Pachețele cu carne de porumbel
Valori nutritive
(Per porție)-
170/711kcal / kJ
-
9 gcarbo-hidrați
-
18 gproteine
-
8 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
170/711 kcal/kJ,
9 g carbo-hidrați,
18 g proteine,
8 g grăsimi
Ingrediente (4 porții)
Rulouri de porumbel:
225 g | piept de porumbel dezosat, fără piele |
1 | morcov mic |
55 g | ciuperci Shiitake |
2 | cepe verzi |
30 g | tăiței de orez, înmuiați 5 minute în apă fierbinte și apoi scurși bine |
sare | |
piper |
Bulionul pentru fiert:
600 ml | bulion de pui, preferabil preparat în casă |
5 cm | bucată de lemongrass despicată |
1 | ardei iute roșu, curățat de semințe |
4 | frunze proaspete sau uscate de lămâie verde, rupte și pisate puțin |
2.5 cm | rădăcină proaspătă de ghimbir, feliată |
2 linguri | sos de pește |
câteva tulpini de coriandru proaspăt |
Sos:
1 | ardei iute roșu, fără semințe, tocat mărunt |
1 linguriță | ghimbir tocat mărunt |
2 linguri | sos de lămâie verde |
4 linguri | sos de pește |
1 linguriță | zahăr tos |
Pentru servit:
16 | foi de salată, toate de aceeași dimensiune |
25 g | frunze proaspete de coriandru |
25 g | frunze proaspete de mentă |
Util
-
În pachețelele vietnameze tradițonale, mixtura de carne este înfășurată în hârtie de orez și apoi prăjită. Această rețetă înlătură o parte din grăsimi fierbând mixtura într-un bulion aromat, și apoi înfășurând-o în frunze de salată verde, alături de ierburi aromate proaspete. Rezultatul este foarte atractiv și gustos. AVANTAJE: Carnea de porumbel oferă proteine de primă mână și are doar un conținut moderat de grăsimi. Este o excelentă sursă de fier și una folositoare de zinc. Zincul este vital pentru creștere, reproducere și imunitate. Carnea de porumbel mai aduce și cantități de vitamina B6 care ajută la eliberarea energiei din proteine. Fiecare porție din această rețetă aduce 100% din CRN-ul de fier pentru bărbați. Femeile au un necesar de fier ceva mai mare, rețeta acoperind 75% din el. Tăițeii de orez nu conțin gluten și nici grâu, fiind astfel folositori persoanelor care au alergie sau intoleranță la ele. SUGESTII: Condimentează mixtura de carne cu 1 ardei iute roșu, curățat de semințe. Ardeii iuți sunt un condiment important în bucătăriile thailandeză și vietnameză. Folosiți cruzi, sunt o excelentă sursă de vitamina C, deși trebuie consumate cantități mari ca să beneficiem cu adevărat de ea. Dacă nu ai ciuperci Shiitake proaspete, folosește 15 g ciuperci Shiitake uscate, rehidratate conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Sau înlocuiește-le cu ciuperci proaspete, champignon sau portobello. În loc de carne de porumbel, folosește 170 g piept de pui dezosat, fără piele, și 85 g creveți tigru gătiți sau carne de crabi. Adaugă la rulouri câte 1 lingură lemongrass tocat (partea fragedă, interioară) și de ghimbir proaspăt, pentru un plus de gust. Dacă nu ai sos de pește, înlocuiește-l cu sos de soia. Coaja de la 1 lămâie verde, tăiată fâșii subțiri, poate înlocui frunzele de lămâie verde.
-
Savurează preparate fără gluten
Când mergi la cumpărături, ai grijă să alegi produse fără gluten.
Preparare
- 1
Pentru a prepara rulourile de porumbel, se pun toate ingredientele tocate într-un robot de bucătărie sau blender și se procesează până sunt măcinate fin, dar nu piure, și încep să se lege între ele. Se răstoarnă mixtura pe o suprafață de lucru și se adună sub formă de bilă. Se împarte în 16 porții egale. Se modelează fiecare porție sub formă de ou, ovală. Se pun apoi deoparte, pe un platou.
- 2
Se pun într-o oală toate ingredientele pentru bulion. Se dau în clocot, apoi se fierb molcom 5 minute. Se adaugă 8 dintre rulourile de carne și se fierb 6–7 minute, întorcându-le cât mai des, cu o lingură. Se scot apoi cu o spumieră și se pun pe o farfurie, la cald. Se adaugă restul de rulouri și se fierb ca mai sus.
- 3
Între timp, se amestecă toate ingredientele pentru sos într-un bol. Se aranjează foile de salată pe un platou. Se pun câteva frunze de coriandru și de mentă în fiecare foaie de salată; se ornează platoul cu restul de ierburi aromate. Se servesc rulourile de carne alături de sos și de foile de salată.
- 4
Pentru a mânca pachețelele, se ia o foaie de salată, se potrivește un rulou în interior și se rulează, apoi se înmoaie pachețelul în sos. Ca alternativă, sosul poate fi turnat peste rulourile de carne înainte ca acestea să fie rulate.