Penne aurii cu telemea de vacă
Ingrediente (4 porții)
1 buchețel | fire de șofran |
100 ml | vin alb sec |
400 g | penne |
30 g | semințe de pin |
1 lingură | ulei de măsline extravirgin |
1 bulb | fenicul |
2 | căței de usturoi zdrobiți |
55 g | măsline negre (fără sâmburi) |
1 lingură | capere |
1 lingură | maghiran proaspăt tocat |
170 g | telemea de vacă |
sare și piper | |
fire de maghiran proaspăt, pentru ornat |
Preparare
- 1
Se mărunțesc firele de șofran într-un castronel. Se încălzește vinul într-o tigaie mare de teflon, până ies vapori, apoi se toarnă peste șofran şi se lasă la infuzat. Se șterge tigaia cu un șervet de hârtie şi se lasă deoparte.
- 2
Se fierb pennele într-o cratiță mare cu apă clocotită, conform instrucțiunilor de pe pachet.
- 3
Între timp, se prăjesc semințele de pin în tigaie, la foc potrivit, 2–3 minute, amestecând constant, până devin aurii. După ce sunt gata, se pun într-un castron.
- 4
Se încinge uleiul în tigaie la foc potrivit și se prăjește feniculul tăiat felii foarte subțiri până se înmoaie. Se adaugă usturoiul și se lasă la prăjit 1 minut, amestecând bine, apoi se adaugă măslinele, caperele scurse și maghiranul tocat.
- 5
Se adaugă telemeaua și vinul infuzat cu șofran, sare și piper după gust și se încălzește încet, amestecând din când în când, până când brânza s-a topit, obținându-se un sos.
- 6
Se scurg pennele într-o strecurătoare, apoi se adaugă în tigaie. Se amestecă încet pastele cu sosul. Se pun pe farfurii, se presară semințele de pin prăjite și se ornează cu fire de maghiran proaspăt.
- 7
Se servește imediat, alături de o salată verde.