Parmentier de ceafă de porc cu os și ceapă caramelizată
Ingrediente (6 porții)
1 kg | ceafă de porc |
400 g | ceapă |
200 ml | vin alb |
500 g | cartofi |
100 ml | ulei de măsline |
50 g | usturoi |
100 ml | lapte |
100 g | unt |
2 legături | pătrunjel |
10 g | piper |
8 g | sare |
Preparare
- 1
Ceafa de porc cu os se spală cu apă la temperatura camerei și se lasă la marinat cu puțin ulei, sare, usturoi și piper pentru aproximativ o jumătate de oră. Separat, într-o tigaie în care se toarnă puțin ulei peste care se pune carnea pentru a fi rumenită pe ambele părți timp de 2 minute. Pentru o savoare în plus se adaugă puțin unt și se mai lasă la foc mic pentru încă câteva minute.
- 2
Ceapa se toacă după preferință, mărunt sau julien. Într-o tigaie non-aderentă se topește un cub de unt, se adaugă puțin ulei și se încinge bine.
- 3
După ce aceasta a ajuns la o temperatură optimă, se rumenesc feliile de ceapă până se caramelizează apoi se adaugă carnea pentru a se rumeni pe toate părțile și se asezonează cu sare și piper, după gust. După ce carnea prinde o crustă arămie, se încinge cuptorul la temperatura de 180°C și se lasă pentru 5 minute. Între timp se pot pregăti cartofii: într-o oală mare se pun la fiert cartofii până se fierb foarte bine si se desprind singuri de pe coajă. După ce s-au fiert foarte bine, într-o oală se așează cartofii și cu ajutorul unui mixer se pasează până devin o pastă aproape lichidă. Peste cartofi se adaugă unt și puțin lapte ca să se obțină textura unui sos.
- 4
Se așează totul pe o farfurie și se presară cu pătrunjel verde proaspăt.