1
Pentru aluat se frământă toate ingredientele cu 125 ml apă călduță. Se încinge cuptorul la 220°C (200°C cu ventilator sau treapta 4-5), se unge forma cu unt. Pe raftul de jos al cuptorului se pune un vas termorezistent cu apă fierbinte.
- 2
Pentru umplutură se toacă slănina după ce i s-a îndepărtat șoriciul și se călește într-o tigaie mare. Se toacă varza murată și se adaugă peste slănină; se condimentează cu chimen. Se toarnă supa și se fierbe varza acoperită, la foc mic, 10 minute. Se potrivește gustul cu sare și piper, apoi se lasă la scurs într-o sită.
- 3
Aluatul se împarte în 4 porții, care se întind pe rând cu mâna pe o pânză presărată cu făină, obținând câte o foaie dreptunghiulară, subțire ca o coală de hârtie. Dreptunghiurile de aluat se ung cu unt. Umplutura se întinde în așa fel pe foile de plăcintă, încât marginile laterale și cea din spate să rămână libere; marginile se umezesc cu supă.